Tämä artikkeli on ote Kaarlo Jaakkolan kirjoittamasta Parantava ruoka – Pellavarouhe -pokkarista.
Suurentunutta veren kolesterolimäärää pidetään merkittävänä valtimotaudin riskitekijänä.
Koska LDL-kolesteroli aiheuttaa haittaa, sitä kutsutaan pahaksi kolesteroliksi ja hyödyllistä HDL- kolesterolia kutsutaan hyväksi kolesteroliksi.
Yleisesti suositeltava seerumin kokonais- kolesterolipitoisuus on alle 5.0 mmol/l ja LDL-kolesterolipitoisuus alle 3.0 mmol/l. Suuren riskin henkilöillä, joilla on todettu valtimosairaus tai aikuistyypin diabetes, tavoitepitoisuudet ovat alle 4.5 mmol ja alle 2.5 mmol/l.
Koska kolesterolista suurin osa on LDL-kolesterolia, kokonaiskolesteroliarvo kuvastaa melko tarkasti pahan kolesterolin määrää.
Suomalaisten kokonaiskolesteroli on keskimäärin 5,3 millimoolia litrassa (mmol/l). Siitä noin 70 % on pahaa kolesterolia ja 20–25 % hyvää kolesterolia, pieni osa kulkee veressä muussa muodossa. Kolesterolin määrään vaikuttaa etenkin ravinto, mutta myös perinnöllisillä ominaisuuksilla on merkitystä.
Lähde:
Suomalainen lääkäriseura Duodecim:
www.terveysportti.fi
Tilaa Parantava ruoka pellavarouhe -pokkari ja muut tuotteet Biomed.fi verkkokaupasta –15 % alennuksella alekoodilla TERVEYSSIVUT
Lunasta etusi ja tilaa tästä>>
Pellavarouheen ja kotimaisten marjojen terveysvaikutuksia saa nautittua kätevästi ottamalla päivittäin pari ruokalusikallista Linomixia
Tilaa Linomix ja muut Biomed.fi -tuotteet –15 % alennuksella alekoodilla TERVEYSSIVUT
Lunasta etusi ja tilaa tästä>>
© Mividata Oy ja Kaarlo Jaakkola