Apua entsyymeistä?

Tämä artikkeli on ote Kaarlo Jaakkolan Hengitystiet kuntoon ravitsemushoidolla kirjasta (lataa koko e-kirja NYT ILMAISEKSI tästä).

Entsyymien käyttö ravintolisinä on yleistynyt viime vuosikymmeninä. Entsyymiterapiaa eli entsyymivalmisteiden käyttöä on suositeltu astman hoidossa tukemaan ruoansulatus- ja immuunijärjestelmää ja ärtyneiden limakalvojen paranemista sekä vähentämään tulehdusreaktioita. Astman hoidossa entsyymiterapiassa on suositeltu käytettäväksi joka aterialla entsyymivalmisteita, joissa on huomattavia annoksia useita eri entsyymejä. Niiden tarkoitus on parantaa ruoansulatusta ja ruoan pilkkoutumista ja pyrkiä samalla vähentämään kehon tarvetta tuottaa ruoansulatusentsyymejä. Runsaasti entsyymejä sisältävissä tuotteissa saattaa olla kolme kertaa enemmän entsyymejä kuin tavallisessa ruoansulatusvalmisteessa.[1]

Riippuen siitä, mitä entsyymejä tuote sisältää, kansainvälisesti parhaimmat entsyymituotteet voivat mm. parantaa vastustuskykyä eli immuniteettia. Tähän tehtävään suunnitellut entsyymit auttavat immuunijärjestelmää ja vaikuttavat verisuonistoon ja verenkiertoon sekä hajottavat liiallista limaa. Parhaimmillaan tällainen valmiste on tärkeä immuunijärjestelmän tehostaja. Tehokkaat entsyymivalmisteet neutraloivat vapaiden radikaalien myrkkyvaikutuksia.

Suomessa entsyymien käyttö on vielä alkutekijöissään. Jonkin verran entsyymivalmisteita on tarjolla luontaistuotekaupoissa ja apteekeissa. Entsyymivalmisteiden sijaan ja/tai niiden rinnalla on syytä nauttia sellaista ruokaa, joka sisältää runsaasti entsyymejä.

[1] Bohanger, Tom: Everything You Need to Know About Enzymes. Green Leaf Book Group Press, Austin USA 2009.

kasvikset

Mistä saamme entsyymejä?

  • Aminohapoista muodostuvia entsyymejä tarvitaan ruoan sulattamiseen sekä sisäelinten ja rauhasten toiminnassa. Entsyymeitä tarvitaan myös monissa muissa elintoiminnoissa, kuten hengittämisessä, nukkumisessa, syömisessä ja ajattelemisessa.
  • Syödyn ruoan mukana saamme entsyymejä ja toisaalta ruoansulatuselimistö tuottaa niitä. Jos ruoansulatushappoja ei erity riittävästi, myös entsyymitoiminta heikkenee. Suoliston hyvä bakteerikanta parantaa entsyymitoimintaa.
  • Entsyymejä on runsaasti kuumentamattomassa ruoassa, erityisesti kasvikunnan tuotteissa. Tuontivihanneksissa on niukasti entsyymejä. Hapatetuissa kasviksissa on puolet enemmän entsyymejä verrattuna hapattamattomiin. Pari ruokalusikallista hapatettuja kasviksi ennen ateriaa edistää ruoansulatusta. Toimiakseen entsyymit tarvitsevat muita ravintoaineita, kuten valkuaisaineita. Hyvä entsyymien lähde ovatkin valkuaispitoiset hapatetut pavut.
  • Entsyymiköyhä ravinto kuluttaa kehon omia entsyymejä. Toipilaiden ja vakavia sairauksia sairastavien kannattaa syödä ruoka-aineita, jotka sisältävät runsaasti entsyymejä.
  • Mikroaaltouuni tuhoaa ruoansulatusentsyymejä, koska se muuttaa ruoan molekyylirakennetta.
  • Pitkälle jalostetuissa tuotteissa on niukasti entsyymejä. Pakastaminenkin tuhoaa entsyymejä. Pakasteet kannattaa sulattaa hitaasti. Entsyymien säilymisen kannalta pakastaminen on esimerkiksi marjoille parempi vaihtoehto kuin kuivattaminen, koska pakasteessa marja on suojakuoren sisällä.

Myös maitohappobakteereja sisältävä pakastettu hapanleipä tai ruistaikinan juuri kannattaa sulattaa hitaasti jääkaapissa tai kylmiössä. Silloin se lähtee elämään. Jos leivän tai juuren sulattaa esimerkiksi mikrossa, se kuolee.[1]

[1] Rekilä, Airi: Syö itsesi suomalaiseksi. Perinnepirtti 2009. (referaatti)

Kiinnostaisiko sinua lukea lisää aiheesta?

Päätimme, että parasta mitä meillä on antaa nyt kytevään tilanteeseen, on jakaa Antioksidanttiklinikoiden perustajan, erikoislääkäri Kaarlo Jaakkolan Hengitystiet kuntoon ravitsemushoidolla -kirja kokonaisuudessaan ILMAISEKSI!

Lataa NYT Kaarlo Jaakkolan kirja “Hengitystiet kuntoon ravitsemushoidolla” ILMAISEKSI (norm. 35,90€) TÄSTÄ:

Lataa e-kirja ilmaiseksi tästä >> 

Sivulta löytyy myös 16 ilmaista käytännönläheistä terveysopasta, jotka ovat kaikki toistaiseksi ilmaiseksi ladattavissa (arvo 4,90 € / kpl). Tutustu oppaisiin ja lataa ne koneellesi tästä: http://biomed.fi/ladattavat-oppaat/

PS. Nyt on aika jakaa todellisen ravitsemushoitojen legendan viisauksia koko kansan avuksi! Anna myös läheisellesi mahdollisuus ilmaiseen terveystietoon ja laita e-kirjan ja oppaiden linkit jakoon somessa tai emaililla.

© Mividata Oy ja Kaarlo Jaakkola