Ärtyvän suolen oireyhtymä

Tämä artikkeli on ote Kaarlo Jaakkolan kirjoittamasta Ruoansulatus kuntoon ravitsemushoidolla -kirjasta, jonka voit ladata nyt ilmaiseksi kokonaisuudessaan tästä (HUOM! Edun arvo 35,90€) >>

Ärtynyt paksusuoli (colon irritabile) on eräs yleisimpiä vatsavaivojen syitä. Nykykäsityksen mukaan oireet voivat olla peräisin myös osittain ohutsuolen alueelta, joten tälle oireyhtymälle on annettu uusi nimitys: ärtyvä suoli tai tarkemmin ärtyvän suolen oireyhtymä, englanniksi irritable bowel syndrome, IBS (jatkossa käytetään IBS-lyhennettä).

Lääketieteellisessä maailmassa ärtyvän suolen vaivaa on pidetty ”toiminnallisena”. Mitä toiminnallisuus-käsitteellä tarkoitetaan, on lääketieteessä epätarkasti määritelty. Toiminnallisella suolistovaivalla (functional bowel disorder) tarkoitetaan joukkoa suoliston häiriöitä, joille tunnusomaisia ovat krooniset vatsakivut, joita ei voida selittää rakenteellisilla tai biokemiallisilla oireilla. Toiminnallisia suolistovaivoja on jopa pidetty eräänä malliesimerkkinä ns psykosomaattisesta sairaudesta. Monet pitävät sitä edelleenkin pääasiassa psyykkisen stressin aiheuttamana. Sairauden luokittelu toiminnalliseksi on lääketieteellisesti perusteltua vasta, kun muut samantapaisia oireita tuottavat elimelliset tilat on poissuljettu riittävän luotettavilla tutkimuksilla.

Ärtyvä suoli on luonteeltaan aluksi hyvänlaatuinen, mutta valitettavasti usein krooninen ja myöhemmin elimistöä vaurioittava. Oireita esiintyy usein vaihdellen koko ruoansulatuskanavan alueella. Todellisuudessa IBS on alidiagnostisoitu sekä huonosti ymmärretty ja huonosti hoidettu vaiva.

Haluatko koko Kaarlo Jaakkolan tietopaketin aiheesta?

Kaarlo Jaakkolan kirjoittama Ruoansulatus kuntoon ravitsemushoidolla -kirja on ladattavissa nyt ilmaiseksi kokonaisuudessaan tästä >>

HUOM! Kun lataat kirjan ilmaiseksi TÄNÄÄN, niin etusi arvo on 35,90€!

Lataa kirja tästä>> 

© Mividata Oy ja Kaarlo Jaakkola