Aromaterapia

Aromaterapia käyttää kasveissa olevia eteerisiä öljyjä lääkitsemiseen; eteerisiä öljyjä kutsutaan myös tuoksuviksi öljyiksi, haihtuviksi öljyiksi ja aromaattisiksi öljyiksi. Aromaterapia liittyy läheisesti fytoterapiaan, mutta sillä on niin laajoja sovellutuksia, että sitä pidetään omana lääkintäjärjestelmänään.

Eteerisillä öljyillä on se erikoispiirre, että ne liukenevat alkoholiin ja rasvaan, mutta eivät veteen. Tätä tosiseikkaa käytetään hyväksi eristettäessä eteerisiä öljyjä kasveista. Menetelmät vaihtelevat jonkin verran riippuen siitä, mistä kasvista on kysymys ja saako öljyssä olla mukana muita kasvista peräisin olevia aineita. Kosmeettisissa valmisteissa käytetään myös kemiallisesti eristettyjä tai synteettisesti valmistettuja tuoksuvia öljyjä; näillä ei ole lääkitsevää vaikutusta eikä niiden käyttö ole aina hyväksikään.

Eteerisillä öljyillä mainitaan olevan seuraavia fysiologisia vaikutuksia:

– ne läpäisevät nopeasti ihon ja muut kudokset ja vaikuttavat koko elimistöön, vaikka niitä käytettäisiin paikallisesti

– ne parantavat vastustuskykyä ja aktivoivat valkoisia verisoluja

– ne parantavat verenkiertoa ja vahvistavat verisuonten seinämiä

– ne tuhoavat taudinaiheuttajia (bakteerit, sienet, eräiden tutkimusten mukaan jopa virukset)

– ne tehostavat soluhengitystä

– ne toimivat vitamiinien ja hivenaineiden kuljetusaineina

– useimmat eteeriset öljyt vilkastuttavat eritystä ja kuona-aineiden poistumista

– monilla eteerisillä öljyillä on tiettyjen hormonien eritystä vilkastuttava vaikutus

– eräät eteeriset öljyt saattavat toimia vastamyrkkynä tietyissä myrkytyksissä ( esim. ampiaisen pistettyä)

– monet eteeriset öljyt aktivoivat solujen jakautumista

– eräät eteeriset öljyt ovat piristäviä, toiset rauhoittavia

Osa näistä kokemusperäisistä olettamuksista on voitu vahvistaa tutkimuksilla; ko. tutkimuksia on tehty esimerkiksi Ranskassa.


Eteerisiä öljyjä voidaan käyttää sekä sisäisesti että ulkoisesti. Niiden sisäinen käyttö edellyttää asiantuntemusta ja varovaisuutta, eivätkä kaikki suosittele sitä ollenkaan. Suomessa harjoitettu aromaterapia perustuu eteeristen öljyjen ulkoiseen käyttöön.

Lähes puolet kaikista kasveista sisältää eteerisiä öljyjä. Usein niiden määrä on kuitenkin niin pieni, että eristäminen on vaikeaa tai lähes mahdotonta. Erityisen paljon eteerisiä öljyjä on seuraaviin ryhmiin kuuluvissa kasveissa: huulikukkaiset, sarjakukkaiset, citrus-kasvit, havupuut

Ulkoista, terapeuttista käyttöä varten eteeriset öljyt laimennetaan aina kylmäpuristetulla kasvisöljyllä.

Tähän tarkoitukseen käytetään esimerkiksi auringonkukka-, manteli-, jojoba-, avokado- tai vehnänalkioöljyä. Tavallisimmin käytetty laimennossuhde on 5 tippaa eteeristä öljyä/ 15 ml perusöljyä. Herkkäihoisille, lapsille, kasvojen käsittelyyn ym. käytetään pienempää tippamäärää. Laimentamattomana voidaan käyttää ainoastaan laventelia, teepuuta, nerolia ja ruusua pienelle ihoalueelle.

Yllä kuvatulla tavalla valmistettuihin hierontaöljyihin voidaan käyttää yhtä tai useampaa eteeristä öljyä. Hierontamenetelmiä on useita. Hierontaöljyllä voidaan käsitellä esim. koko keho, hoidettava kehon osa, imusolmukkeet, selkä, refleksialueet. Aromaterapia voidaan myös yhdistää akupainantaan tai shiatsuhierontaan.

Eräät aromaterapeutit sekoittavat joka potilaalle ja joka tilanteeseen erityisen, yksilöllisesti valitun hierontaöljyn.

Eräiden tutkimusten mukaan eteeriset öljyt saattavat allergisoida, ja sen vuoksi niiden käyttöä ei kaikilla tahoilla suosita. Kokemuksen mukaan asiantuntevasti sovellettu aromaterapia voi parantaakin allergiaa. Joka tapauksessa aromaterapian käytössä on noudatettava varovaisuutta silloin, kun on kysymyksessä allergiaan taipuvainen henkilö.

Paitsi hierontaan, eteerisiä öljyjä käytetään esim. tuoksulampuissa ja -kivissä, höyrytykseen, saunan löylyvedessä, kylpyihin, hauteisiin ja kääreisiin.

Aromaterapiaa voidaan itse asiassa käyttää sekä ennalta ehkäisevänä hoitona terveyden ylläpitämiseksi että tukihoitona terveysongelmien kohdatessa. Erityisesti mainittakoon: hermoston ja sisäerityksen häiriöt, verenkiertohäiriöt, ruoansulatusongelmat, naistenvaivat.

ERITYISOHJEITA:

Lapsille ja raskaana oleville käytetään vain valikoltuja eteerisiä öljyjä:

1-4 -vuotiaat: kamomilla, laventeli, mandariini, appelsiini, neroli, santelipuu

1-3 tippaa 15 ml:aan perusöljyä

5-12 -vuotiaat: puolet aikuisten annostelusta

Raskauden aikana:

1-4 kk: mandariini, neroli, geranium

5-9 kk: edellisten lisäksi frankinsensi, appelsiini, sitruuna, santelipuu

Eteeristen öljyjen käyttöä on vältettävä seuraavien sairauksien kohdalla:

vakavat sydänsairaudet, syöpä, vaikea astma, kaikki vakavat sairaudet ja kyseenalaiset tapaukset ilman lääkärin suostumusta.

Rosmariini ja timjami eivät sovi korkeaa verenpainetta sairastaville tai epileptikoille.

Homeopaattisen hoidon yhteydessä on hyvä välttää voimakastuoksuisia eteerisiä öljyjä kuten piparminttua ja eukalyptusta.

Säilytä eteeriset öljyt kuivassa, pimeässä ja viileässä. Sulje korkit tiiviisti.

Älä käytä omin päin öljyjä, joiden vaikutusta et tunne.

Kirjallisuutta:
Ulla Kivimäki: Aromaterapia ja eteeriset öljyt. Mesena Oy, Vaasa 1993

Kivimäki-Hirvonen: Hoitavat tuoksut, aromaterapiaopas. Aquarian Publication

Maggie Tisserand: Aromaterapiaa naisille, Biokustannus Oy, 1990

Artikkeli:
Provita Oy:n luontaistuotealan ammatillinen koulutus. Luonnonmukaisen terveydenhoidon kurssi (Lääkintäjärjestelmät. FM Marketta Hoogesteger. Ravitsemusterapeutti, MMM Marja Ruuti. 2016).

Terveyskaupat – Edistämässä terveellisiä elämäntapoja.

Lisätietoa saat tästä www.terveystuotekauppa.fi