Dysbioosin ruokavaliohoito

Haasteet ruoansulatuksen puolella, suoliston lisääntynyt läpäiseväisyys, suoliston bakteerikannan epätasapaino ja ohutsuolen bakteerien liikakasvu eivät ole varsinaisia sairauksia. Nämä ns. epätasapainotilat voivat pitkään jatkuessaan kuitenkin johtaa sairauksiin. Toimiva ruoansulatus, terve suoliston limakalvo ja tasapainoinen bakteerikanta muodostavat kokonaisuuden, joka vaikuttaa koko ruoansulatuskanavan hyvinvointiin ja tätä kautta koko kehon hyvinvointiin.

Ongelmat ruoansulatuksessa

Aterioinnin jälkeen ilmenevä väsymys sekä erilaiset vatsan ja suoliston alueen oireet saattavat johtua siitä, että mahahapon ja/tai ruoansulatusentsyymien tuotannossa on häiriöitä, jolloin ruoka ei pilkkoudu täydellisesti. Seurauksena huonosti sulanut ruoka aiheuttaa suolistossa käymistä, ummetusta tai ripulia ja heikentää ravintoaineiden imeytymistä.

Dysbioosin hoito

Suoliston häiriintyneen mikrobiston hoidossa pyritään tuhoamaan haitalliset mikrobit ja estämään niiden kasvu, parantamaan ruoansulatusta ja aineenvaihduntaa, lisäämään suoliston maitohappobakteerikantaa sekä vahvistamaan elimistön immuunipuolustusta.

Tärkeä osa hoitoa on ruokavalio, jonka lisäksi käytetään probioottista hoitoa ja ”luonnonantibiootteja” sekä tarvittaessa myös lääkärin määräämiä antibiootteja. Esimerkiksi hiivan liikakasvun yhteydessä hiivan kasvua estävä ruokavalio on välttämätön. Pelkkää hiiva-antibioottia käytettäessä yli 90 % potilaista saa hiivatulehduksen muutamassa viikossa uudelleen.

Ruokavaliohoito

Kuten edellä mainittiin dysbioosin hoito-ohjelma on aina yksilöllinen ja tämä pätee myös ruokavalioon. Hoito-ohjelmaan vaikuttavat useat tekijät: kuinka pitkään on ollut oireita ja kuinka voimakkaita ne ovat, minkälainen henkilön perusruokavalio on ollut, onko taustalla suoliston lisääntynyttä läpäiseväisyyttä, minkälainen dysbioosi on kyseessä eli mitä löydöksiä on tullut esille esimerkiksi laajan ruoansulatusanalyysin avulla. Ruokavalio on suositeltavaa käydä läpi asiaan perehtyneen asiantuntijan kanssa, jotta ruokavalio ei muutu liian yksipuoliseksi.

Helpoimmillaan ruokavaliomuutokset ovat kaikille sopivia, kuten esimerkiksi: valkojauhotuotteet vaihdetaan täysjyväisiin, vähennetään / vältetään sokerin käyttöä, lisätään ruokavalioon runsaasti kasviksia, käytetään päivittäin luonnollisia rasvan lähteitä ja valitaan laadukkaat proteiinin lähteet leikkeleiden ja makkaroiden sijaan. Jos asiakkaan ruokavalion laatutekijät ovat olleet huonolla mallilla, on hyvä lähteä liikkeelle perusruokavalion korjauksista ja tarkentaa vasta tämän jälkeen asioita. Tämä motivoi asiakasta ja muutokset tuntuvat hänestä myös helpommilta toteuttaa.

Tarkennetussa ruokavaliossa voidaan päätyä esimerkiksi gluteenittomaan ja tarvittaessa lisäksi maidottomaan ruokavalioon. Lisäksi pohditaan punaisen lihan käyttöä, tarkennetaan tärkkelyshiilihydraattien ja hedelmien käyttömääriä, tarvittaessa vältetään hiivalla leivottuja tuotteita ja hiivaa sisältäviä tuotteita. Lisäksi ruokavaliossa huomioidaan asiakkaan omat kokemukset mahdollisista haasteellisista ruoka-aineista.

”Hiivasyndrooman” hoidossa käytettiin aikaisemmin kolmivaiheista ruokavaliota, joka aloitettiin ankaralla hiilihydraattirajoituksella. Nykyään tätä ei suositella, vaan ruokavalio voi sisältää kohtuudella myös hiilihydraatteja. Tämä ruokavalio on monipuolinen ja terveellinen ja sopii monenlaisten suolisto-ongelmien hoitoon.

Jos henkilöllä todetaan suolistossa hiivan liikakasvua, jätetään ruokavaliosta pois aluksi

-kaikki sokerit ja piilosokeria sisältävät tuotteet (mm. hunaja, siirapit, fruktoosi,  virvoitusjuomat, mehut, hillot, makeutetut jogurtit)

-valkoisia jauhoja sisältävät tuotteet (mm. leivät, leivonnaiset, pizzat, pastat, makaroonit, jauhokastikkeet)

-hiivatuotteet (hiivalla nostatettu leipä ja leivonnaiset, hiivaa sisältävät liemijauheet ja – kuutiot, hiivapohjaiset vitamiinivalmisteet)

-kuivatut hedelmät

-viinirypäleet, sitrushedelmät ja omenat

-maapähkinät ja maapähkinävoi, sienet ja soijakastikkeet

-viini, olut, etikat, alkoholi

-käymisen avulla valmistetut tuotteet, kuten hapankaali

-maito, kerma, juusto

-kaikki purkkiruoat ja säilykkeet.

Sallittuja ruoka-aineita ruokavaliossa ovat (rajoitettua ruokavaliota käytetään 3-8 viikon ajan tai pitempään, yksilöllisesti):

Vihannekset, juurekset ja palkokasvit

-kaikki paitsi peruna ja maissi

-ei hapatettuja (sisältävät hiivaa)

-ei ituja (paljon mikrobeja)

-pääasiassa kypsennettynä, varsinkin jos ruoansulatus on heikko ja suoliston limakalvon läpäiseväisyys on lisääntynyt

Marjat

-kaikki hyvälaatuiset, homeettomat, paitsi mansikka

-puolukka ja karpalo erityisen suositeltavia

Hedelmät

-ananas, banaani, kiivi (1 kpl tai pari ananassiivua/pv), herkimmille ei aluksi ollenkaan

Täysjyväviljat

-luontaisesti gluteenittomat viljat (esim. tattari, hirssi, amarantti, kvinoa/quinoa) mielellään alkuun puuroina

-kaura, jos sopii

-ei käytetä gluteenittomia tärkkelysjauhoja tai niitä sisältäviä tuotteita

Siemenet, mantelit ja pähkinät

-hyvälaatuisia (ei eltaantuneita) kohtuullisesti, ei maapähkinää ja kastanjaa

Maitotuotteet kohtuudella

-makeuttamattomat, hapatetut jogurtit ja piimät

-vuohenjuusto, tuorejuustot

-ei lainkaan, jos limaongelmia kehossa

Liha, kala, muna

-kohtuullisesti, ei sianlihaa, kala suositeltavampi kuin liha

Rasvat

-voi, kylmäpuristetut öljyt

-ei valmiita salaatinkastikkeita (sokeri, etikka)

Mausteet

-suola, yrtit, maustekasvit

-ei sinappia tai ketsuppia Juomat

-vesi, mineraalivedet kohtuudella, tee, yrttiteet, kahviakin voi juoda kohtuudella.

Oireiden hävittyä voidaan vähitellen laajentaa ruokavaliota (hyvin varovasti, jos oireet ovat olleet voimakkaita tai pitkäaikaisia). Aterioille voidaan lisätä esimerkiksi halutessa perunaa ja hedelmävalikoimaa voidaan laajentaa, mutta niitä käytetään edelleen kohtuullisesti. Kaikkia makeuttamattomia maitotuotteita voidaan käyttää (ei homejuustoa). Gluteeniviljoja voidaan kokeilla ja aluksi mielellään puuroina, sitten voidaan kokeilla hiivatonta täysjyväleipää. Makeutukseen hyvin pieniä määriä hunajaa.

Joskus on jätettävä maitotuotteet ja gluteenia sisältävä leipä täysjyväisenäkin kokonaan pois ruokavaliosta, jos haluaa pysyä terveenä.

Artikkeli: Provita Oy:n luontaistuotealan ammatillinen koulutus. Luonnonmukaisen terveydenhoidon kurssi (Vatsa ja suolisto. Marja Ruuti. Susanna Juvonen. 2016).

Terveyskaupat – Edistämässä terveellisiä elämäntapoja.

Lisätietoa saat tästä www.terveystuotekauppa.fi