Tämä artikkeli on ote Marja Ruutin kirjoittamasta Terve maksa kirjasta.
Nykyinen hyvinvointi on riippuvainen kemikaaleista. Niiden avulla ruoka tuotetaan, kasvot kaunistuvat ja tehdään tarpeellisia ja tarpeettomia tavaroita. Toisaalta samat aineet ovat ongelma. Maapallo täyttyy luonnottomilla yhdisteillä, jotka kuormittavat yhä enemmän ihmisen omaa elimistöä. Kalojen syönnille asetetut rajoitukset kertovat selvää kieltä ruoan myrkyistä, jotka eivät suinkaan rajoitu vain kaloihin. Imettäviä äitejä varoitetaan laihduttamisesta, joka saisi rasvaan varastoituneet ympäristömyrkyt liikkeelle ja erittymään maitoon. Ruoassa ja omassa rasvassamme on myrkkyjä jotka eivät sinne kuulu.
Ei ole aihetta pelkoon, joka ei koskaan auta vaan lamauttaa. Myrkkyjen haitat ovat kuitenkin tosiasia. Oikeat valinnat arkisissa ostoksissa ja toimintatavoissa todella vaikuttavat, ja voit välttää pahimman myrkkykuormituksen auttaen samalla koko maailmaa.
Teollisesta vallankumouksesta lähtien on kehitetty yli 100 000 kemiallista ainetta, ja edelleen syntyy vuosittain pari tuhatta uutta. Teollisuus tuottaa sietämättömän paljon rasitteita. Tuotantoa siirretään länsimaista halvan tuotannon maihin, mutta ongelmat eivät sillä poistu vaan esimerkiksi Kiinassa edullisesta teollisuustuotannosta maksetaan kovaa hintaa; lapsista löytyy korkeita lyijypitoisuuksia ja viidesosa viljelykelpoisesta maaperästä on saastunut. Ilmansaasteet kulkeutuvat Kiinasta omaankin niskaamme.
Tutkijat löytävät ihmisestä jatkuvasti uusia kemikaaleja. WHOn mukaan ne ovat koko maailmassa uhka, johon on löydettävä ratkaisuja, koska kemikaalit sairastuttavat. Kehoon kertyvien aineiden yhteisvaikutuksista ei tiedetä juuri mitään. Yhden myrkyn ehkä sietää, mutta kemikaalin toisensa jälkeen kuormittaessa kehoa jokin niistä on lopulta se oljenkorsi, joka katkaisee aasin selän. Vaikutukset ilmenevät monin tavoin: allergiaa, astmaa, hormonihäiriöitä, lisääntymisongelmia, lihavuutta, ruoansulatushäiriöitä, diabetesta, autismia, muistisairauksia, masennusta, syöpää, maksasairauksia.
Puhutaan jo ympäristösairauksista, joiden syntyyn ympäristötekijät vaikuttavat merkittävästi. Näille sairauksille on ominaista elimistön sietokyvyn aleneminen kemikaaleille, mikrobitoksiineille tai elektromagneettiselle säteilylle. Jopa sydäntaudeille löytyy uusia riskitekijöitä ympäristöstä. Altistavat tekijät vaikuttavat jo pieninä määrinä, jos vaikutus on pitkäaikainen. Monen tekijän yhteisvaikutukset synnyttävät sairauden, vaikka yksi ei sitä tekisikään.
Epigenetiikka eli geenien ja ympäristövaikutusten tutkimus on tuonut esiin, että ympäristötekijät voivat aktivoida tai sammuttaa geenejä. Näin syntyvät vaikutukset geenien ilmentymään saattavat siirtyä sukupolvelta toiselle. Eläinkokeissa tätä ovat aiheuttaneet esimerkiksi muovin pehmitysaineet ftalaatit ja torjunta-aineet. Valitsemalla luomutuotteita ja karttamalla turhia muoveja autamme lapsiamme terveempään elämään.
Luonnon saastumiseen herättiin kymmeniä vuosia sitten, jolloin luonnonsuojelu alkoi. Jos ei olisi herätty, maailman myrkkykuorma olisi vieläkin laajempi ja ekologinen tila nykyistäkin huolestuttavampi. Lohduttavaa ja kannustavaa on, että voimme vaikuttaa: myrkkyjen määrä vähenee esimerkiksi kaloista siellä, missä meret puhdistuvat Jokaisen ihmisen päivittäiset valinnat vaikuttavat.
Nyt on korkein aika huomata myös ihmisen sisäisen ekologian saastuminen. Vesien likaantuminen ja eläinten pahoinvointi saattavat tuntua kovin kaukaisilta, ja niitä koskeva uutinen unohtuu, kun klikataan uutta uutissivua. Ihmisen joutuminen kemikaalien seuraavaksi uhriksi tuntuu kuitenkin jo omissa nahoissa. Ihmisen ekosysteemi huutaa suojelua. Ihminen on napanuoralla kiinni äitimaassa: ravinnon kautta saadaan maaperän ravinteet, ja myrkyt. Kyynisesti ajatellen teollinen ruoka auttaa saasteiden keskellä elävää ihmistä: myrkkyjä saadaan vähemmän, jos ravinto koostuu puhdistetusta sokerista, tärkkelysjauhoista ja teollisista rasvavalmisteista. Sellaisella dieetillä keho muuttuu kuitenkin itse kuona-aineiden tuottajaksi ja myrkyllisten bakteerien tyyssijaksi, eikä maksa pysty ravinteiden puutteen takia puhdistamaan verta. Omaan myrkkykuormaansa voi vaikuttaa jokaisella aterialla: miten puhdasta ja ravinteikasta ruokaa valitsen ja millaisen määrän nautin.
Kiinnostaisiko sinua lukea lisää aiheesta?
Tilaa Marja Ruutin uutuuskirja Terve maksa nyt -15% alennuksella koko tilauksen loppusummasta koodilla ”tervemaksa”!
Nopea ohje alennuksen käyttöön ostoskorissa:
Lisää teksti tervemaksa, kohtaan ”Kupongin koodi”.
Paina ”Käytä kuponki” -nappia ja alennus näkyy ostoskorissa.
© Mividata Oy ja Marja Ruuti