Tämä artikkeli on ote Kaarlo Jaakkolan Hengitystiet kuntoon ravitsemushoidolla kirjasta (lataa koko e-kirja NYT ILMAISEKSI tästä).
Alahengitystieinfektioihin kuuluvat keuhkoputkitulehdukset ja keuhkokuume. Pienillä lapsilla esiintyy lisäksi pienten keuhkoputkien tulehdusta eli bronkioliitteja. Nykykäsityksen mukaan suurin osa alahengitystieinfektioista on lukuisien mikrobien aiheuttamia sekainfektioita.
Akuutissa keuhkoputkitulehduksessa on yleisesti kyse jonkin viruksen, kuten influenssa A ja B, RS, parainfluenssa, adenovirus tai rinovirus -virusten aiheuttamasta tartunnasta. Tulehduksia aiheuttavista bakteereista keskeisimpiä ovat mycoplasma pneumoniae, klamydia pneumoniae, pneumokokki ja haemophilus influensae.
Akuutti keuhkoputkitulehdus on varsin yleinen tauti. Keskimäärin todetaan 10 tapausta 100 henkilöä kohti vuodessa. Lapsilla ilmaantuvuus on vielä suurempi kuin aikuisilla.
Rajuja yskänpuuskia
Tupakointi, ilmansaasteet, immuunipuutostilat, allergiat ja muut keuhkosairaudet altistavat keuhkoputkitulehdukselle. Tauti alkaa tyypillisesti ylähengitysteiden oireilla kuten kurkkukivulla ja nuhalla. Kun infektio siirtyy alempiin hengitysteihin, oireina ovat yskä ja limaneritys keuhkoputkista. Toisinaan ysköksen seassa on verta. Oireita ovat kuume, lihasäryt ja muut yleisoireet. Kun kyseessä on hinkuyskä, on taudin alku usein hidas. Tällöin potilaalla on hengitysteiden oireita kuten kurkkukipua ja nuhaa, kuivaa yskää ja lievää kuumetta. Hinkumisella tarkoitetaan sisään hengityksessä syntyvää vinkuvaa ääntä. Yskänpuuskat saattavat olla rajuja. Yskä saattaa jatkua jopa kuukausia.
Akuutin keuhkoputkitulehduksen diagnoosi on kliininen tutkimus. Keuhkoröntgenkuvalöydös on yleensä normaali. Laboratoriotutkimuksessa CRP -arvo voi nousta yli 100 mg/l. Jos arvo on runsaasti yli 100 mg/l, otetaan sydän-keuhkoröntgen keuhkokuumeen tai muun bakteeritartunnan poissulkemiseksi.
Oireenmukainen hoito
Hoito on oireenmukaista. Tavanomaisten yskänlääkkeiden merkitys on kiistanalainen. Jos yskä häiritsee potilaan yöunta, on syytä käyttää yskänärsytystä vähentäviä lääkkeitä. Taudin pitkittyessä tarvitaan antibioottilääkitystä.
Jos oireiden alkaessa käytetään tehokasta yhdistelmävalmistetta, on mahdollista, että taudinkulku katkeaa, jolloin ei kehity kovin vaikea-asteista keuhkoputkitulehdusta. Näin mahdollisesti vältetään tavallista pidemmiltä sairaslomilta ja antibioottilääkityksiltä. Jos joudutaan käyttämään antibioottihoitoa, olen suositellut yleensä makrolideja, tetrasykliinijohdannaisia ja penisilliiniä tai sen johdannaisia.
Kiinnostaisiko sinua lukea lisää aiheesta?
Päätimme, että parasta mitä meillä on antaa nyt kytevään tilanteeseen, on jakaa Antioksidanttiklinikoiden perustajan, erikoislääkäri Kaarlo Jaakkolan Hengitystiet kuntoon ravitsemushoidolla -kirja kokonaisuudessaan ILMAISEKSI!
Lataa NYT Kaarlo Jaakkolan kirja “Hengitystiet kuntoon ravitsemushoidolla” ILMAISEKSI (norm. 35,90€) TÄSTÄ:
Lataa e-kirja ilmaiseksi tästä >>
Sivulta löytyy myös 16 ilmaista käytännönläheistä terveysopasta, jotka ovat kaikki toistaiseksi ilmaiseksi ladattavissa (arvo 4,90 € / kpl). Tutustu oppaisiin ja lataa ne koneellesi tästä: http://biomed.fi/ladattavat-oppaat/
PS. Nyt on aika jakaa todellisen ravitsemushoitojen legendan viisauksia koko kansan avuksi! Anna myös läheisellesi mahdollisuus ilmaiseen terveystietoon ja laita e-kirjan ja oppaiden linkit jakoon somessa tai emaililla.
© Mividata Oy ja Kaarlo Jaakkola