Tämä artikkeli on ote Kaarlo Jaakkolan kirjoittamasta Parantava ruoka – Pellavarouhe -pokkarista.
Syöpää ehkäisevät lignaanit
Lignaaneja esiintyy monissa kasveissa, kuten jyvissä, pavuissa, leseissä ja marjoissa, mutta erityisen runsaasti niitä on pellavassa. Pellavarouheessa on jopa 100– 1 000 kertaa enemmän lignaaneja kuin muissa ruoka-aineissa.
Lignaanit ovat yhdisteitä, jotka puolustavat kasveja tauteja ja tuholaisia vastaan. Luonnossa niitä tavataan useita erilaisia. Kun pellavansiemenistä puristetaan öljyä, lignaanit jäävät pellavarouheeseen, mutta kylmäpuristetussa öljyssä niitä ei ole.
Lignaanit ehkäisevät elimistön hapettumista eli härskiintymistä. Ne saattaa ehkäistä hormoneista riippumatonta rintasyöpää sekä paksusuolen syöpää. Lisäksi ne voivat olla hyödyllisiä sydänverisuonitautien ehkäisyssä ja hoidossa. Lignaanit voivat ehkäistä verisuonten kokkaroitumista ja siitä johtuvia veritulppia. Lignaaneilla arvellaan olevan digitaliksen (sydänlääke) tapainen sekä nestettä poistava vaikutus.
Lignaanien saantisuositus on 40 mg/ päivä. Jos ruokavalio sisältää täysjyväruista ja muita lignaanien lähteitä, pellavarouheen määräksi riittää 20 grammaa päivässä, josta saadaan n. 14 mg lignaaneja.
Tilaa Parantava ruoka pellavarouhe -pokkari Biomed.fi verkkokaupasta –15 % alennuksella alekoodilla TERVEYSSIVUT
Lunasta etusi ja tilaa tästä>>
© Mividata Oy ja Kaarlo Jaakkola