Lääkärin rutiinitutkimuksia ärtyvän suolen oireyhtymään liittyen

Tämä artikkeli on ote Kaarlo Jaakkolan kirjoittamasta Ruoansulatus kuntoon ravitsemushoidolla -kirjasta, jonka voit ladata nyt ilmaiseksi kokonaisuudessaan tästä (HUOM! Edun arvo 35,90€) >>

Laboratoriotutkimukseen kuuluvat verenkuva, senkka, seerumin kalsium ja laktoosi-intoleranssin ja keliakian laboratoriotestit sekä kilpirauhastestit. Jos on kyseessä muiden sairauksien epäily, on syytä tutkimuksia jatkaa mm paksunsuolen tähystyksellä.

Tarkat esitiedot usein ratkaisevat päädytäänkö oikeaan diagnoosiin. Ensimmäisellä vastaanotolla lääkärin tulisi huolellisesti perehtyä oireisiin ja siihen, mitkä ruoat ja elintavat mahdollisesti lisäävät oireita.

Monet ruoat, kuten pavut, herneet, kaali, banaani sekä imeytymättömät hiilihydraatit, kuten tiettyjen hedelmien ja vihannesten sokerit, hedelmäsokeri, sorbitoli, ksylitoli sekä vehnän ja tumman leivän hiilihydraatit sekä valmisruoat aiheuttavat lisävaivoja.

Oireita lisääviä tekijöitä saattavat olla kahvi, alkoholi ja keinotekoiset makeutusaineet. Osalla potilaista ruoan runsas fruktoosipitoisuus voi aiheuttaa oireita.

Tunnusomaisia oireita ovat vatsakivut ja suolen häiriintynyt tyhjeneminen. Kipu saattaa liittyä ulosteen kiinteyden tai ulostamistaajuuden muutokseen. Tyypillisesti vatsakipu lievittyy ulostamisen jälkeen. Toisilla potilaista kipu on lievempää epämukavuuden tunnetta. Siihen usein liittyy iltaa kohti paheneva vatsan turvotus ja ilmavaivat. Sosiaalinen stressi ja tietyt ruokalajit saattavat usein pahentaa oireita.

Oireyhtymään usein kuuluu runsas kivulias kaasunmuodostus, jota lääketieteellisesti kutsutaan meteorismiksi. Kaasun purkautumista peräsuolen kautta kutsutaan kansanomaisesti pieruksi, lääketieteellinen termi on flatus. Meteorismiin liittyy vatsan pullistelu ja suolen kurina. Helposti kaasua tuottavia ruoka-aineita ovat mm herneet, pavut, kaali, kurkku ja rusinat.

Tyypillisiä oireita ovat myös suolen toiminnan muutokset. Samalla ihmisellä uloste voi olla ajoittain kovaa ja ajoittain taas papanamaista tai löysää. Vatsakipuun liittyy usein ulosteiden muuttuminen löysäksi. Ensimmäinen uloste saattaa olla pieni kiinteä ”kikkara”. Ripulia esiintyy tavallisesti vain aamuisin. Ulosteet voivat olla limaisia.

Toisinaan suolen toiminta on vilkastunut. Sen johdosta sappihapot eivät ehdi imeytyä ohutsuolessa. Seurauksena saattaa kehittyä paksusuolivaivaa pahentava sappihapporipuli. Noin 10 %:lla potilaista tärkein oire on kivuton ripuli.

Toisilla potilailla saattaa olla ummetusta. Tee, kahvi, kaakao ja kolajuomat lisäävät nesteen erittymistä munuaisen kautta lisäten osaltaan ummetusta.

Haluatko koko Kaarlo Jaakkolan tietopaketin aiheesta?

Kaarlo Jaakkolan kirjoittama Ruoansulatus kuntoon ravitsemushoidolla -kirja on ladattavissa nyt ilmaiseksi kokonaisuudessaan tästä >>

HUOM! Kun lataat kirjan ilmaiseksi TÄNÄÄN, niin etusi arvo on 35,90€!

Lataa kirja tästä>> 

© Mividata Oy ja Kaarlo Jaakkola