Hedelmät kannattaa nauttia hedelminä

Tämä artikkeli on ote Marja Ruutin kirjoittamasta Terve maksa kirjasta.

tm_s208_72_621 Sitruunamehua suositellaan puhdistuskuureihin ja jopa päivittäiseksi aamujuomaksi, sillä hapan mehu aktivoi maksan puhdistavaa toimintaa. Happamuuden takia täytyy ottaa huomioon hammaskiilteen kestokyky. Mahan limakalvotkin saattavat ärtyä liiasta happamuudesta.

Greippi aamuaterialla on hyödyksi henkilölle jolla on krooninen C-hepatiitti. Greipin vaikuttava aine, naringiini, salpaa tietyn väylän C-hepatiittiviruksen elämänsyklissä. Muutkin sitrushedelmät voivat vaikuttaa samaan suuntaan.  Naringiini saattaa ehkäistä 2-tyypin diabetesta, koska se auttaa maksaa pilkkomaan rasvaa, alentaa LDL-kolesterolia ja lisää samalla insuliiniherkkyyttä. Greipin maun karvaaksi tekevä naringiini muuttuu elimistössä naringeniiniksi, joka vaikuttaa maksan tumareseptoreihin. Greipin vaikutus maksan aineenvaihduntaan onkin huomioitava lääkkeitä käytettäessä.

tm_s208_72_622Hedelmät kannattaa nauttia hedelminä eikä mehuina. Joka-aamuinen lasillinen hedelmätäysmehua osallistuu maksan rasvoittumiseen, jos muutkin elämäntavat altistavat samaan suuntaan. Ihminen tarvitsee tuoreen hedelmän kuidut, entsyymit, vitamiinit ja kivennäisaineet. Ns. täysmehu on saattanut virua tiivisteenä suurissa säiliöissä kuukausikaupalla, menettää luontaisen nesteensä, vitamiininsa ja arominsa, kunnes vesijohtovedellä laimennettuna ja synteettisellä C-vitamiinilla terästettynä saapuu suomalaiseen ruokakauppaan.

Parasta olisi ostaa ulkomaiset hedelmät luomuna ja syödä kuorineen ilman säilöntä- ja torjunta-aineita. Hedelmille on syytä palauttaa arvo ihanana arjen herkkuna. Ne eivät ole terveellistä pakkopullaa vaan, jos maksaa ajatellaan, makeudessaan määrältään rajoitettavaa, mutta terveyttä lisäävää nautintoa. Välipalaksi tai kokoustarjoiluksi mieluummin hedelmä, tarvittaessa avokadolla tai pähkinöillä vahvistettuna, kuin pulla tai valkoinen sämpylä.

tm_s208_72_623Jatkuvan kesän maissa kasvaneet makeat hedelmät eivät aina ole parasta ruokaa suomalaiselle, jonka keho kaipaa lähiruokaa eli tulehdusta ehkäiseviä marjoja. Suomeen asti matkaavat ulkomaiset hedelmät joudutaan poimimaan raakana, joten sekä niiden aromit että antioksidantit jäävät kehittymättä täyteen mittaansa. Syksyisin saamme hedelmiäkin aromikkaana lähiruokana: omenia,kriikunoita, luumuja, kirsikoita ja päärynöitä.

Kiinnostaisiko sinua lukea lisää aiheesta?
Tilaa Marja Ruutin Terve maksa -kirja nyt -15% alennuksella alennuskoodilla ”tervemaksa”!

Tilaa tästä!

Lisää koodi ”tervemaksa” ostoskorissa kohtaan ”Kupongin koodi” ja paina ”Käytä kuponki” -nappia niin alennus astuu voimaan.

© Mividata Oy ja Marja Ruuti