Tämä artikkeli on ote Marja Ruutin kirjoittamasta Terve maksa kirjasta.
Turvalliseksi väitetyn sukraloosin on todettu altistavan diabeteksen kehittymiselle. Sekä eläin- että ihmiskokeissa on todettu, että sukraloosi nostaa veren sokeria ja insuliinia ja heikentää insuliiniherkkyyttä. Sekä suun että suoliston solut aistivat makeuden ja saavat aikaan sokeriaineenvaihdunnan, vaikka makeus tulisi kalorittomasta keinomakeutuksesta. Keinotekoinen makeutusaine aspartaami ei pääse puhtain paperein sekään. Herkät ihmiset saavat mm. migreeniä tai muita aivokemiaan liittyviä oireita sen sisältämästä metanolista ja asparagiinihaposta, joka suurina määrinä vaikuttaa haitallisesti hermosoluihin.
Suuressa suomalais-kansainvälisessä tutkimuksessa havaittiin veren fenyylialaniinipitoisuuden ennustavan sydänkohtausta. Syytä tähän ei osattu sanoa, mutta löytyisikö syyllinen runsaasta aspartaamilla makeutettujen juomien ja ruokien käytöstä? Fenyylialaniinihan on aspartaamin keinotekoisen aminohappoyhdistelmän toinen osapuoli.
Moni yleisesti käytetty elintarvike makeutetaan aspartaamilla. Sitä löytyy jogurteista, mehuista, light-juomista, purukumeista, makeisista ja jopa vitamiinipillereistä. Turvallista käyttömäärää ei voi antaa, sillä joku sietää makeutusainetta ilman oireita, toinen saa päänsäryn jo yhdestä purukumista.
Kiinnostaisiko sinua lukea lisää aiheesta?
Tilaa Marja Ruutin uutuuskirja Terve maksa nyt -15% alennuksella koko tilauksen loppusummasta koodilla ”tervemaksa”!
Nopea ohje alennuksen käyttöön ostoskorissa:
Lisää teksti tervemaksa, kohtaan ”Kupongin koodi”.
Paina ”Käytä kuponki” -nappia ja alennus näkyy ostoskorissa.
© Mividata Oy ja Marja Ruuti