Tämä artikkeli on ote Marja Ruutin kirjoittamasta Terve maksa kirjasta.
Erilaiset siemenet, pähkinät ja mantelit sekä palkokasvit ovat kasvissyöjille tuttuja ja tärkeitä rasvan ja proteiinin lähteitä. Superfood- innostuksen myötä moni muukin on ottanut nämä ravinteikkaat kasvikunnan tuotteet päivittäiseen käyttöön. Perinteisesti pähkinät ja mantelit ovat kuuluneet meillä jouluherkkuihin, mutta sopivat hyvin myös arkiruokaan lihan tilalle täydentämään proteiinien, rasvojen, vitamiinien ja kivennäisaineiden sekä kuidun saantia. Liiallisen eläinproteiinin haitat tiedetään, joten sekaruoan syöjänkin kannattaa rajoittaa liha yhdelle aterialle päivittäin ja korvata aamuaterian leikkele siemenillä, päivällisen lihapullat linssikeitolla ja iltapalan makkara manteleilla.
Hyväksy vain tuoreet siemenet, pähkinät ja mantelit, sillä rasvaisina ne härskiintyvät helposti. Saksanpähkinää pidetään pähkinöistä parhaana maksan terveydelle, mutta runsaasti arvokasta omega-3-rasvahappoa alfalinoleenihappoa sisältävä saksanpähkinä pilaantuu ja kitkeröityy erityisen herkästi. Homeyliherkän täytyy muistaa, että varsinkin maapähkinöissä, pistaasimanteleissa ja parapähkinöissä esiintyy usein homeita. Tarkista aina parasta ennen –päiväys ja hylkää huonolta maistuvat tuotteet.
Hampunsiemenien monipuolinen aminohappokoostumus on soijan veroinen ilman allergisoivia ominaisuuksia. Hamppuöljy vahvistaa immuniteettia ehkäisten ja hoitaen allergioita. Etelä-Euroopassa miehet napostelevat kurpitsansiemeniä, koska niiden ravintokoostumus ehkäisee eturauhasvaivoja. Pellavansiementen kuitu edistää suolen tyhjenemistä ja öljy tukee immuniteettia ja hormonitoimintaa.
Lihalla vahvistetun hernekeiton vakiintunut asema perinneruokana ei heikkene vaikka liha jätetään pois muutenkin vahvasta ruoasta. Herneet, kikherneet, linssit ja kuivatut pavut ovat proteiinipitoista ruokaa, jonka kuidut tasapainottavat tehokkaasti verensokeria. Palkokasvit sopivat hyvin korvaamaan lihaa monipuolisen ruokavalion osana. Yksinään niiden aminohappokoostumus ei riitä. Soijan proteiinikoostumus on monipuolisin, ja soijajuomasta saostettu tofu on helposti sulava proteiinilähde. Makeutetut soijavalmisteet kannattaa hylätä ja valita aina luomutuote, koska tavanomaisesti viljelty soija on yleensä geenimanipuloitua. Hieman varovasti kannattaa soijaa käyttää, jos ollenkaan. Soija allergisoi usein, sen kasviestrogeenit eivät ehkä ole pojille hyväksi ja runsas käyttö voi hidastaa kilpirauhasen toimintaa.
Ärtyneestä paksusuolesta kärsivät eivät yleensä sulata kunnolla palkokasveja, jotka siksi aiheuttavat myllerrystä suolistossa. Puhdistuskuurin jälkeen tämä ongelma saattaa helpottaa, mutta niin kauan kuin voimakkaita oireita ilmenee, palkokasveja on syytä välttää. Silloin valkuaisen lähteinä kasvissyöjälle sopivat siemenet, mantelit, pähkinät,tofu, vehnäproteiinista valmistettu seitan, sieniproteiini quorn tai maitotuotteet ja kananmuna.
Kiinnostaisiko sinua lukea lisää aiheesta?
Tilaa Marja Ruutin Terve maksa -kirja nyt -15% alennuksella alennuskoodilla ”tervemaksa”!
Lisää koodi ”tervemaksa” ostoskorissa kohtaan ”Kupongin koodi” ja paina ”Käytä kuponki” -nappia niin alennus astuu voimaan.
© Mividata Oy ja Marja Ruuti