Dysbioosien synty

Haasteet ruoansulatuksen puolella, suoliston lisääntynyt läpäiseväisyys, suoliston bakteerikannan epätasapaino ja ohutsuolen bakteerien liikakasvu eivät ole varsinaisia sairauksia. Nämä ns. epätasapainotilat voivat pitkään jatkuessaan kuitenkin johtaa sairauksiin. Toimiva ruoansulatus, terve suoliston limakalvo ja tasapainoinen bakteerikanta muodostavat kokonaisuuden, joka vaikuttaa koko ruoansulatuskanavan hyvinvointiin ja tätä kautta koko kehon hyvinvointiin.

Ongelmat ruoansulatuksessa

Aterioinnin jälkeen ilmenevä väsymys sekä erilaiset vatsan ja suoliston alueen oireet saattavat johtua siitä, että mahahapon ja/tai ruoansulatusentsyymien tuotannossa on häiriöitä, jolloin ruoka ei pilkkoudu täydellisesti. Seurauksena huonosti sulanut ruoka aiheuttaa suolistossa käymistä, ummetusta tai ripulia ja heikentää ravintoaineiden imeytymistä.

Dysbioosien synty

Suurimpana syyllisenä dysbioosien yleistymiseen ovat pitkät tai toistuvat antibioottikuurit, jotka patogeenisten bakteerien ohella tuhoavat myös suoliston hyödyllistä bakteerikantaa. Myös E-pillerit ja muut hormonilääkkeet, kortisoni, solumyrkyt ja monet reumalääkkeet sekä rokotukset heikentävät suoliston bakteeriston koostumusta. Samoin runsaasti sokeria, valkoisia jauhoja, eläinkunnan tuotteita sekä teollisia valmisteita ja antibioottijäämiä sisältävä ruoka. Lisäksi ympäristösaasteet, säteily, amalgaamipaikkojen elohopea, unen puute, stressi ja melu vaikuttavat mikrobikantaan ja vastustuskykyyn.

Dysbioosi liittyy usein myös pitkäaikaiseen ummetukseen, krooniseen mahakatarriin, heikentyneeseen ruoansulatusnesteiden tuotantoon ja hapottomaan / vähähappoiseen mahaan, diabetekseen, suolistotulehduksiin ja erilaisiin immuunipuutostiloihin (AIDS, syöpä). Lisäksi ympäristön homeet altistavat bakteerikannan epätasapainolle. Asiakkaalta kannattaa kysellä myös tämän ulkomaanmatkoista ja erityisesti eksoottisista kohteista, joista on voinut saada tuliaisena jonkin parasiitin. Yleensä on kyseessä monen tekijän summa, kun jatkuvia oireita aiheuttava dysbioosi syntyy. Kaikki eivät sitä saa vaikka altistuisivat em. tekijöille, joten häiriön taustalla on aina jokin rasite ja/tai immuunipuolustuksen heikkous.

Suoliston hyödyllisten bakteerien väheneminen esim. antibioottikuurin takia antaa suolistossa kasvavalle hiivalle ja haitallisille bakteereille mahdollisuuden lisääntyä vapaasti. Suolistossa saattaa pesiä haitallisia bakteereja, kuten esimerkiksi Clostridium, Klebsiella ja Pseudomonas ja nämä yhdistettynä mahdolliseen hiivan liikakasvuun ja hyödyllisten bakteerien vähäiseen määrään saattavat olla osatekijöinä eräiden sairauksien synnyssä (suolisto- ja niveltulehdukset, selkärankareuma).

Suolistossa lymyilevä hiiva saattaa levitä mahalaukkuun ja suuhun saakka, missä se muodostaa sammasta eli harmaan tai kellertävän katteen kielen pinnalle. Pahimmillaan hiiva leviää keuhkoihin, poskionteloihin ja korviin saakka. Naisilla hiiva lisääntyy herkästi emättimessä. Arviolta kolmasosalla naisista on raskausaikana hiivavaginiitti. Yhtä suuri osa E-pillereitä käyttävistä naisista kärsii hiivatulehduksista. Raskausaikana lisääntynyt kohdunalueen sokeripitoisuus ja keltarauhashormonit lisäävät hiivakasvua. E-pillerit aiheuttavat muutoksia suoliston mikrobiston koostumuksessa ja yhdessä muiden altistavien tekijöiden kanssa voivat synnyttää hiivaongelman jo 1-2 kuukaudessa.

Hiivasienet tuottavat elimistöön lukuisia toksiineja (mm. alkoholia ja asetaldehydiä), jotka joutuvat verenkiertoon, rasittavat sisäelimiä ja alentavat vastustuskykyä. Hiivasienet aiheuttavat aliravitsemusta ja vitamiinien ja hivenaineiden puutoksia käyttämällä hyväkseen osan ravinnosta, joka kuuluisi ihmiselimistön käyttöön. Ne myös estävät ravintoaineiden imeytymistä. Raffinoitu, paljon sokeria sisältävä ruokavalio pahentaa aliravitsemusta edelleen ja joudutaan helposti noidankehään, jossa infektiot, antibiootit ja heikentynyt immuunipuolustus seuraavat toisiaan.

Vaivojen syy on aina selvitettävä, koska vastaavanlaisia oireita saattavat aiheuttaa esim. tulehdukselliset suolistosairaudet ja bakteeritulehdukset. Voidaan kuitenkin kysyä, onko näiden sairauksien taustalla juuri dysbioosi!

Artikkeli: Provita Oy:n luontaistuotealan ammatillinen koulutus. Luonnonmukaisen terveydenhoidon kurssi (Vatsa ja suolisto. Marja Ruuti. Susanna Juvonen. 2016).

Terveyskaupat – Edistämässä terveellisiä elämäntapoja.

Lisätietoa saat tästä www.terveystuotekauppa.fi