Tämä artikkeli on ote Kaarlo Jaakkolan Hengitystiet kuntoon ravitsemushoidolla kirjasta (lataa koko e-kirja NYT ILMAISEKSI tästä).
Kulkutautina leviävä influenssaepidemia on aivan eri asia kuin tavanomainen flunssa, joka on nuhakuumetta aiheuttavan viruksen tartuntatauti.
Suojaa influenssaa vastaan on yritetty vahvistaa rokotuksilla, mutta paras turva on hyvä perusvastustuskyky. Influenssaa aiheuttavat tuhannet virukset muuttuvat nopeasti. Influenssa leviää yskimisen, aivastuksen ja puhumisen aikana pisaratartuntana. Kohdesolussa virus tarttuu pinnan tiettyihin proteiineihin, joita kutsutaan reseptoreiksi. Näitä reseptoreja, joihin virus kiinnittyy, tunnetaan monia. Tavallisesti influenssavirus kiinnittyy suurten hengitysteiden pinnan soluihin.
Onko rokotus tarpeen?
Influenssarokotus ei ole pakollinen, mutta sitä suositellaan tietyille riskiryhmille influenssan ehkäisyyn. Riskiryhmät saavat maksuttoman rokotteen terveyskeskuksesta. Terveet työikäiset voivat hankkia influenssarokotteen apteekista syyskuun puoliväliin mennessä.
Virusten muuntumisen vuoksi rokotteen koostumus tarkistetaan joka vuosi. Rokotteessa on kahta erilaista A-virusta ja yhtä B-virusta. Suojateho vaihtelee työikäisillä 70−90 prosentissa, ja yleensä rokote ainakin lievittää taudin oireita.[1]
Käytännön lääkärinä en suinkaan ole rokotuksia vastaan. Mielestäni ne eivät kuitenkaan ole hyvä ja riittävä ravitsemushoidon vaihtoehto. Tiedän, että iäkäs vanhus saattaa menehtyä akuuttiin voimakkaasti vaikuttavaan influenssaan, mutta kovin varmaa suojaa ei rokotuskaan aina tarjoa. Mielestäni rokotus on kyllä aiheellinen silloin, kun on käynnistynyt voimakas selkeä influenssa-aalto. Silloin hoitava lääkäri ratkaisee käytetäänkö rokotetta vai ei.
Toisaalta käytännön kokemukseni on, että ravitsemushoito on hyvin toteutettuna ja asiansa tuntevan lääkärin määräämänä tehokas suoja mitä hyvänsä bakteeri- tai virusinfektiota vastaan. Rokote ei ole ainoa vaihtoehto. Jos on suuri riski, kannattaa ehkä valita molemmat. Valinta jää kuitenkin hoitavan lääkärin vastuulle, ja loppujen lopuksi päätöksen tekee potilas itse.
Jos rokote sisältää tiomersaalia (elohopeaa sisältävä hammaspaikkaukseen käytetty aine), en suosittele rokotteen ottamista. Rokotteiden säilöntäaineena käytetty, elohopeaa sisältävä tiomersaali on yleinen yliherkkyyttä aiheuttava yhdiste, nikkelin ja kromin jälkeen kolmanneksi yleisin ihon yliherkkyysreaktioiden aiheuttaja. Suomessa, Japanissa ja Itävallassa tiomersaaliallergian on katsottu syntyvän lähinnä rokotuksista. Osa rokotuksista sisältää myös alumiinia, joka tehostaa rokotteen immuunivastetta. Alumiini on ympäristömyrkky, joka on haitallinen aivojen toiminnalle.
[1] www.terveyskirjasto.fi > influenssa;thl.fi > influenssa ja Rokottajan käsikirja
Kiinnostaisiko sinua lukea lisää aiheesta?
Päätimme, että parasta mitä meillä on antaa nyt kytevään tilanteeseen, on jakaa Antioksidanttiklinikoiden perustajan, erikoislääkäri Kaarlo Jaakkolan Hengitystiet kuntoon ravitsemushoidolla -kirja kokonaisuudessaan ILMAISEKSI!
Lataa NYT Kaarlo Jaakkolan kirja “Hengitystiet kuntoon ravitsemushoidolla” ILMAISEKSI (norm. 35,90€) TÄSTÄ:
Lataa e-kirja ilmaiseksi tästä >>
Sivulta löytyy myös 16 ilmaista käytännönläheistä terveysopasta, jotka ovat kaikki toistaiseksi ilmaiseksi ladattavissa (arvo 4,90 € / kpl). Tutustu oppaisiin ja lataa ne koneellesi tästä: http://biomed.fi/ladattavat-oppaat/
PS. Nyt on aika jakaa todellisen ravitsemushoitojen legendan viisauksia koko kansan avuksi! Anna myös läheisellesi mahdollisuus ilmaiseen terveystietoon ja laita e-kirjan ja oppaiden linkit jakoon somessa tai emaililla.
© Mividata Oy ja Kaarlo Jaakkola