Lääkärin perehdyttävä oireisiin

Tämä artikkeli on ote Kaarlo Jaakkolan kirjoittamasta Ruoansulatus kuntoon ravitsemushoidolla -kirjasta, jonka voit ladata nyt ilmaiseksi kokonaisuudessaan tästä (HUOM! Edun arvo 35,90€) >>

Lääkitys tulee suunnitella pääasiallisen oireen mukaan. Vaikka psyykkisten syiden merkitystä pidetään tärkeänä, mielestäni ärtyvä paksusuoli ei yleensä johdu pelkästään psyykkisistä syistä. Potilaat voivat olla jännittyneitä ja hermostuneita ja jopa henkisesti epätasapainoisia ja masentuneita. Vatsavaivat ovat todellisia ja niihin tulee suhtautua vakavuudella. Lääkärin on perehdyttävä oireisiin niin hyvin, että hän itse ymmärtää mahdollisimman pitkälle yksilölliset oireiden syntymekanismit.

Tärkeä ensimmäinen tehtävä onkin selvittää vaivojen yhteys potilaan ruokavalioon ja poistaa oireita aiheuttavat ruoka-aineet. Dieetin korjaaminen vähentää potilaan vaivoja ja saattaa toisinaan riittää. Yleensä oireet ovat voimakkuudeltaan vaihtelevia, ja pahenemisvaiheessa potilas tarvitsee lääkehoitoa. Hyviä taudin hoitoon tarkoitettujen lääkevalmisteiden kontrolloituja tutkimuksia taudista on niukasti. Tehokkaista lääkkeistä on pulaa, sillä lume-lääkevaste saattaa olla jopa 70 prosenttia.

Jos potilaalla on selvä ruoka-ainesietohäiriö (intoleranssi), kromoglikaatti-lääkehoidosta saattaa olla hyötyä. Itse käytän lääkärintyössäni mieluummin luonnonmukaisia lääkityksiä, joihin kuuluvat mm eläinlesitiini, ns. luonnonantibiootit, probiootit, kuitu- ja piihappovalmisteet.

Oireita lisääviä tekijöitä saattavat olla kahvi, alkoholi, sorbitoli-valmisteet ja muut keinotekoiset makeutusaineet. Osalla potilaista ruoan runsas fruktoosipitoisuus voi aiheuttaa oireita.

Fruktoosia on lisätty mm. alkoholijuomiin ja maissipitoisiin tehdasvalmistettuihin ruokiin. Yhdysvalloissa tutkija Davis on osoittanut, että fruktoosin kulutus nousi enemmän kuin 25 % vuosittain 1970–1997 välisenä aikana vain sen vuoksi, että fruktoosia käytettiin prosessoitujen ruokien valmistuksessa.

Jos lääkkeettömällä hoidolla ei saada vastetta, suunnataan hoito johto-oireen mukaan vatsakipuun/turvotteluun, ripuliin tai ummetukseen.

Haluatko koko Kaarlo Jaakkolan tietopaketin aiheesta?

Kaarlo Jaakkolan kirjoittama Ruoansulatus kuntoon ravitsemushoidolla -kirja on ladattavissa nyt ilmaiseksi kokonaisuudessaan tästä >>

HUOM! Kun lataat kirjan ilmaiseksi TÄNÄÄN, niin etusi arvo on 35,90€!

Lataa kirja tästä>> 

© Mividata Oy ja Kaarlo Jaakkola