Kolesteroliaineenvaihdunta on oleellinen osa kehon toimintaa

Tämä artikkeli on ote Marja Ruutin kirjoittamasta Terve maksa kirjasta.

kolesteroli_maksaMaksalla on keskeinen rooli kolesterolitasapainon ylläpidossa ja kaikessa rasva-aineenvaihdunnassa. Toisin kuin yleensä luullaan, kolesteroli ei ole rasvaisessa ruoassa piileskelevä paha vaan elämälle välttämätön aine. Ravinnosta saatavan kolesterolin lisäksi maksasolut valmistavat sitä riittävän määrän takaamiseksi. Myös muut solut tuottavat kolesterolia, joskin vähemmän, ja aivotkin takaavat tämän tärkeän aineen saannin omalla tuotannolla. Kolesteroli on osa solukalvojen ns. lipidilauttoja, jotka säätelevät liikennettä soluun ja solusta ulos. Kolesteroli on solukalvoissa välttämätön, mutta sitä ei saa olla liikaa eikä liian vähän. Liika kolesteroli tekee solukalvoista joustamattomia. Kolesterolia tarvitaan myös rasvaa sulattavien sappihappojen muodostukseen, lähtöaineeksi auringonpaisteen aktivoimaan D-vitamiinisynteesiin sekä sukupuolihormonien ja kortisolin valmistukseen. Kolesteroli on siis oleellinen osa kehon koostumusta, soluaineenvaihduntaa, ruoansulatusta, immuniteettia ja hormonitoimintaa.

Liika kolesteroli on haitallista, mutta ennen kuin sitä alennetaan tukahduttamalla maksan kolesterolintuottoa, on mietittävä syytä kolesterolin nousuun osana suurempaa kokonaisuutta kuten kehon tulehdustilannetta ja maksan terveyttä sekä näihin vaikuttavia ruokavalio- ym. tekijöitä.

Kolesterolin alentaminen suoraa päätä pelkillä lääkkeillä on kuin sammuttaisi tulipaloa poistamalla savua huoneesta.

Kiinnostaisiko sinua lukea lisää aiheesta?

Tilaa Marja Ruutin uutuuskirja Terve maksa nyt -15% alennuksella koko tilauksen loppusummasta koodilla ”tervemaksa”!

Lue lisää tästä >> 

Nopea ohje alennuksen käyttöön ostoskorissa:
Lisää teksti tervemaksa, kohtaan ”Kupongin koodi”.
Paina ”Käytä kuponki” -nappia ja alennus näkyy ostoskorissa.

© Mividata Oy ja Marja Ruuti