Tämä artikkeli on ote Marja Ruutin kirjoittamasta Terve maksa kirjasta.
Oleellinen osa maksan detoksifikaatiota on toksiinien muuntaminen sellaiseen kemialliseen muotoon, että ne voivat siirtyä sappinesteeseen ja vereen ja erittyä kehosta pois turvallisesti vahingoittamatta poistuessaan suoliston limakalvoja tai munuaisia. Tähän muuntamistyöhän tarvitaan joukko entsyymejä ja muita apuaineita, jotka vaativat muodostuakseen aminohappoja, vitamiineja, hivenaineita ja antioksidantteja monipuolisesta ruoasta. Tähän liittyy yksi ravinteettoman pikaruoan ongelmista: kehon kuona-aineiden poisto heikkenee välttämättömien apuaineiden puuttuessa. Kehon toiminnot tulevat maksan siivoustyön heiketessä yhä kankeammiksi samaan tapaan kuin polkupyörän polkeminen muuttuu raskaaksi, jos ketjuihin kertyy likaa ilman säännöllistä puhdistusta.
Keho tuottaa itse monia aineenvaihdunnassa tarpeellisia aineita. Glutationi on kaikissa soluissa syntyvä ja kaikille soluille välttämätön antioksidantti, joka estää haitallisia hapettumisreaktioita. Lisäksi glutationi on keskeinen aine solujen kuona-aineiden poistossa, erityisesti maksassa. Se tekee myrkyllisiä aineita myrkyttömiksi liittymällä niihin kakkosfaasissa yhdisteeksi, joka voi erittyä elimistöstä. Tämä on tärkeä reaktio esimerkiksi parasetamolin ja monien muiden lääkeaineiden poistamisessa.
Periaatteessa elimistö siis huolehtii elintärkeän glutationin valmistuksesta, mutta tuotanto ja tarve eivät aina kohtaa. Haasteen synnyttää ravinteeton ruoka yhdistyneenä suureen rasitukseen. Näiden rasitteiden vähentäminen on keino saada kehon glutationi riittämään. Rasitteiden välttäminen on erityisen tärkeää niille, joiden glutationin tuotanto ja kierrätys ovat geneettisistä syistä heikentyneitä. Glutationin puute on yksi syy siihen, että joku sairastuu vakavasti esimerkiksi ympäristömyrkyistä, kun toinen ei reagoi niihin mitenkään. Kun glutationin ja muiden kehon puolustajien kapasiteetti loppuu, keho ei pysty taistelemaan vapaita radikaaleja, toksiineja, tulehduksia ja syöpäsoluja vastaan ja sairastuu.
Glutationia saadaan jonkin verran tuoreista kasviksista, marjoista ja hedelmistä, mutta niiden vaikutus on vähäinen. Ruoan laatu on kuitenkin oleellista, jotta solut saavat raaka-aineita ja apuaineita muodostaakseen riittävästi glutationia. Glutationi on kolmen aminohapon yhdistelmä, tripeptidi, jonka syntyyn tarvitaan C-vitamiinia. Toisaalta glutationi kierrättää C-vitamiinia ja myös E-vitamiinia. Riittävä kasvisten, marjojen ja hedelmien käyttö on välttämätöntä, jotta glutationia syntyy ja kuona-aineiden poisto verestä toimii. D-vitamiini on myös tarpeen, sillä osa D-vitamiinin immuniteettia vahvistavasta vaikutuksesta selittyy glutationi-aineenvaihdunnan tehostumisen kautta.
Glutationi tarvitsee syntyäkseen nuo kolme aminohappoa eli riittävästi proteiinia. Matala glutationitaso yhdistyy negatiiviseen typpitasapainoon. Toisin sanoen glutationin vajausta esiintyy ihmisillä, jotka menettävät lihaksia esimerkiksi liiallisen laihduttamisen, anoreksian, sairauden, ikääntymisen tai puutteellisen ravinnon aiheuttaman kuihtumisen tai liiallisen fyysisen rasituksen (treenaamisen tai työn) takia. Silloin kehon detoksifikaatio kärsii.
Rikin lähteitä ravinnossa
Glutationin muodostavat glutamiini, glysiini sekä rikkipitoinen aminohappo kysteiini, ja juuri tuo rikkiosa on merkittävä toksiinien sitomisessa. Rikkiä siis tarvitaan kysteiinin riittävään muodostumiseen elimistössä. Sitä tulee sipuleista ja kaalikasveista, sekä erittäin tärkeänä lähteenä toimivat ravinnon rikkipitoiset aminohapot, joita on paljon kananmunassa, maitotuotteissa ja lihassa. Maidon heraproteiini on hyvä kysteiinin lähde. Kasvissyöjän tärkeitä rikin lähteitä ovat sipulien ja kaalien lisäksi täysjyväviljat. Maarianohdake on maksarohto, jonka vaikutus perustuu osittain sen glutationin muodostumista edistävään vaikutukseen.
Glutationitransferaasi-entsyymi edistää glutationin toimintaa. Tämän tärkeän entsyymitoiminnan ylläpitoon tarvitaan myös aineita hyvästä ravinnosta. Alfalipoiinihappo on glutationin ohella tärkeä kehon valmistama antioksidantti ja detoksifi kaation ylläpitäjä. Sitä on joskus hyödyllistä ottaa lisäravinteena, jos oma luontainen detoksifi kaatiokyky ei riitä. Liikunta edistää monin tavoin immuniteettia, myös lisäämällä kehon glutationitasoa.
Kiinnostaisiko sinua lukea lisää aiheesta?
Tilaa Marja Ruutin uutuuskirja Terve maksa nyt -15% alennuksella koko tilauksen loppusummasta koodilla ”tervemaksa”!
Nopea ohje alennuksen käyttöön ostoskorissa:
Lisää teksti tervemaksa, kohtaan ”Kupongin koodi”.
Paina ”Käytä kuponki” -nappia ja alennus näkyy ostoskorissa.
© Mividata Oy ja Marja Ruuti