B12-vitamiinin vajaus voi jo vuodessa johtaa pysyvään muistihäiriöön

Aivot B12

B12-vitamiinista on viime aikoina kohistu paljon, eikä syyttä. Sen puutos on selvästi yleisempää kuin ennen. Aiemmin se yhdistettiin enimmäkseen vanhusten vitamiiniksi anemiaan sekä suositeltiin pelkkää kasvisravintoa käyttäville vegaaneille. B12-vitamiini on toki välttämätön punasolujen normaalille kehitykselle ja hemoglobiinin muodostukseen, mutta sen puute ei aiheuta pelkästään anemiaa vaan monenlaisia hermostollisia häiriöitä, tuntohäiriöitä ja jopa dementiaan viittaavia oireita. Nykyään B12-vitamiinin tarpeen tärkeyttä korostetaan myös raskaana oleville ja imettäville sekä laktoosi-intoleranssin, keliakian, stressin, yksipuolisen ruokavalion yhteydessä sekä runsaan alkoholin käytön ja laihdutuskuurien aikana.

Jalkojen pistely, puutuminen ja hajamielisyys voivat olla oire B12-vitamiinin puutoksesta

B12-vitamiinin pitkäaikainen puutos voi aiheuttaa polyneuropatiaa jota kutsutaan myös nimellä monihermosairaus. Se on ääreishermoston sairaus, jonka aiheuttaa jokin hermoja vaurioittava tekijä. Yleisimmät syyt ovat sokeritauti, alkoholi, kilpirauhassairaudet, munuaisten vajaatoiminta ja vitamiinipuutokset. Ensimmäiset oireet ovat yleensä alaraajoissa mm. pistelyä, puutumista, tunnottomuutta ja särkyä, jonka jälkeen moni tuntee myös voimakasta lihasheikkoutta.

Varsinkin iäkkäillä henkilöillä ja alkoholisteilla B12-vitamiinin puutos voi aiheuttaa henkisen toiminnan häiriöitä mm. masennusta, vainoharhaisuutta ja jopa hallusinaatioita. Oireet voivat myös muistuttaa lievää Alzheimerin tautia, mutta puutoksesta kärsivillä persoonallisuus ja kyky huolehtia itsestään ja omista asioista ovat säilyneet paremmin. Oireet voivat kuitenkin olla päivästä toiseen erilaisia.

Kirurgian erikoislääkäri Kaarlo Jaakkola, Suomen ravitsemushoitojen uranuurtaja on maininnut kirjassaan “Ruoansulatus kuntoon ravitsemushoidolla“, että muistihäiriöistä kärsivillä seerumin B12-vitamiinipitoisuus pitäisi aina määrittää, koska vähäinenkin puutos voi aiheuttaa pahenevia muistihäiriöitä ja depressiota sekä myös pahentaa muista syistä johtuvan dementian oireita. Ravitsemustieteessä on korostettu, että B12-vitamiinin puutos tulee diagnostisoida ja hoitaa välittömästi, sillä oireiden korjaantuminen riippuu puutostilojen kestosta.

Mistä saada B12-vitamiinia?

B12-vitamiinia ei ole juurikaan kasvikunnan tuotteissa, poikkeuksena voisi sanoa hiivan, hapankaalin ja jotkut levävalmisteet mm. spiruliina. Näistä aineista riittävä saanti voi olla kuitenkin varsin vaikeaa ja lisäksi imeytyminen voi olla erittäin vähäistä. Ei välttämättä riitä jo syö muutaman lusikallisen hapankaalia päivässä. Myös hiivaa sisältävät valmisteet aiheuttavat monille suolisto- ongelmia. Spiruliina ym. levät voivat taas olla monille liian eksoottinen ruoka-aine jokapäiväiseen ruokapöytään.

Parhaita B12-vitamiinin lähteitä ovat maksa, munuainen, kala ja liha sekä maitovalmisteet. Näidenkin ruoka-aineiden runsas käyttö ei välttämättä takaa, että B12-vitamiini pitoisuus elimistössä olisi riittävä, myös moni on vähentänyt pakosta tai omasta halusta meijerituotteiden sekä runsaan lihan käyttöä.

B12-vitamiinin tarve korostuu myös tietyissä erikoistilanteissa. Näitä ovat mm. laktoosi-intoleranssi, keliakia, raskaus, imetys, sairaus- ja toipilasaika, stressi, kova fyysinen rasitus, yksipuolinen ravinto, pitkäaikainen paasto, dieetti ja laihdutuskuurit, ehkäisypillerien käyttö, runsas alkoholinkäyttö, epäsäännölliset elämäntavat. Nykyään varsinkin lisääntyneet ruoka-aine yliherkkyydet ja suoliston erilaiset tulehdustilat voivat aiheuttaa B12-vitamiinin heikentynyttä imeytymistä. Jos epäilet, että saatat kärsiä B12-vitamiinin puutoksesta, niin varmin tapa B12-vitamiinin saannin varmistamiseksi on turvautua hyvin imeytyvässä muodossa olevaan nestemäiseen ravintolisään ja varmistaa B12-vitamiinin taseet verikokeilla.

Haluatko oppia kaiken oleellisen B12-vitamiinin ja muidenkin ravintoaineiden merkityksestä terveydellesi?

Tutustu lääkäri Olli Sovijärven Ravitsemustila kuntoon -valmennukseen tästä >>

Lue lisää valmennuksesta tästä >> 

© Mividata Oy ja Kaarlo Jaakkola