Latva-artisokka

Tämä artikkeli on ote Marja Ruutin kirjoittamasta Terve maksa kirjasta.

latva-artisokkaLatva-artisokan keitetyillä kukkapohjilla herkutellaan voisulan kera, mutta sen lehdistä saadaan myös ruoansulatus- ja maksarohtoa. Lehtiuutteen polyfenolit aktivoivat maksassa sappinesteen eritystä ja parantavat sapen virtausta sappitiehyissä. Latva-artisokan kynariini suojaa maksasoluja kemikaalien haittavaikutuksilta ja tehostaa maksasolujen uusiutumista.

Latva-artisokkauutteen nauttiminen ennen ateriaa voi alentaa aterian jälkeisiä verensokeri-, triglyseridi- ja kolesteroliarvoja.

Tämäkin rohtokasvi kuuluu mykerökukkaisiin ja saattaa siis allergisoida. Sapeneritystä lisäävän vaikutuksen takia latva-artisokan käyttöä ei suositella, jos sappirakossa on kiviä, jotka liikkeelle lähtiessään saattavat tukkia tiehyet.

Kiinnostaisiko sinua lukea lisää aiheesta?
Tilaa Marja Ruutin Terve maksa -kirja nyt -15% alennuksella alennuskoodilla ”tervemaksa”!

Tilaa tästä!

Lisää koodi ”tervemaksa” ostoskorissa kohtaan ”Kupongin koodi” ja paina ”Käytä kuponki” -nappia niin alennus astuu voimaan.

© Mividata Oy ja Marja Ruuti