Naisten, odottavien ja imettävien äitien, iäkkäiden ihmisten, himourheilijoiden, kasvissyöjien sekä erilaisista suolistovaivoista kärsivien kannattaa ehdottomasti kiinnittää huomiota riittävään raudan saantiin. Raudanpuuteanemia on yleisimpiä ravintoaineiden puutostiloja. Niissäkin maissa, joissa ravintoa on tarjolla yllin kyllin, anemiasta kärsii jopa joka kymmenes ihminen. Keho tarvitsee rautaa mutta ei itse tuota sitä, siksi raudan saanti ravinnosta on välttämätöntä. Anemia voi myös johtua muistakin syistä kuin raudanpuutteesta, esimerkiksi B12-vitamiinin puutteesta tai punasolujen tilavuuden muutoksista.
Verenvähyys on sana jolla ennen kuvattiin anemiaa. Anemiassa on kyse punaisten verisolujen vähyydestä ja matalasta hemoglobiinista. Hemoglobiini kuljettaa veressä happea. Mikäli hemoglobiinia on liian vähän, elimistö ei saa tarpeeksi happea normaalin aineenvaihdunnan ylläpitämiseksi ja tästä syystä se alkaa oirehtia. Anemiaa on useita tyyppejä, mutta raudanpuuteanemia on kaikista yleisin. Lievän anemian oireita ovat väsymys ja suorituskyvyn lasku. Vaikeassa anemiassa väsymys on runsasta ja lisäksi voi olla huimausta sekä hengenahdistusta. Muita oireita voivat olla esimerkiksi päänsärky, kalpeus, ruokahaluttomuus tai kivut sydänalassa. Raudan puute saattaa kehittyä anemiaksi huomaamattomasti, koska elimistö tottuu pikkuhiljaa erilaisiin oireisiin ja tulee toimeen aikansa omien rautavarastojensa kanssa. Pelkkä hemoglobiini ei kerro kuin pienen osan totuutta Ferritiinin ja seerumin raudan mittaaminen on tärkeää jos oireet viittaavat raudanpuutteeseen.
Eri syitä anemiaan
Naisilla joilla on runsaat kuukautiset, raudanpuuteanemia on yleistä. Murrosikäiset, keliakiaa sairastavat, mahahaavaa potevat sekä raskaana olevat tarvitsevat myös enemmän rautaa. Eräs yleinen syy anemiaan on ruuansulatuskanavaan tapahtuva hidas verenvuoto. Se voi johtua vatsa- tai pohjukaissuolihaavasta tai haavaisesta paksunsuolen tulehduksesta. Pitkään jatkunut tai runsas särkylääkkeiden käyttö voi myös aiheuttaa verenvuotoa suolistossa ja olla syynä anemiaan.
Toinen anemiatyyppi on B12-vitamiinin tai foolihapon puutos. Näitä B-ryhmän vitamiineja tarvitaan punasolujen muodostumisessa. Foolihapon ja B12-vitamiinin puute on yleistä suolistosairauksissa esimerkiksi keliakiassa ja crohnintaudissa joissa esiintyy imeytymishäiriöitä. Puute on yleistä myös vanhuksilla, kasvissyöjillä ja alkoholisteilla. Rauta-arvot voivat alentua myös monissa kroonisissa sairauksissa. Tavallisimpia syitä ovat reumasairaudet ja elimistön krooniset tulehdustilat.
Onko kasvissyöjän syytä olla huolissaan raudan saannista?
Kasvikunnan tuotteissa on monia hyviä raudan lähteitä kuten kuivatut hedelmät, erityisesti luumut ja rusinat, linssit ja siemenet sekä nokkonen ja pinaatti. Kasvikunnan rauta on niin sanottua non-hemirautaa joka ei imeydy kuitenkaan niin hyvin kuin eläinkunnan ja kalan hemirauta. Siksi kasvis- ja vegaaniruokavaliota noudattavien on syytä kiinnittää huomiota rauta-arvoihin. Anemiasta kärsivien kannattaa suosia tiivistä lehtivihreää, esimerkiksi vehnänorasmehua. Viheraine klorofylli vastaa rakenteeltaan ihmisen verta ja on sen vuoksi ravintoaineiden imeyttäjänä erittäin tehokas. Jos anemia ei korjaannu pelkällä raudalla, silloin kupari ja A-vitamiinilisät ovat pakollisia.
Voit kärsiä raudanpuutteesta vaikka hemoglobiini on normaali
Elimistön rautapitoisuus määritetään yleisimmin veren hemoglobiinista. Normaali hemoglobiinin viitearvo aikuisilla naisilla (B-Hb) on 120–155, miehillä 130–167 g/l. Valitettavasti pelkkä hemoglobiini ei kerro vielä paljoakaan. Ihminen saattaa kärsiä raudanpuutteesta vaikka hemoglobiini olisi hyvä tai jopa korkea. Pitäisi aina mitata myös seerumin rauta ja ferritiini- varastoraudan arvot. Liian alhainen seerumin rauta aiheuttaa hapenpuutetta, mikä taas puolestaan voi nostaa Hb arvoa. Esimerkiksi moni urheilija kärsiikin todellisuudessa rautavarastojen puutteesta vaikka heillä on korkea Hb. Samoin runsaasti tupakoivat voivat kärsiä hapenpuutteesta jolloin Hb nousee. Ravitsemushoitoihin perehtyneiden lääkäreiden suositus on, että seerumin rauta-arvon pitäisi olla 20 tai yli että immuunijärjestelmä toimii tehokkaasti sekä ferritiini arvon vähintään 50. Virallisten viitearvojen alarajat lähtevät aivan liian matalalta.
Rautavalmisteissa suuria eroja
Nestemäiset raudat sisältävät pieniä määriä hyvin imeytyvää rautaa ja niitä voi turvallisesti käyttää pitkiäkin aikoja. Apteekin rautavalmisteet sisältävät yleensä synteettistä rautaa joka aiheuttaa monille erilaisia vatsavaivoja ja ummetusta. Monesti kuulee varoteltavan raudan haitoista, sillä isoina epäorgaanisina pitoisuuksina se härskiinnyttää soluja. Näin ei tarvitse olla kun valitaan hyvin imeytyviä ja vatsaystävällisiä nestemäisiä rautavalmisteita.
Hyvinimeytyvät Rautatipat sisältävät lempeää ja vatsaystävällistä rautaa. Riittoisassa pullossa on 30:n päivän annos helppokäyttöisessä muodossa.
Haluatko kokeilla laadukkaita, hyvin imeytyviä Rautatippoja?
Tilaa Biomedin Rautatipat nyt nopealla toimituksella tästä >>
Tilaa Biomedin Rautatipat nyt nopealla toimituksella tästä >>