Dysbioosin hoito

Haasteet ruoansulatuksen puolella, suoliston lisääntynyt läpäiseväisyys, suoliston bakteerikannan epätasapaino ja ohutsuolen bakteerien liikakasvu eivät ole varsinaisia sairauksia. Nämä ns. epätasapainotilat voivat pitkään jatkuessaan kuitenkin johtaa sairauksiin. Toimiva ruoansulatus, terve suoliston limakalvo ja tasapainoinen bakteerikanta muodostavat kokonaisuuden, joka vaikuttaa koko ruoansulatuskanavan hyvinvointiin ja tätä kautta koko kehon hyvinvointiin.

Ongelmat ruoansulatuksessa

Aterioinnin jälkeen ilmenevä väsymys sekä erilaiset vatsan ja suoliston alueen oireet saattavat johtua siitä, että mahahapon ja/tai ruoansulatusentsyymien tuotannossa on häiriöitä, jolloin ruoka ei pilkkoudu täydellisesti. Seurauksena huonosti sulanut ruoka aiheuttaa suolistossa käymistä, ummetusta tai ripulia ja heikentää ravintoaineiden imeytymistä.

Dysbioosin hoito

Suoliston häiriintyneen mikrobiston hoidossa pyritään tuhoamaan haitalliset mikrobit ja estämään niiden kasvu, parantamaan ruoansulatusta ja aineenvaihduntaa, lisäämään suoliston maitohappobakteerikantaa sekä vahvistamaan elimistön immuunipuolustusta.

Tärkeä osa hoitoa on ruokavalio, jonka lisäksi käytetään probioottista hoitoa ja ”luonnonantibiootteja” sekä tarvittaessa myös lääkärin määräämiä antibiootteja. Esimerkiksi hiivan liikakasvun yhteydessä hiivan kasvua estävä ruokavalio on välttämätön. Pelkkää hiiva-antibioottia käytettäessä yli 90 % potilaista saa hiivatulehduksen muutamassa viikossa uudelleen.

Hoitojakson jälkeen tarvitaan jatkohoitoa hiivan uudelleenkasvun estämiseksi. Tämä tarkoittaa pysyviä elämäntapamuutoksia, esim. sokerin käytön pitämistä kohtuullisena. Lisäksi elimistön vastustuskyvyn parantaminen on erittäin tärkeää, koska dysbioosien perimmäinen syy on usein heikko immuunipuolustus.

Dysbioosin hoito-ohjelman kesto on yksilöllinen ja se voi kestää muutamasta kuukaudesta jopa muutamaan vuoteen. Hoidon kestoon vaikuttaa tietysti myös henkilön valmius tehdä muutoksia omiin elämäntapoihin ja ruokavalioonsa. Hoito-ohjelman alussa voi esiintyä oireita, kuten esimerkiksi väsymystä, päänsärkyä ja suoliston alueen oireiden hetkellistä pahenemista. Mitään voimakkaita oireita ei saa tulla ja tällaisessa tilanteessa hoitoohjelma tulee tarkistaa ja muutenkin hoito-ohjelma laaditaan yksilöllisyyden lisäksi yleensä vaiheittain eteneväksi. Kuona-aineiden poistumista elimistöstä voidaan tehostaa tarvittaessa esimerkiksi suolihuuhtelujen, saunomisen, kuivaharjauksen ja liikunnan avulla.

Suolisto-ongelmista kärsivät reagoivat yleensä stressiin ja kiireeseen suolistollaan, joten mielen rauhoittaminen ja rentoutuminen ovat välttämätön osa hoitoa.

Artikkeli: Provita Oy:n luontaistuotealan ammatillinen koulutus. Luonnonmukaisen terveydenhoidon kurssi (Vatsa ja suolisto. Marja Ruuti. Susanna Juvonen. 2016).

Terveyskaupat – Edistämässä terveellisiä elämäntapoja.

Lisätietoa saat tästä www.terveystuotekauppa.fi