Tämä artikkeli on ote Marja Ruutin kirjoittamasta Terve maksa kirjasta.
Nestepaastoihin laskeudutaan usean päivän ajan ruokavaliota keventäen elimistön totuttamiseksi. Maksakuuriinkin kannattaa siirtyä vähitellen 1−2 viikon ajan riippuen siitä, miten suurta muutosta joudut tekemään. Jos olet nauttinut kasviksia ja marjoja hädin tuskin edes päivittäin, hidas totuttelu runsaampaan käyttöön säästää vatsavaivoilta ja muilta ikäviltä reaktioilta. Vähennä päivä päivältä lihan, maitotuotteiden, leivän, sokerin, mehujen ja kahvin määrää lisäten kasviksia sekä marjoja ja kohtuudella hedelmiä. Käytä tuoreita ja kypsennettyjä kasviksia sopivassa suhteessa vatsan sietokyvyn mukaan. Jos tuoresalaatin ainesosat tunnistaa vessanpytyssä, on ruoansulatusta parantava jakso todella tarpeen. Pehmennä kaikki kasvikset kypsentämällä helpommin sulaviksi ja vältä salaatteja ja raasteita kunnes ruoansulatus toimii paremmin. Maitohappokäyneet kasvikset sulavat helpommin ja tarjoavat myös entsyymejä ravinnon sulattamiseen.
Vähennä tarvittaessa ruoan määrää, mutta nälässä ei tarvitse olla. Nyrkkisääntönä sopivasta annoksesta voi pitää lautasmallia: puolet annoksesta tuoreita ja kypsennettyjä kasviksia, neljäsosa proteiinipitoista ruokaa, neljäsosa perunaa tms., jonka voi tarvittaessa korvata juureksilla tai muilla kasviksilla. Lautasmalli ei ole mikään tylsä virallinen ravitsemussuositus, vaan nerokkaan yksinkertainen ohje hyvän olon edistämiseen.
”Santsaaminen” kannattaa unohtaa täysin. Syö hitaasti ja rauhallisesti, pureskele kaikki ruoka jopa liioitellun huolella ja nauti juomatkin hitaasti ”pureskellen”. Näin saat pienemmästä määrästä kylläisyyden eikä keho rasitu ylimääräisestä ruoansulatustyöstä. Nauti yksinkertaisia aterioita, monipuolisia (kasvikset, proteiini, rasva jne.), mutta ei liian monta ainesta kerralla. Näillä keinoilla mahahapot, ruoansulatusentsyymit ja sappihapot pääsevät tekemään sulatustyötään täydellä teholla. Hidas ruoan nauttiminen antaa myös aivoille ajoissa viestin, että ruokaa on tullut riittävästi. Tulet kylläiseksi ja tyytyväiseksi vähemmällä ruoalla.
Pyri mahdollisimman säännölliseen ruokarytmiin, jotta ruoka ehtii sulaa hyvin ennen seuraavaa ateriaa. Ruokailuilla on oltava riittävä väli, sillä jatkuva napostelu sekoittaa ruoansulatuksen ja esim. tunnin välein syöminen aiheuttaa mahassa sekamelskan, kun edellisen aterian sulatus jää kesken uusien ruokapalojen jo virratessa mahalaukkuun. Ruoansulatuksen täytyy saada työskentelyrauha, ja ateriaväliksi mielellään vähintään kolme tuntia. Tämä vaihtelee ruoan koostumuksesta riippuen, ja nälkä merkitsee syömisen tarvetta. Opettele kuitenkin erottamaan aito nälkä syömisen mieliteosta tai väsymyksen aiheuttamasta makean tarpeesta.
Kiinnostaisiko sinua lukea lisää aiheesta?
Tilaa Marja Ruutin Terve maksa -kirja nyt -15% alennuksella alennuskoodilla ”tervemaksa”!
Lisää koodi ”tervemaksa” ostoskorissa kohtaan ”Kupongin koodi” ja paina ”Käytä kuponki” -nappia niin alennus astuu voimaan.
© Mividata Oy ja Marja Ruuti