Tämä artikkeli on ote Antioksidanttiklinikoiden perustaja Kaarlo Jaakkolan kirjoittamasta Vatsa kuntoon kirjasta.
Ärtyvän suolen oireiden syntymekanismina on pidetty suoliston poikkeavaa liikehdintää. Suolistoon kulkeutuvat mitä erilaisimmat ravinnon ainesosat saattavat ärsyttää suolta. Oireena on kipuja ja etenkin aamuisin ulostamispakkoa sekä suolen epätäydellisen tyhjenemisen tunnetta. Toisena päämekanismina on pidetty herkistynyttä kudosaistimusta erilaisille ärsykkeille. Runsas kaasunmuodostus, suoliston kouristustila tai paineennousu missä tahansa ruoansulatuskanavan osassa aistitaan kipuna tai turvotusoireena tai molempina. Ruoansulatuskanavan eri osissa kaasunmuodostuksen syyt vaihtelevat. Ilman nieleminen aiheuttaa mahalaukun venymistä. Psyykkisissä sairauksissa potilas saattaa niellä ilmaa runsaasti. Se voi tapahtua tiedostamattomasti tai ruoan hotkimisen yhteydessä. Ilman nieleminen aiheuttaa röyhtäilyä. Paksusuoliperäistä turvotusta aiheuttavat edellä luetellut ruoat ja ravintoaineet. Nopeutunut ohutsuolen kauttakulkuaika lisää huonosti sulaneen ravinnon määrää paksusuolessa. Sen käymistilassa kaasun muodostus lisääntyy ja suolen venyminen koetaan kipuna.
Lääketieteessä korostetaan usein psyykkisten tekijöiden merkitystä ja vaivojen ”toiminnallista” luonnetta. Joillakin potilailla on todettu tavallista enemmän erilaisia psyykkisiä häiriöitä kuten ahdistuneisuutta, paniikkihäiriöitä ja masentuneisuutta. Onnistuneen psyykkisen sairauden hoidon aikana IBS-tyyppiset vatsavaivat ovat saattaneet lieventyä tai jopa hävitä.
Useat lääkkeet voivat lisätä paksusuolioireita tai jopa aiheuttaa IBS:ää. Kalsiumsalpaajat ja beetasalpaajat sekä suolistoa ärsyttävät ulostuslääkkeet lisäävät oireita. Useimmat antibiootit muuttavat suoliston bakteerikantaa siten, että normaalifloora häiriintyy ja kehittyy dysbioosi eli haitallisia muutoksia suolen bakteeristossa.
Lääkärin perehdyttävä oireisiin
Lääkitys tulee suunnitella pääasiallisen oireen mukaan. Vaikka psyykkisten syiden merkitystä pidetään tärkeänä, ärtyvä paksusuoli ei yleensä johdu pelkästään psyykkisistä syistä. Potilaat voivat olla jännittyneitä ja hermostuneita ja jopa henkisesti epätasapainoisia ja masentuneita. Vatsavaivat itsessään ja huoli niiden syistä ja vaikutuksista saattavat aiheuttaa vastaavia psyykkisiä oireita. Vatsavaivat ovat todellisia ja niihin tulee suhtautua vakavuudella. Lääkärin on perehdyttävä oireisiin niin hyvin, että hän itse ymmärtää mahdollisimman pitkälle yksilölliset oireiden syntymekanismit.
Ensin onkin syytä selvittää vaivojen yhteys ruokavalioon ja poistaa oireita aiheuttavat ruoka-aineet. Dieetin korjaaminen vähentää vaivoja ja saattaa toisinaan riittää.
Perinteisiä hoitolinjoja
Yleensä oireet ovat voimakkuudeltaan vaihtelevia, ja pahenemisvaiheessa potilas voi tarvita lääkehoitoa. Hyviä taudin hoitoon tarkoitettujen lääkevalmisteiden kontrolloituja tutkimuksia taudista on niukasti. Tehokkaista lääkkeistä on pulaa, sillä lumelääkevaste saattaa olla jopa 70 % eli 70 prosentilla potilaista pääasiallinen lääkevaikutus onkin syntynyt plasebon eli valelääkkeen vaikutuksesta tähän saakka.
Jos potilaalla on selvä ruoka-ainesietohäiriö (intoleranssi), kromoglikaatti-lääkehoidosta saattaa olla hyötyä. Itse käytän lääkärintyössäni mieluummin luonnonmukaisia lääkityksiä, joihin kuuluvat mm. eläinlesitiini, ns. luonnonantibiootit, probiootit, kuitu- ja piihappovalmisteet.
Jos lääkkeettömällä hoidolla ei saada vastetta, suunnataan hoito johto-oireen mukaan vatsakipuun/turvotteluun, ripuliin tai ummetukseen.
Vatsakipu- ja turvottelupainotteisessa tautimuodossa pyritään kipuoireiden lievitykseen. Usein on määrätty lääkkeitä, jotka hillitsevät sileälihaksen supistelua maha- suolikanavassa ja vähentävät suoliperäisiä kipuja. Tällaisten lääkkeiden vaikutusmekanismi saattaa pahentaa ummetusta, ja muita haittavaikutuksia ovat suun kuivuus, näköhäiriöt, sydämen tykytys, heikotus ja virtsaamisvaikeudet.
Myös ahdaskulmaviherkaihi ja virtsarakon tyhjennysvaikeudet ovat näiden valmisteiden suoranaisia vasta-aiheita. Tuskatilaa lievittäviä psyykenlääkkeitä on toisinaan määrätty vatsavaivoihin. Tämän ryhmän lääkkeet vaikuttavat suoraan keskushermostoon vähentäen stressiä. Serotoniinin takaisinoton estäjiä (SSRI) käytetään paljon masennuksen, ahdistuneisuuden ja somatisaatiohäiriöiden hoidossa. Näyttö niiden tehosta ärtyvän suolen oireyhtymässä on toistaiseksi vähäistä. Niillä ei todennäköisesti ole vaikutusta suolen häiriintyneeseen toimintaan, mutta vatsakipuja ne voivat toisinaan lievittää.
Vatsan turvottelu on usein häiritsevä oire. Sen hoitoon ei ole perinteisessä gastroenterologisessa hoidossa kehitetty tehokkaita lääkkeitä. Sen sijaan maitohappobakteerien eli probioottien käytöstä on julkaistu lupaavia tuloksia. Uuden tutkimustiedon valossa on ilmeistä, että probioottivalmisteet helpottavat vatsan turvottelua ja ilmavaivoja. Niiden teho riippuu probioottikannoista, yhdistelmistä, mikrokapseloinnista ja valmisteiden probioottipitoisuuksista. Lactobacillien ja Bifidobakteerien yhdistelmää on pidetty tehokkaana.
Ripulipainotteiseen IBS-muotoon liittyvä ripuli ja toiminnallinen ripuli hoidetaan yleensä samojen periaatteiden mukaisesti. Ripuliin yleisesti käytetty lääkevalmiste (loperamidi) vähentää ripuliulosteita, mutta ei yleensä vähennä ärtyvän suolen oireyhtymään liittyvää vatsakipua. Se vähentää monilla potilailla esiintyvää herkkää mahalaukku-paksusuoli refleksiä, joka johtaa ruokailun jälkeiseen ulostuspakko-oireeseen. Ummetuspainotteisen IBS:n hoidossa tärkeintä on riittävä ravintokuitumäärä päivittäin, runsas nesteiden nauttiminen ja liikunta.
Ärtyvän suolen oireyhtymässä kuituvalmisteet lisäävät ulostemassaa ja nopeuttavat suoliston läpikulkuaikaa, jolloin uloste pehmenee ja suoli toimii tiheämmin. Suolen sisältöä lisäävät myös kuituvalmisteet kuten psyllium, joka on yleisnimitys Plantago-suvun -kasvin siemenille, joita käytetään limaa muodostavina rohdoksina. Omassa hoidossani suosittelen pellavansiemenrouheen ja kauraleseen kuituja annettuna marjaisessa pellavansiemenrouhevalmisteessa, mikä on usein riittänyt avuksi. On myös varauduttava siihen, että kuidun lisääminen voi aluksi pahentaa vatsan turvottelua ja ilmavaivoja. Silloin ummetusoireen hoidossa voidaan ottaa käyttöön osmoottiset laksatiivit kuten laktuloosi tai makrogoli, joita saa apteekista ilman reseptiä.
Oletko harkinnut hakeutuvasi ravitsemukseen erikoistuneen lääkärin hoitoon esim. ruoansulatusvaivojen vuoksi?
Varaa aika Antioksidanttiklinikan lääkärille tästä.
© Mividata Oy ja Kaarlo Jaakkola