E-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini, joka pitää yllä solukalvon rakennetta ja toimii antioksidanttina eli sen tehtävä on niin elimistömme soluissa, kuin ravintolisissä sekä ruoka-aineissa suojata kaikkia rasva-aineita hapettumiselta eli härskiintymiseltä. Korkeasta kolesterolista kärsivien kannattaakin huolehtia päivittäisestä E-vitamiinin saannista koska se on tärkein kolesterolin hapettumisen estäjä ja estää myös verihiutaleiden paakkuuntumista veressä ja pitää verisuonien seinämät kunnossa. E-vitamiinia on runsaasti happipitoisissa ja paljon happea käyttävissä soluissa ja kudoksissa, kuten punasolut, keuhkot, lihakset ja hermosto.
E-vitamiini suojaa ikääntymisen vaikutuksilta eli se auttaa meitä pysymään ”nuorina, terveinä, kauniina ja lisääntymiskykyisinä”. Sitä onkin kutsuttu usein hedelmällisyysvitamiiniksi. Naisilla E- vitamiinin puutos voi aiheuttaa lisääntymisongelmia ja kuukautishäiriöitä. Yleisimmin luonnossa esiintyvä E-vitamiinimuoto on alfa-tokoferolia. Tokoferoli-sana tarkoittaa ”tuottaa jälkeläisiä”. Menopaussi-ikäisillä naisilla E-vitamiini voi vähentää yöhikoilua ja kuumia-aaltoja merkittävästi. E-vitamiinin puutosoireet näkyvät usein ensimmäisenä iholla, normaali iho kuivuu ja rasvainen iho tulehtuu ja tulee näppylöitä, myös hiusten kiilto vähenee.
E-vitamiinia löytyy jonkin verran monista värikkäistä hedelmistä ja kasviksista, esimerkiksi punaisesta paprikasta, parsakaalista, ruusukaalista ja kuivatuista aprikooseista. Muita E-vitamiinin lähteitä ovat kasviöljyt, viljojen jyvät, vehnänalkiot ja -leseet, kasvimargariini, pähkinät ja siemenet. Margariinien kohdalla kannattaa muistaa, että niistä saa aina enemmän rasvaa kuin antioksidantteja. Halvimmista ruokaöljyistä on taas luonnollinen E-vitamiini usein kylmäpuristettu pois ja myyty muuhun kaupalliseen tarkoitukseen, tilalle laitetaan synteettistä E vitamiinia, jotta öljy säilyy.
Vaikka E-vitamiini on rasvaliukoinen, se varastoituu elimistöön vain lyhyeksi aikaa. Jopa 75% päivän aikana nautitusta määrästä poistuu kehosta. Tarve voi kasvaa sairauksien aikana ja kovassa fyysisessä rasituksessa. Myös yksipuolinen ruokavalio ja laihdutuskuurit lisäävät tarvetta. Puutosta on todettu myös imeytymishäiriöiden esimerkiksi keliakian yhteydessä. E-vitamiini kannattaa nauttia aina luonnollisessa muodossa koska sen imeytyminen on silloin tehokkainta, synteettisestä E-vitamiinista imeytyy vain noin 30-50 prosenttia ja imeytymätön osa käyttäytyy radikaalina kehossamme eli se voi vahingoittaa soluja.
Terveyskaupoista voi löytää luonnollisia E-vitamiinivalmisteita tabletteina, kapseleina, öljynä sekä hyvin imeytyvinä tippoina. Vahvuudet vaihtelevat 10mg:sta huomattavasti vahvempiin.
Kiinnostaisiko sinua tietää lisää E-vitamiinista ja sen merkityksestä terveyteen?
© Mividata Oy