Mitä vitamiinit ja kivennäisaineet ovat, miksi niitä tarvitaan ja miten niitä käytetään? Mikä on foolihappo eli B9-vitamiini?
Tietomme vitamiineista sekä kivennäis- ja hivenaineista suojaravintoaineina ovat elintärkeitä. Huolehtimalla ravitsemuksesta voimme varmistaa hyvän terveyden ja parantaa vaivoja, mutta myös ehkäistä sairauksia ja ikääntymiseen liittyvää rappeutumista. Ruokien ravintoainekoostumus on heikentynyt ja siksi emme saa riittävästi vitamiineja, kivennäis- ja hivenaineita ravinnostamme.
Vitamiinit ovat epäyhtenäinen ryhmä orgaanisia ravintoaineita, joita tarvitaan välttämättä elimistössä tapahtuvien kemiallisten prosessien säätelyyn. Tärkeitä prosesseja ovat energian vapauttaminen ravinnosta, luuston kunnon ylläpito sekä hormonitoiminnan ohjailu.
Vitamiinit ovat orgaanisia eli eloperäisiä aineita, mikä tarkoittaa että ne ovat hiiliyhdisteitä. Elimistö ei pysty itse valmistamaan vitamiineja, joten ne on saatava ravinnosta tai vitamiinivalmisteista. Ilman kaikkia elintärkeitä vitamiineja emme pysy hengissä. Katsauksessa, joka käsitteli 150 Journal of the American Medical Associationissa julkaistua tieteellistä koetta, todettiin useiden tärkeiden vitamiinien puutteen voivan lisätä sydänsairauden, aivohalvauksen, joidenkin syöpien, synnynnäisten kehityshäiriöiden, osteoporoosin, luunmurtumien ja monien muiden kroonisten terveysongelmien riskiä.
FOOLIHAPPO
Folaatit (folium – lehti) – B9, Bc, vesiliukoinen vitamiini, jolla tärkeä osuus verisolujen muodostuksessa ja valkuaisaine- sekä nukleiinihapposynteesissä (DNA, RNA), aminohapot. Vähentää veren homokysteiinin määrää, sydän- ja verisuonitautiriski vähenee. Vaikuttaa B6– ja B12-vitamiinien aineenvaihduntaan.
Puutostiloja: puutteesta sikiöillä keskushermoston epämuodostumia (säätelee osin hermokudoksen erilaistumista), megaloblastinen anemia, ripuli, suutulehdus, väsymys, unettomuus, ärtyneisyys, muistin heikentyminen. Tarvetta lisäävät mm. raskaus ja imetys, runsas alkoholin käyttö ja ikääntyminen, imeytymishäiriöt (keliakia), lääkkeet (epilepsiaan, ASA).
Hyviä lähteitä ovat kasvikset, hedelmät, vihannekset, pähkinät, maksa, liha. Suositellaan lisäravintovalmisteena, koska kasviravinnosta saanti on hankalaa.
Lisätietoa Foolihappo – RavintolisäWiki / http://www.ravintolisawiki.fi/index.php?title=B9-vitamiini_eli_folaatti
Ylläpidä ruoanlaitossa oikeita valmistustapoja – säästä vitamiinit!
Muistathan, että ruuan valmistus vähentää vitamiinien ja hivenaineiden osuutta, varsinkin vesiliukoiset vitamiinit kärsivät keittämisestä. Monet vitamiinit ja hivenaineet häviävät kuorten mukana!
Tämä artikkeli on Provitan koulutusmateriaalista. Tosiasiaa vitamiinien säilyvyydestä, luentomateriaali, Risto K. Lindholm