Tämä artikkeli on ote Marja Ruutin kirjoittamasta Terve maksa kirjasta.
Inflammaatio alkaa usein rasvakudoksesta. Rasvakudos ei ole pelkkä rasvavarasto vaan tuottaa aktiivisesti hormoneja ja välittäjäaineita. Lihavuuteen ja insuliiniresistenssiin liittyy matala-asteinen tulehdus, jolloin rasvakudokseen kertyy tulehduksen välittäjäaineita ja tulehdukseen liittyviä syöjäsoluja eli makrofageja. Syöjäsolut tekevät suursiivousta ja poistavat taudinaiheuttajia, vieraita aineita ja vaurioituneita soluja. Näillä ahmateillakin tulee raja vastaan, jos siivottavaa riittää loputtomiin. Silloin tulehdus leviää muihin kudoksiin, kuten maksaan ja verisuonten seinämiin, jotka vähitellen vaurioituvat.
Rasvakudoksen tulehdus ja rasvamaksa liittyvät toisiinsa, jopa riippumatta ihmisen painosta. Mitä enemmän maksassa on rasvaa, sitä tulehtuneempi on rasvakudos. Insuliini lisää rasvakudoksessa tulehdukseen ja insuliiniresistenssiin liittyvien geenien ilmenemistä niillä lihavilla, jotka ovat insuliiniresistenttejä (siis tilanne, jossa verensokeria alentava insuliini ei vaikuta ja insuliinia on veressä ylimäärin). Tämän takia ravinnon runsas hiilihydraattimäärä pahentaa tulehdusta osalla ihmisistä. Pahimpia tulehduksen lisääjiä näillä insuliiniresistenteillä ovat sokeri- ja valkojauhotuotteet sekä perunavalmisteet, koska ne aiheuttavat runsaan insuliinierityksen. Lihavankin ihmisen rasvakudos saattaa säästyä inflammaatiolta ja sitä seuraavilta sairauksilta, jos insuliiniresistenssiä ei kehity.
Kiinnostaisiko sinua lukea lisää aiheesta?
Tilaa Marja Ruutin uutuuskirja Terve maksa nyt -15% alennuksella koko tilauksen loppusummasta koodilla ”tervemaksa”!
Nopea ohje alennuksen käyttöön ostoskorissa:
Lisää teksti tervemaksa, kohtaan ”Kupongin koodi”.
Paina ”Käytä kuponki” -nappia ja alennus näkyy ostoskorissa.
© Mividata Oy ja Marja Ruuti