Ehkäisymenetelmät ja luonnonmukainen hoito

Karkeasti ottaen ehkäisymenetelmällä on sitä enemmän sivuvaikutuksia, mitä varmempi se on. Sterilisaatio on peruuttamaton. Selibaatin noudattaminen on useimmille sekä psyykkisesti että fyysisesti mahdottomuus. E-pillerit ovat hormonivalmisteita ja siksi niillä on sivuvaikutuksia (masennusta, kuukautisongelmia, painonnousua, aineenvaihdunnan ja maksan toimintahäiriöitä, elimistön mikrobikannan häiriöitä, hedelmöittymisvaikeuksia pillerien lopettamisen jälkeen).

Ehkäisyvälineistä kondomi lienee vanhin ja ”luonnollisin”. Sen käyttöön ei juuri liity haittoja, paitsi että jotkut kokevat sen kiusalliseksi ja joskus harvoin se aiheuttaa allergisia reaktioita. Varmuus ei ole 100-prosenttinen. Kondomin etu on, että se ainoana ehkäisyvälineenä suojaa sukupuoli-taudeilta. Kierukka, joka on kohtuun asennettu vieras esine, saattaa ärsyttää ja aiheuttaa tulehduksia.

Luonnonmukaista vaihtoehtoa e-pillereille ei tunneta. Luonnonmukaisella ehkäisyllä tarkoitetaan menetelmiä, joissa nainen opettelee tuntemaan kehonsa niin hyvin, että hän tietää milloin on hedelmöitettävissä. Apuna voidaan käyttää esim. lämpötilan mittaamista.

Teoriassa luonnonmukainen menetelmä saattaa olla täysin varma menetelmä, mutta käytännössä niin perusteellinen oman kehon tunteminen on harvinaista. Menetelmän soveltaminen edellyttää myös tiettyä kokemusta ja kypsyyttä; kovin nuorille pareille se ei useinkaan sovi. Pidättäytyminen yhdynnästä ovulaation aikana saattaa myös olla ongelma.

Tämä artikkeli on Provitan Luonnonmukaisen terveydenhoidon kurssimateriaalista; Sisäeritys ja sukuelimet opintomoniste, tekijät Marketta Hoogesteger, Pia Rautio, Marja Ruuti, Susanna Juvonen

Terveyskaupat – Edistämässä terveellisiä elämäntapoja.

Lisätietoa saat tästä www.terveystuotekauppa.fi