Tämä artikkeli on ote Kaarlo Jaakkolan kirjoittamasta Parantava ruoka – Pellavarouhe pokkarista.
Suositus rasvojen osuudesta energialähteenä on n. 30 % kaikista kalorilähteistä.
Rasvoista
- tyydytettyjen rasvojen osuus on kolmannes (kovat rasvat)
- monoeenien eli yhden kaksoissidoksen omaavien rasvahappojen osuus on kolmannes (oliiviöljy)
- monityydyttymättömien rasvahappoja tulisi saada kolmannes rasvakaloreista (kasviöljyt).
Näin ollen monityydyttymättömien rasvahappojen päivittäiseksi saannoksi suositellaan 5–10 % ravinnon energialähteistä eli 15–30 % käytetyistä ravintorasvoista. Saannin nostamista yli 10 %:n ravinnon energiasta ei yleensä suositella. Raskas ruumiillinen työ voi olla poikkeus. Suomalaisten keskimääräinen omega-3-sarjan rasvahappojen saanti on virallisten suositusten mukaista eli 1 gramma/ vrk, mutta yksilölliset eroavuudet voivat olla suuria. Suomalaisten saannista yli 80 % on linoli- ja alfalinoiinihappoa. Kalarasvojen osuus on alle 20 %.
Suomessa alfalinoleenihappoa saadaan myös rypsiöljystä, jossa sitä on 10–12 %. Rypsiöljy onkin Suomessa suosituin kotitalouksissa käytetty kasviöljy.
Sitä käytetään paljon myös margariiniteollisuuden raaka-aineena, mutta teollisesti prosessoidut kasviöljyt margariineissa ja muissa kotitalouksissa käytetyissä kasviöljyissä eivät välttämättä ole suositeltavia.
Runsaimmin alfalinoleenihappoa on kuitenkin pellavansiemenöljyssä ja Camelina sativan (ruistankio) öljyssä. Camelinaöljyä käytetään jonkin verran kotimaisissa margariineissa, mutta pellavasiemenöljyä on käytetty elintarvikkeiden raaka-aineena vain vähän.
Tilaa Parantava ruoka pellavarouhe -pokkari ja muut tuotteet Biomed.fi verkkokaupasta –15 % alennuksella alekoodilla TERVEYSSIVUT
Lunasta etusi ja tilaa tästä>>
Pellavarouheen ja kotimaisten marjojen terveysvaikutuksia saa nautittua kätevästi ottamalla päivittäin pari ruokalusikallista Linomixia
Tilaa Linomix ja muut Biomed.fi -tuotteet –15 % alennuksella alekoodilla TERVEYSSIVUT
Lunasta etusi ja tilaa tästä>>
© Mividata Oy ja Kaarlo Jaakkola