A-VITAMIINI

Mitä vitamiinit ja kivennäisaineet ovat, miksi niitä tarvitaan ja miten niitä käytetään? Mihin tarvitaan A-vitamiinia?

Tietomme vitamiineista sekä kivennäis- ja hivenaineista suojaravintoaineina ovat elintärkeitä. Huolehtimalla ravitsemuksesta voimme varmistaa hyvän terveyden ja parantaa vaivoja, mutta myös ehkäistä sairauksia ja ikääntymiseen liittyvää rappeutumista. Ruokien ravintoainekoostumus on heikentynyt ja siksi emme saa riittävästi vitamiineja, kivennäis- ja hivenaineita ravinnostamme.

Vitamiinit ovat epäyhtenäinen ryhmä orgaanisia ravintoaineita, joita tarvitaan välttämättä elimistössä tapahtuvien kemiallisten prosessien säätelyyn. Tärkeitä prosesseja ovat energian vapauttaminen ravinnosta, luuston kunnon ylläpito sekä hormonitoiminnan ohjailu.

Vitamiinit ovat orgaanisia eli eloperäisiä aineita, mikä tarkoittaa että ne ovat hiiliyhdisteitä. Elimistö ei pysty itse valmistamaan vitamiineja, joten ne on saatava ravinnosta tai vitamiinivalmisteista. Ilman kaikkia elintärkeitä vitamiineja emme pysy hengissä. Katsauksessa, joka käsitteli 150 Journal of the American Medical Associationissa julkaistua tieteellistä koetta, todettiin useiden tärkeiden vitamiinien puutteen voivan lisätä sydänsairauden, aivohalvauksen, joidenkin syöpien, synnynnäisten kehityshäiriöiden, osteoporoosin, luunmurtumien ja monien muiden kroonisten terveysongelmien riskiä.

A-VITAMIINI   Retinoli (retina – verkkokalvo), retinaali, rasvaliukoinen, retinolihappo.

A-vitamiinin tehtävät ylivoimaisesti näköaistissa, näkökykyyn liittyen, hämäränäkö, näköpigmentti, myös solujen kasvu ja erilaistuminen, iho, limakalvot, luusto, immuunivastes, spermatogeneesi jne.

Puutostilojen syitä voivat olla keliakia, muut imeytymishäiriöt, haiman, maksan ja sappiteiden häiriöt. Oireina mm. ruokahaluttomuus, limakalvovaurioita, ihon kuivuminen, infektiot, lapsilla kasvu hidastuu / rakennehäiriöitä, sokeutuminen (kehitysmaat) – hämäräsokeus, häikäistyminen.

Hyviä lähteitä ovat maksaruoat, kellanpunaiset vihannekset, hedelmät. Liikasaanti on harvinaista – päänsärky, huimaus, väsymys, pahoinvointi.

1 RE = 1 µg A-vitamiinia (retinolia) = 3,3 KY A-vitamiinia = 6µg b-karoteenia
1 KY A-vitamiinia = 0,3 µg A-vitamiinia

Ylläpidä ruoanlaitossa oikeita valmistustapoja – säästä vitamiinit!

Muistathan, että ruuan valmistus vähentää vitamiinien ja hivenaineiden osuutta. Varsinkin vesiliukoiset vitamiinit kärsivät keittämisestä. Monet vitamiinit ja hivenaineet häviävät kuorten mukana. Rasvaliukoiset eivät pidä paistamisesta eivätkä esim. UV- valosta

Tämä artikkeli on Provitan koulutusmateriaalista: Tosiasiaa vitamiinien säilyvyydestä, luentomateriaali, Risto K.  Lindholm

Lisätietoa Retinoli – RavintolisäWiki
http://www.ravintolisawiki.fi/index.php?title=A-vitamiini

Terveyskaupat – Edistämässä terveellisiä elämäntapoja.

Lisätietoa saat tästä www.terveystuotekauppa.fi