Tämä artikkeli on ote Kaarlo Jaakkolan Hengitystiet kuntoon ravitsemushoidolla kirjasta (lataa koko e-kirja NYT ILMAISEKSI tästä).Seuranta-aika kaikkiaan 17 vuotta
Maaliskuussa 1989 vastaanotolle tuotiin 7-vuotias poika, jonka silmien ympärillä ja pakaroissa ilmenevä ihottuma oli alkanut jo alle vuoden ikäisenä. Ihottuma oli pahentunut vuosi vuodelta, ja kesästä 1986 lähtien se oli ollut hyvin ongelmallinen.
Yskää oli ollut vuodesta 1987 lähtien. Syksyllä alkanut infektiosairaus aiheutti viikkokausia kuumeilua ja nivusalueiden rauhasten turpoamisen usean senttimetrin läpimittaisiksi. Sen jälkeen sairaudet vaikeutuivat. Yskän ja hengenahdistuksen pahentuessa alettiin epäillä astmaa, mikä todettiinkin testeissä 1989. Kaikkialla ihossa oleva ihottuma aiheutti voimakasta kutinaa, jonka vuoksi poika raapi ihoaan.
Laboratoriotutkimuksissa todettiin, että veren seleeni oli huomattavan matala. Myös sinkki, A-vitamiini ja E-vitamiini olivat matalia. Sen sijaan magnesiumin ja kuparin veritasot olivat korkeat. Rasvahapot olivat poikkeuksellisen matalia. Rasvahappoanalyysissä nähtiin, että omega-3-sarjan rasvahapot ALA ja EPA olivat hyvin matalia.
Potilaalle aloitettiin välittömästi antioksidanttilääkitys. Kun lääkitys oli jatkunut 2–3 kuukautta, äiti totesi ensimmäisiä paranemisen merkkejä. Iho siistiytyi, kutina väheni ja hengityksen tukkoisuus helpottui. Kesällä 1989 ei ollut merkittäviä astmaattisia vaikeuksia, oireet olivat huomattavasti vähäisempiä edelliseen kesään verrattuna. Potilas ei tarvinnut enää astmalääkkeitä. Hoitovaiheen aikana nivusseudun suurentuneet rauhaset alkoivat pienentyä.
Pojalla oli monia ruoka-aineallergioita. Riippuen ruoasta hänellä oli jonkin verran oireita, kuten lievää kutinaa. Kylmillä pakkasilmoilla ihottuma oli jonkin verran ärtyneempi etenkin kasvojen alueella. Kasvoissa oli lievää punoitusta, hilseilyä ja raapimisen jälkiä otsalla ja käsivarsissa. Vartalolla oli myös vähäistä ihottumaa. Nivusrauhaset tuntuivat jonkin verran suurentuneilta.
Tammikuussa 1990 vastaanotolla todettiin, että erittäin ongelmallinen ihottuma ja astma olivat merkittävästi parantuneet antioksidanttihoidon aikana. Ennen hoitoa perusvoiteita kului yli 1 kg kuukaudessa, sittemmin kulutus oli noin 200 g/kk. Perusvoiteiden kulutus kuvasti muutosta ihottuman vaikeusasteessa. Astmalääkkeitä oli tarvittu viimeksi 5 kuukautta aiemmin. Edellisenä talvena potilas oli tarvinnut kortisonisuihkeen mennessään luistelemaan pakkasilmoilla, kyseisenä talvena sitä ei tarvittu. Myös infektiokierre katkesi. Aikaisemmin antibioottilääkitys annettiin 5–6 kertaa vuodessa, seuranta-aikana ei annettu yhtäkään.
Puolen vuoden kuluttua todettiin, että antibioottihoitoa vaativaa infektiota ei edelleenkään ollut ilmennyt. Otsan ja ohimoiden iholla oli jonkin verran punoittavaa ihottumaa, myös selässä oli ihottumaläiskiä, muualta iho vaikutti normaalilta.
Seuraavan puolen vuoden aikana vointi koheni yhä. Toisinaan ihottuma oli täysin poissa ja toisinaan sitä oli jonkin verran ranteissa. Perusvoiteiden tarve oli pysynyt entisellään, mutta kortisonivoiteita poika oli tarvinnut entistä vähemmän, noin kerran kuukaudessa. Pojan iho kasvoilla oli lähes terve, ranteessa oli vielä ihottumaa.
Seuraavan kymmenen kuukauden kuluttua oli tapahtunut lisäparanemista. Allergiset reaktiot vähenivät. Kontakti kissoihin ja koiriin aiheutti kutinaa ja silmän seudun ja käsien vähäistä punaista ihottumaa. Nämä allergiset reaktiot hävisivät noin kahdessa päivässä, kun aikaisemmin siihen meni viikon verran. Yleisesti ottaen iho oli ollut hyvin terve ja perusvoiteiden kulutus oli jopa alle 50 grammaa viikossa. Kortisonivoiteita tarvittiin satunnaisesti.
Ennen antioksidanttihoidon aloittamista keväällä 1989 pojalle oli tehty astmatesti, mikä oli osoittanut selvän astmalöydöksen. Kevättalvella 1991 potilas oli laajoissa tutkimuksissa yliopistosairaalassa, jossa samat testit tehtiin uudelleen. Tuloksena oli lähes normaali löydös. Lastenlääkärit lopettivat virallisesti astmalääkityksen.
Pojalle oli hyväksytty loppuiäksi astman ilmaislääkkeet. Pojan äiti vei farmakologisen antioksidanttihoidon hoitoyhteenvedon ihotautien poliklinikalle. Ihotautilääkäri suhtautui hoitoyhteenvetoon asiallisesti ja oli ravitsemushoidon kannalla. Sen sijaan lastenlääkärit kyseenalaistivat hoitotuloksen. Lastenlääkäreiden kanta oli, ettei tulisi tyytyä ihotautipoliklinikan testeihin vaan poika tulisi ottaa osastolle vielä perusteellisimpiin testeihin. Lastenlääkärit lähettivät kotiin kirjeen, jossa lastenlääkäri väitti, että pojan kunto on mennyt koko ajan huonompaan suuntaan. Äiti otti yhteyttä ihotautilääkäriin ja ihmetteli tällaisia väitteitä todeten, että poikahan on koko ajan parantunut ja alkaa olla lähes terve. Ihotautilääkäri selitti, että tämä lastenlääkäreiden väittämä johtuu siitä, että osa lastenlääkäreistä ei hyväksy ravitsemushoitoa. Uusissa veritutkimuksissa tavanomaiset kokeet olivat normaalit, tiettyjä vasta-aineita vielä löytyi, mutta esimerkiksi IgE-taso oli koko ajan laskenut.
Allergisten lasten sopeutumisleirillä kesällä 1990 poika ja äiti tapasivat lapsia, joilla oli vaikeita allergisia ongelmia. Heidän vanhempansa totesivat erittäin hämmästyneinä muutoksen potilaassani.
Ennen antioksidanttihoidon alkua poika sai kymmeniä antibioottikuureja. Antioksidanttilääkityksen käynnistyttyä niitä käytettiin vain yksi, keväällä 1989.
Puolentoista vuoden kuluttua vastaanotolla ilmeni, että pojan vointi oli ollut hyvä. Ihokin oli ollut lähes terve. Astmaoireita ei ollut ilmennyt pariin vuoteen.
Poika käytti antioksidanttilääkkeitä ohjeiden mukaisesti usean vuoden ajan, mutta kevättalvesta 1993 hän alkoi unohtaa niiden nauttimisen. Mahdollisesti siitä johtuen tuli vähäistä ihottumaa. Uusien mittausten perusteella tarkistettiin tukilääkitys, joka jatkui ylläpitoannostasolla. Kesällä 1995 äiti kertoi, että pojan terveys säilyi hyvänä niin kauan kuin antioksidanttilääkitys jatkui, mutta lopuksi tukilääkkeitä annettiin vain 1–2 kertaa viikossa.
Keskussairaalan ihotautipoliklinikan ylilääkärin suosituksesta kokeiltiin kotimaisen viljan siedettävyyttä. Kun käytettiin kaikkia kotimaisia viljalajeja, ihottuma paheni nopeasti. Siitepölyaikana iho-oireet lisääntyivät jonkin verran.
Vastaanotollani tarkistettiin ravintotekijöiden taseita ja suunniteltiin lääkitys pariksi vuodeksi. Antibioottikuuria ei ollut tarvittu tukilääkityksen alettua, eikä potilas tarvinnut toistaiseksi astmalääkitystäkään.
Vuoden 2001 kesällä, jolloin edellisestä käynnistä oli 6 vuotta, selvisi, että potilas oli ollut varsin hyväkuntoinen noin kaksi vuotta, kevääseen 1997 saakka. Sen jälkeen oli ilmennyt entisen tyyppisiä ongelmia. Astmaattisia oireita oli ilmennyt vuonna 1999, jolloin määrättiin astmalääkitys. Oireet jäivät kuitenkin pois. Atooppinen ihottuma alkoi pahentua vuodesta 1996 alkaen enenevästi.
Potilas totesi itse, että tähän mennessä hänen allergiassaan ravitsemuslääkitys oli ollut ainoa selkeästi tehoava hoito. Muista hoidoista oli ollut vain kyseenalaista hyötyä. Ennen tukilääkityksen aloittamista infektioita oli ollut monen vuoden ajan.
Tukilääkitys aloitettiin uudelleen kesäkuussa 2001. Aluksi ihottuma tuntui pahenevan, joten potilas piti puolentoista kuukauden paussin. Uusien laboratoriotestien perusteella suunniteltiin uusi lääkitysohjelma.
Potilas kertoi vuoden kuluttua vastaanotolla, että tukilääkitys oli jatkunut ja terveys kohentunut. Iho oli selvästi parempi kuin aikoihin. Keväällä ei ollut infektioita eikä antibioottilääkitystarvetta, kun vuotta aikaisemmin kuureja oli ollut kolme. Potilaan mukaan neurolipidivalmisteella oli aivan selvä teho.
Astmaoireita oli ilmennyt jonkin verran voimakkaimman siitepölyaltistuksen aikaan.
Mittauksissa todettiin, että A-vitamiinin ja E-vitamiinin taseet olivat nousseet hyvin, ubikinoni osittain, kupari hyvin, mutta omega-3-sarjan rasvahapot (EPA, DHA ja ALA) olivat hieman laskeneet. Kävi ilmi, että potilas ei ollut käyttänyt kalanmaksaöljyä eikä pellavansiemenöljyä. Seleenin ja ubikinonin annokset olivat olleet pienempiä kuin lääkemääräyksessä.
Vuoden 2006 vastaanotolla (24-vuotias) potilas kertoi, että puolitoista vuotta oli sujunut mukavasti, mutta viimeisen vuoden aikana vointi oli ailahdellut. Hän käytti antioksidantteja vain rajoitetusti, C-vitamiinia, magnesiumia, sinkkiä ja monivitamiinivalmistetta. Perinteisten hoitojen kortisonivoide oli alkuun aiheuttanut tuskallisia oireita, voimakasta poltetta, joka häiritsi yöunta. Vähitellen aloitusoireet lievenivät. Potilas harrasti liikuntaa, maraton-juoksua ja pyöräilyä. Astma oli oireillut lievästi. Avaavaa suihketta hän käytti vain toisinaan.
Pohdinta
Potilas oli ollut lähes koko ajan yliopistosairaalan lastenlääkäreiden ja ihotautilääkäreiden hoidossa.
Äiti, joka oli ammatiltaan sairaanhoidon opettaja, kertoi keskustelleensa useiden lääkäreiden kanssa poikansa hoidosta ja myös antioksidanttilääkkeiden vaikutuksesta. Hänelle oli jäänyt käsitys, että lääkärit eivät olleet kunnolla arvioineet, mistä myönteinen käänne pojan sairaudessa johtui. He arvelivat, että paraneminen olisi johtunut iästä. Äiti kertoi, että kaikkiaan viisi eri lääkäriä oli osallistunut pojan hoitoon. Ainoastaan yksi lääkäri oli niin kiinnostunut tukilääkityksestä, että merkitsi valmisteet ylös. Muut lääkärit eivät osoittaneet aktiivista kiinnostusta rinnalla käytetyn hoidon suhteen.
Pojan äidin mukaan kukaan lääkäreistä ei kunnolla pyrkinyt seuraamaan ja analysoimaan eri hoitomenetelmien vaikutuksia. Hänen mielestään lääkäreillä oli ollut vahva ennakkoasenne, eivätkä he olleet ammattimaisesti vilpittömästi kiinnostuneet arvioimaan vitamiini- ja hivenainelääkkeitä ja ottamaan kantaa niiden lääkkeellisiin vaikutuksiin.
Äiti kritisoikin lääkäreiden suhtautumista. He suhtautuivat hoitoon melko suoraviivaisesti, ja lääkkeeksi määrättiin tolkuttomia määriä kortisonia tai antihistamiinilääkkeitä, joilla potilaan tuli pärjätä niin hyvin kuin taisi. Muita lääkitysvaihtoehtoja ei etsitty. Ihotautipoliklinikalla lääkärit olivat toimineet joustavasti, eikä äiti kritisoinut lääkäreiden toimintatapoja sinänsä.
Lääkeannostasoinen ravitsemushoito vaikutti erityisesti potilaan infektiokierteeseen. Pojalla oli ollut yskää vuodesta 1987 alkaen, sekä useita hengitystieinfektioita ja jopa viikkojen kuumeilua. Varsinkin vuosi ennen antioksidanttilääkitystä oli ongelmallinen.
Kun antioksidanttilääkitys oli jatkunut noin ½ vuotta, infektiot loppuivat kokonaan, minkä jälkeen ei tarvittu yhtäkään antibioottikuuria neljään vuoteen. Äiti ja poika olivat erittäin tyytyväisiä hoitotulokseen.
Laboratoriomittauksia oli otettu kymmenen kertaa vastaanottokäyntien yhteydessä. Ns. laajat mittaukset otettiin vuosina 1993 ja 2001. Muilla käyntikerroilla otettiin vain valikoituja osia laajasta ohjelmasta. Vastaanottokertoja oli kaikkiaan 12, viimeisin vuonna 2006.
Potilaalle tehtiin ns. hapetusstressi- eli homokysteiinimittaus ensimmäisen kerran kesällä vuonna 2001. Se oli silloin huomattavasti koholla. Toinen tärkeä seurannan kohde oli seleenitase, joka oli aluksi matala, mutta nousi vähitellen seleenilääkityksellä lähes tavoitteeseen.
Solunsisäistä sinkkiä potilaalla mitattiin kaikkiaan 9 kertaa. Mittausarvo oli ollut kohtalaisen matala, muutaman kerran päästiin lähelle viitearvoston alarajaa, 95 µmol/l. Alle ihanteellisen tason todettiin myös melko matalia arvoja, mm. koentsyymi Q10:n, solunsisäisen kaliumin, B12-vitamiinin, B2– ja B6-vitamiinien sekä A- ja E-vitamiinin mittauksissa. Mangaania mitattiin 3 kertaa, ja tulokset olivat tavoitealueella. Rasvahappoanalyysissä nähtiin, että omega-3-sarjan rasvahapot, ALA ja EPA olivat olleet matalia, mutta kesällä 2001 kaikki omega-3-sarjan neljä rasvahappoa (ALA, EPA, DPA ja DHA) olivat varsin hyvillä tasoilla. Korvausvalmisteena käytettiin kalanmaksaöljyä ja kylmäpuristettua pellavansiemenöljyä sekä neurolipidejä.
Kiinnostaisiko sinua lukea lisää aiheesta?
Päätimme, että parasta mitä meillä on antaa nyt kytevään tilanteeseen, on jakaa Antioksidanttiklinikoiden perustajan, erikoislääkäri Kaarlo Jaakkolan Hengitystiet kuntoon ravitsemushoidolla -kirja kokonaisuudessaan ILMAISEKSI!
Lataa NYT Kaarlo Jaakkolan kirja “Hengitystiet kuntoon ravitsemushoidolla” ILMAISEKSI (norm. 35,90€) TÄSTÄ:
Lataa e-kirja ilmaiseksi tästä >>
Sivulta löytyy myös 16 ilmaista käytännönläheistä terveysopasta, jotka ovat kaikki toistaiseksi ilmaiseksi ladattavissa (arvo 4,90 € / kpl). Tutustu oppaisiin ja lataa ne koneellesi tästä: http://biomed.fi/ladattavat-oppaat/
PS. Nyt on aika jakaa todellisen ravitsemushoitojen legendan viisauksia koko kansan avuksi! Anna myös läheisellesi mahdollisuus ilmaiseen terveystietoon ja laita e-kirjan ja oppaiden linkit jakoon somessa tai emaililla.
© Mividata Oy ja Kaarlo Jaakkola