A-vitamiinin puutos voi johtaa näön heikkenemiseen ja limakalvojen vaurioihin

A-vitamiini-näkö

A-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini ja välttämätön ravintoaine, jota elimistö tarvitsee näkökyvyn ylläpitoon, solujen kasvuun, kudosten erilaistumiseen ja suvunjatkamiskykyyn sekä sikiönkehitykseen. Elimistö ei pysty itse valmistamaan A-vitamiinia, joten sitä on saatava ravinnosta. Varsinaista A-vitamiinia eli retinolia on eläinkunnan tuotteissa. Sen parhaita lähteitä ovat maksa, kananmuna, voi, margariini sekä rasvaiset maitovalmisteet. A-vitamiinin esiasteita ovat karoteenit, jotka muuttuvat elimistössä retinoliksi. Tärkein näistä on beetakaroteeni jota on erityisen runsaasti porkkanassa, parsakaalissa, ja yleensä oranssinpunaisissa ja tummanvihreissä kasviksissa ja hedelmissä.

Pidä huolta silmistä ja näkökyvystä

Tiedetään että A-vitamiini on erityisen tärkeä näkökyvylle. A-vitamiinin selvissä puutostiloissa tyypilliset oireet huomataan usein ensimmäisenä silmissä joissa se estää näköpigmentin muodostumista ja aiheuttaa näkökyvyn, erityisesti hämäränäön huononemista sekä sarveiskalvomuutoksia. Näkemiseen tarvitaan jatkuvasti näköpigmentin uusiutumista johon taas A-vitamiini on välttämätön. Jopa puolet A-vitamiinista kuluu näkökyvyn ylläpitoon.  Pitkään jatkuneesta vakavasta puutoksesta voi seurata sokeus. A-vitamiini onkin tärkein syy lasten sokeuteen koko maailmassa jossa ainakin puoli miljoonaa lasta sokeutuu joka vuosi. Kehittyneissä maissa tällainen puutos on onneksi harvinainen. Sen syynä on yleensä jokin imeytymishäiriö.

Tärkeä vitamiini myös limakalvoille

A-vitamiinin puutoksessa monissa kudoksissa normaalisti limaa erittävät solut korvautuvat sarveisainetta tuottavilla soluilla. Erityisen herkkiä kudoksia puutteelle ovat sarveiskalvot, henkitorvi, pienemmät hengitystiet, iho, sylkirauhaset sekä kivekset. Huulten kuivuminen ja halkeileminen sekä ihon kuivuminen ovat tyypillisiä oireita. Myös suoliston limakalvot voivat sarveistua ja limaa erittävät solut vähentyä. Siksi suolisto-ongelmista ja sairauksista kärsivien kannattaa kiinnittää huomiota A-vitamiiniin saantiin.

Retinolin ja beetakaroteenin imeytyvyydessä suuri ero

Retinolin ja karoteenien vaikutus ja imeytyvyys elimistössä on erilainen. Retinolit imeytyvät hyvin saadusta määrästä riippumatta, kun taas karoteenien imeytyminen huononee saannin ollessa runsasta. Tämä on harvinaista koska usein kasviperäiset ravintoaineet ovat erityisen hyviä imeytymään. Beetakaroteenin vitamiinivaikutus on vain kuudesosa retinolin vaikutuksesta. Yleinen virheellinen käsitys on että antamalla beetakaroteenia voidaan saada korjattua A-vitamiinin puute. Vaikka saataisiin runsaasti beetakaroteenia, elimistö muodostaa siitä A-vitamiinia korkeintaan 3000 IU päivässä. Jos halutaan saada A-vitamiinin todelliset vaikutukset hyödynnettyä, on erikseen otettava A-vitamiinia. Huomioitavaa on myös se että jodin puute häiritsee karoteenin muuttumista A-vitamiiniksi. A-vitamiinin puutoksessa retinyylipalmitaatti on turvallinen ja tehokas A-vitamiinin muoto. Luonnollisia A-vitamiini johdannaisia ei saa sekoittaa synteettisiin retinoideihin, joita erikoislääkärit määräävät esimerkiksi vaikeisiin ihosairauksiin.

Tiesitkö että:
Raakojen vihannesten vitamiineista keho pystyy hyödyntämään vain osan, kun taas hellävaraisesti kypsennetyistä tai mehuksi puristetuista vihanneksista sekä kasviöljyistä keho pystyy käyttämään hyväkseen enemmän. Myös ruoka-aineiden liian kova kuumennus voi tuhota A-vitamiinin. Elintarvikkeiden A-vitamiineissa on myös huono säilyvyys, mikäli ne altistuvat ilmalle ja valolle.

Kiinnostaisiko sinua tietää lisää A-vitamiinista ja sen merkityksestä terveyteen?

Tutustu nyt lääkäri Olli Sovijärven tekemään Ravitsemustila kuntoon -verkkovalmennukseen, joka on Suomen ensimmäinen lääkärin kokoama valmennus, jossa opit ravintoaineiden merkityksen terveydellesi helposti kotona. 

Lue lisää tästä >>

© Mividata Oy