Mitä vitamiinit ja kivennäisaineet ovat, miksi niitä tarvitaan ja miten niitä käytetään? Mikä on E-vitamiini?
Tietomme vitamiineista sekä kivennäis- ja hivenaineista suojaravintoaineina ovat elintärkeitä. Huolehtimalla ravitsemuksesta voimme varmistaa hyvän terveyden ja parantaa vaivoja, mutta myös ehkäistä sairauksia ja ikääntymiseen liittyvää rappeutumista. Ruokien ravintoainekoostumus on heikentynyt ja siksi emme saa riittävästi vitamiineja, kivennäis- ja hivenaineita ravinnostamme.
Vitamiinit ovat epäyhtenäinen ryhmä orgaanisia ravintoaineita, joita tarvitaan välttämättä elimistössä tapahtuvien kemiallisten prosessien säätelyyn. Tärkeitä prosesseja ovat energian vapauttaminen ravinnosta, luuston kunnon ylläpito sekä hormonitoiminnan ohjailu.
Vitamiinit ovat orgaanisia eli eloperäisiä aineita, mikä tarkoittaa että ne ovat hiiliyhdisteitä. Elimistö ei pysty itse valmistamaan vitamiineja, joten ne on saatava ravinnosta tai vitamiinivalmisteista. Ilman kaikkia elintärkeitä vitamiineja emme pysy hengissä. Katsauksessa, joka käsitteli 150 Journal of the American Medical Associationissa julkaistua tieteellistä koetta, todettiin useiden tärkeiden vitamiinien puutteen voivan lisätä sydänsairauden, aivohalvauksen, joidenkin syöpien, synnynnäisten kehityshäiriöiden, osteoporoosin, luunmurtumien ja monien muiden kroonisten terveysongelmien riskiä.
E-VITAMIINI Tokoferoli, tokotrienoli, tokoferoliasetaatti, rasvaliukoinen tärkeä antioksidantti.
E306 tokotrienoliuute, E307 a-tokoferoli, E308 g-tokoferoli, E309 d-tokoferoli
E-vitamiinin tehtäviä on estää solukalvoille vahingollisten peroksidien muodostumista. Rasvahapposynteesi, verihiutaleiden toiminta, parantaa immuunivastetta.
E-vitamiini puutostilat ovat ihmisellä harvinaisia, keskosilla punasolujen hajoamista, eläimillä lihasrappeumaa ja steriliteettiä sekä keskenmenoja, hemolyyttinen anemia, verenvuototaipumus, verkkokalvomuutoksia
Uusia tutkimussuuntia; eturauhassyöpä, ateroskleroosi, aivoinfarkti, kaihi.
Hyviä lähteitä ovat mm. kylmäpuristetut kasviöljyt, vehnänalkiot, soija.
Lisätietoa E-vitamiini – RavintolisäWiki
http://www.ravintolisawiki.fi/index.php?title=E-vitamiini
Ylläpidä ruoanlaitossa oikeita valmistustapoja – säästä vitamiinit!
Muistathan, että ruuan valmistus vähentää vitamiinien ja hivenaineiden osuutta. Varsinkin vesiliukoiset vitamiinit kärsivät keittämisestä. Monet vitamiinit ja hivenaineet häviävät kuorten mukana. Rasvaliukoiset eivät pidä paistamisesta eivätkä esim. UV- valosta.
Tämä artikkeli on Provitan koulutusmateriaalista. Tosiasiaa vitamiinien säilyvyydestä, luentomateriaali, Risto K. Lindholm