B1-VITAMIINI – Mihin tarvitaan B-vitamiinia?

Mitä vitamiinit ja kivennäisaineet ovat, miksi niitä tarvitaan ja miten niitä käytetään? Mitä on B1-vitamiini?

Tietomme vitamiineista sekä kivennäis- ja hivenaineista suojaravintoaineina ovat elintärkeitä. Huolehtimalla ravitsemuksesta voimme varmistaa hyvän terveyden ja parantaa vaivoja, mutta myös ehkäistä sairauksia ja ikääntymiseen liittyvää rappeutumista. Ruokien ravintoainekoostumus on heikentynyt ja siksi emme saa riittävästi vitamiineja, kivennäis- ja hivenaineita ravinnostamme.

Vitamiinit ovat epäyhtenäinen ryhmä orgaanisia ravintoaineita, joita tarvitaan välttämättä elimistössä tapahtuvien kemiallisten prosessien säätelyyn. Tärkeitä prosesseja ovat energian vapauttaminen ravinnosta, luuston kunnon ylläpito sekä hormonitoiminnan ohjailu.

Vitamiinit ovat orgaanisia eli eloperäisiä aineita, mikä tarkoittaa että ne ovat hiiliyhdisteitä. Elimistö ei pysty itse valmistamaan vitamiineja, joten ne on saatava ravinnosta tai vitamiinivalmisteista. Ilman kaikkia elintärkeitä vitamiineja emme pysy hengissä. Katsauksessa, joka käsitteli 150 Journal of the American Medical Associationissa julkaistua tieteellistä koetta, todettiin useiden tärkeiden vitamiinien puutteen voivan lisätä sydänsairauden, aivohalvauksen, joidenkin syöpien, synnynnäisten kehityshäiriöiden, osteoporoosin, luunmurtumien ja monien muiden kroonisten terveysongelmien riskiä.

B1-VITAMIINI eli Tiamiini, vesiliukoinen antioksidantti

B1-VITAMIINIa tarvitaan lihasten hermoston ja immuunipuolustuksen normaaliin toimintaan. Sen tehtävät ovat myös energia-aineenvaihdunnassa, etenkin hiilihydraattien aineenvaihdunta ja siksi varsinkin urheillessa sen tarve lisääntyy. B1-VITAMIINI tuottaa sokeriyksiköitä DNA:lle ja RNA:lle

B1-vitamiinin puutoksen syinä ovat mm. väärät ruokailutottumukset, imeytymishäiriöt, polyneuropatia, bradykardia.

B1-vitamiinin tarvetta lisäävät stressi, raskaus, runsas alkoholin käyttö, laihdutus ja ikääntyminen. Kansan kielellä “maitohappo”-ilmiö kertoo tiamiinin puutoksesta, joka johtaa palorypälehapon kertymiseen kudoksiin.

Huom! Diabeetikot erittävät B1-vitamiinia virtsaan nopeammin ja tämän vitamiinin puutosta on syytä tarkkailla.

B1-vitamiinin lähteet

Hyviä B1-vitamiinin lähteitä ovat mm. pinjansiemenet, sienet, maapähkinät, sisäelimet, kala ja liha.

Lisätietoa Tiamiini – RavintolisäWiki

http://www.ravintolisawiki.fi/index.php?title=B1-vitamiini_eli_tiamiini

Ylläpidä ruoanlaitossa oikeita valmistustapoja – säästä vitamiinit!

Muistathan, että ruuan valmistus vähentää vitamiinien ja hivenaineiden osuutta, varsinkin vesiliukoiset vitamiinit kärsivät keittämisestä. Monet vitamiinit ja hivenaineet häviävät kuorten mukana!

Tämä artikkeli on Provitan koulutusmateriaalista. Tosiasiaa vitamiinien säilyvyydestä, luentomateriaali, Risto K.  Lindholm

Terveyskaupat – Edistämässä terveellisiä elämäntapoja.

Lisätietoa saat tästä www.terveystuotekauppa.fi