Tämä artikkeli on ote Kaarlo Jaakkolan kirjoittamasta Vatsa kuntoon kirjasta. Keskus- tai ääreishermoston oireet saattavat olla ensimmäinen merkki keliakiasta. Varsinkin ääreishermotulehdus on yksi tavallisimmista hermoston oireista. Se voi johtua B12-vitamiinien tai useiden vitamiinien puutostiloista. Myös epilepsian on osoitettu liittyvän poikkeuksellisen voimakkaasti keliakiaan. Aivokudoksen surkastuminen ja siihen liittyvä dementia voivat liittyä vaikeaan hoitamattomaan keliakiaan. Hoitamattoman keliakian aiheuttamat […]
-
-
Tämä artikkeli on ote Antioksidanttiklinikoiden perustaja Kaarlo Jaakkolan kirjoittamasta Vatsa kuntoon kirjasta. Keliakialla tarkoitetaan sellaista suolen tautimuotoa, jossa gluteenin sietämättömyys on pysyvä. Ratkaiseva kriteeri diagnoosille on tyypillinen ohutsuolen suolinukan surkastuminen (atrofia), joka syntyy ravinnon gluteenin vaikutuksesta. Keliakiaa pidettiin aiemmin harvinaisena ja lähinnä lapsilla esiintyvänä suoliston tautina. Koska taudin tehokasta hoitoa ei tunnettu, keliakia johti usein pienten […]
-
Tämä artikkeli on ote Jaakko Halmetojan kirjoittamasta Pakurikääpä – opas lääkinnällisten sienten maailmaan kirjasta. Silkkivyökääpä (Trametes versicolor) Silkkivyökääpä on Euroopassa melko yleinen, Suomessa harvinainen rantalehtojen näky. Kääpä muistuttaa ulkomuodoltaan kalkkunan pyrstöä, mistä juontaa sen englanninkielinen nimi ”turkey tail mushroom”. Silkkivyökääpä ja siitä valmistetut uutteet (PSK, PSP), koppelokääpä ja siitä valmistetut uutteet (Maitake D-fraktio) sekä siiteke ja […]
-
Tämä artikkeli on ote Jaakko Halmetojan kirjoittamasta Pakurikääpä – opas lääkinnällisten sienten maailmaan kirjasta. Pakuri ja volgansieni Pakurin ja volgansienen (tunnetaan myös nimellä teesieni tai kombutsa) yhdistäminen on ollut perinteinen kombinaatio Venäjällä. Kylmä pakuritee sekoitetaan valmiiseen volgansienijuomaan suhteessa 50/50 tai parhaassa tapauksessa kombutsa valmistetaan suoraan pakuriteetä juoman pohjanesteenä hyödyntäen. Kombutsa on laktobasillien ja hiivasienten muodostama kompleksi, joka […]
-
Tämä artikkeli on ote Jaakko Halmetojan kirjoittamasta Pakurikääpä – opas lääkinnällisten sienten maailmaan kirjasta. Pakurin lypsäminen Pakuria voi hyödyntää ”lypsämällä”, jolloin pinnan mustasta kuorikerroksesta rapsutetaan varovasti osa pois. Tämän seurauksena pakuri kasvattaa mustan kuorikerroksensa vuoden kuluessa takaisin ja samaa kasvannaista voi hyödyntää samalla tapaa jälleen seuraavana vuonna. Näin on perinteisesti käytetty etenkin kotipiirissä kasvaneita pakureita. Kerätyn pakurikasvannaisen […]
-
Tämä artikkeli on ote Jaakko Halmetojan kirjoittamasta Pakurikääpä – opas lääkinnällisten sienten maailmaan kirjasta. Moni on kiinnostunut pakurin tarjoamista mahdollisuuksista myös elinkeinona tai lisätuloja tuovana keruuharrastuksena. Foodwest Oy:n vuonna 2010 tekemän, pakurikääpää käsitelleen esiselvityshankkeen mukaan suomalaisesta, kokonaisesta pakurista maksetaan kerääjille 22–24 €/kg. Hankkeen arvion mukaan hyvin kuivatun pakurin kilohinta kerääjille on todennäköisesti noin 50 euron tienoilla. Lisääntyneen […]
-
Tämä artikkeli on ote Kaarlo Jaakkolan kirjoittamasta Vatsa kuntoon kirjasta. Laktoosi-intoleranssi on tila, jossa laktoosi ei hajoa ohutsuolessa johtuen laktaasientsyymin vähäisyydestä eli hypolaktasiasta. Oireet riippuvat nautitun maidon ja maitovalmisteiden määrästä ja laadusta. Jotkut saavat oireita, jos ravinnossa on vain pieni määrä laktoosia. Toiset taas kestävät selvästi suurempia määriä. Hypolaktasiaa eli laktaasin puutetta voidaan pitää ihmisen normaalina olotilana. Noin 75 %:lla maapallon väestöstä on […]
-
Tämä artikkeli on ote Kaarlo Jaakkolan kirjoittamasta Vatsa kuntoon kirjasta. Maito on osa jokapäiväistä ruokavaliota useimmilla suomalaisilla. Se sisältää useita tärkeitä ravintoaineita. Maitosokeri eli laktoosi on hiilihydraatti, jota esiintyy vain maidossa sekä maitoa sisältävissä elintarvikkeissa. Hapanmaitotuotteiden laktoosipitoisuus on selvästi pienempi kuin tavallisen maidon, kun osa laktoosista on muuttunut maitohapoksi. Kovissa, kypsennetyissä juustoissa ei enää ole laktoosia. Imeväisikäisille laktoosi on tärkeä energianlähde. Laktoosi edistää […]
-
Tämä artikkeli on ote Kaarlo Jaakkolan kirjoittamasta Vatsa kuntoon kirjasta. Ärtyvän suolen oireyhtymässä, kroonisessa väsymysoireyhtymässä, päänsäryissä, allergisissa taudeissa ja neuropsyykkisissä häiriöissä on kokeiltu hiiva-antibioottilääkitystä ja dieettiä. Suurella osalla potilaista on saatu positiivisia tuloksia, kun hiiva-antibioottina on käytetty mm. ketokonatsolia ja nystatiinia. Nystatiini on suhteellisen heikko sienilääke, joka ei imeydy suolistosta, mutta tehoaa nimenomaan suolistohiivaan. Hiivataudin hoitovalintoihin vaikuttavat hiiva-altistuksen määrä, potilaan yleinen terveydentila ja vastustuskyky. Hoito […]
-
Tämä artikkeli on ote Kaarlo Jaakkolan kirjoittamasta Vatsa kuntoon kirjasta. Usein kroonista hiivatautia potevilla on runsaasti allergiatyyppisiä oireita. Kun hiiva-antibioottilääkitys tehoaa ja allergiset oireet loppuvat, kyse saattaa olla homeallergiasta. IgE-vasta-aineita muodostuu ensisijaisesti allergioissa. Vaikeissa tapauksissa hiivatautia sairastavilla saattaa IgE olla lisääntynyt moninkertaisesti. Niillä, joilla on toistuvia hiivatulehduksia, IgE-mittauksissa voidaan todeta jopa 1 000 %:n nousu. Voimakkaan nousun saattaa selittää se, että IgE-muodostus on […]