Kolesteroli tasapainottuu marjoilla

Tämä artikkeli on ote Marja Ruutin kirjoittamasta Terve maksa kirjasta.

marjat_kolesteroliKasvikunnan tuotteiden antioksidantit estävät ihmiskehoa härskiintymästä eli estävät haitallisia hapettumisreaktioita. Kasvisten antioksidanttiaktiivisuuksissa on jopa tuhatkertaisia eroja, ja marjat ovat ylivoimaisia verrattuna tavallisimpiin hedelmiin ja vihanneksiin. Laboratoriotutkimusten mukaan kaikki marjat estävät rasvojen hapettumista, mm. mustikan vesiuutteella pystyttiin laboratorio-olosuhteissa ehkäisemään ihmisen LDL-kolesterolin hapettuminen, myös vadelma ja karhunvatukka toimivat tässä hyvin. Metsämustikka on tehokkaampi kuin viljelty pensasmustikka.

Suomalaisessa tutkimuksessa miehet söivät erilaisia marjoja yhteensä 240 g, jolloin viiden tunnin aikana LDL:n hapettumisen estokyky kasvoi merkittävästi. Samassa tutkimuksessa marjoja syötiin kahdeksan viikon ajan 100 g päivässä, jolloin veren C-vitamiinipitoisuus nousi merkittävästi, mutta tämä määrä ei riittänyt antioksidanttikapasiteetin merkittävään nousuun. Ilmeisesti 2−3 desilitraa marjoja on vaikuttava annos.

Antioksidanttipitoisuuksien mittaukseen käytetään monenlaisia menetelmiä, joiden avulla saadaan erilaisia listoja parhaista antioksidanttilähteistä. Marjat ovat annoskokoon suhteutettuna aina listan kärjessä, erityisesti karpalo, mustikka, karhunvatukka ja aronia, mutta myös vadelma ja mansikka. Muualla maailmassa harvinaiset, mutta erityisen ravinteikkaat lakka ja tyrni ovat harvoin näissä tutkimuksissa mukana.

Kiinnostaisiko sinua lukea lisää aiheesta?
Tilaa Marja Ruutin Terve maksa -kirja nyt -15% alennuksella alennuskoodilla ”tervemaksa”!

Tilaa tästä!

Lisää koodi ”tervemaksa” ostoskorissa kohtaan ”Kupongin koodi” ja paina ”Käytä kuponki” -nappia niin alennus astuu voimaan.

© Mividata Oy ja Marja Ruuti