Tämä artikkeli on ote Marja Ruutin kirjoittamasta Terve maksa kirjasta.
Mikä sitten on maksalle paras ruokavalio? Vähähiilihydraattinen vai runsasrasvainen vai runsasproteiininen?
Maksa pitää runsassisältöisestä niukkuudesta. Maksa voi hyvin, kun ruokaa nautitaan vain juuri ja juuri tarpeeksi, mutta täyttä tavaraa. Maksan ja muun aineenvaihduntakoneiston kapasiteetti on mitoitettu kohtuullisuudelle, ja ravinteikkaan ruoan ravintoaineet mahdollistavat koneen toiminnan. Maksaa kauhistuttaa ”syö samaan hintaan niin paljon kuin jaksat” -ravintolan tyhjyydellä täytetty runsaus. Ravinteiden puutteesta kärsivä maksa ei selviä ylisuurista annoksista vaan läkähtyy.
Kohtuus kaikessa on se mitä tarvitaan. Tutkimuksissa saatetaan saada hämmentävän ristiriitaisia tuloksia, kun runsasrasvainen muutetaan runsashiilihydraattiseksi tai päinvastoin.
Osa ihmisistä syö pääasiassa leipää, mysliä, mehuja, kasvissosekeittoja, hedelmiä, välipalapatukoita, makeita jogurtteja, makeisia – liikaa hiilihydraatteja maksalle. Osa syö paljon lihaa, leikkeleitä, makkaroita, juustoja, munia, voita, friteerattuja ja käristettyjä ruokia – liikaa proteiineja ja rasvaa maksalle. Koko keho voi hyvin, kun maksa saa sopivan määrän ruokaa ja tasapainoisesti kaikkea, kasviksia unohtamatta.
Maksa rakastaa yksinkertaisuutta. Monioireiset sairaushistoriat saattavat johtaa kalliisiin mahalaukun ja paksusuolen tähystyksiin ja magneettikuvauksiin, lääkekokeiluihin ja sairaslomiin. Onnellista, jos lopulta päädytään siihen, mikä olisi pitänyt kokeilla ensin: kohtuullinen ruokamäärä, tasapainoinen itselle sopiva ruokavalio, oikeat ruoanvalmistusmenetelmät, säännöllinen ateriarytmi ja lisäksi uni, lepo, rauha ja liikunta. Kaikki oireet saattavat kadota.
Luonnollinen, tasapainoinen ruoka vaikuttaa positiivisesti koko kehoon ja helpottaa maksan työtä. Luonnollisuus tarkoittaa, että ruoka-aineiden ravinteita ei ole muunnettu teollisesti eikä hävitetty rankoilla teollisilla tai kotoisilla ruoanvalmistusmenetelmillä. Tasapainoinen ruoka sisältää hyvässä suhteessa hiilihydraatteja, proteiineja ja rasvoja jokaisen omat tarpeet huomioon ottaen.
Tasapainoon kuuluvat myös omaa vatsaa kunnioittava ruoan määrä ja syömisen rytmi, jotka mahdollistavat tehokkaan aineenvaihdunnan. Maksan terveyttä ylläpitävät kuitupitoiset, ravinnerikkaat kasvikunnan tuotteet, laadukkaat kasvi- ja eläinkunnan proteiinilähteet sekä hyvälaatuiset kasvi- ja eläinkunnan rasvat. Rasvaton ruokavalio ei edistä terveyttä vaan rasittaa maksaa, mutta liika, laadultaan heikko tai yksipuolinen rasva on yhtä haitallista. Runsaasti nopeita hiilihydraatteja sisältävä ruokavalio tuhoaa maksan, samoin liika lihan syönti.
Kiinnostaisiko sinua lukea lisää aiheesta?
Tilaa Marja Ruutin uutuuskirja Terve maksa nyt -15% alennuksella koko tilauksen loppusummasta koodilla ”tervemaksa”!
Nopea ohje alennuksen käyttöön ostoskorissa:
Lisää teksti tervemaksa, kohtaan ”Kupongin koodi”.
Paina ”Käytä kuponki” -nappia ja alennus näkyy ostoskorissa.
© Mividata Oy ja Marja Ruuti