Tämä artikkeli on ote Marja Ruutin kirjoittamasta Terve maksa kirjasta.
Maksa kaipaa hyvää ruokaa, josta se saa tehtäviinsä tarvittavat ravintoaineet. Lukuisia ravintotekijöitä tarvitaan entsymaattiseen toimintaan, eliminoitavien aineiden muuntamiseen ja poistamiseen, sokeri- ja rasva-aineenvaihduntaan ja haitallisen oksidaation estämiseen. Ilman seleeniä myrkyt jäävät vereen kiertämään ja ilman koliinia rasva kertyy maksaan.
Geneettiset ominaisuudet vaikuttavat ravintoaineiden tarpeeseen, mikä on osoitettu esim. koliinin ja monien antioksidanttien suhteen. Maksa ja koko keho saattavat toimia hyvin aivan tavallisella suomalaisella ruoalla, vaikka siinä on heikkoutensa, esimerkiksi liian vähän tuoreita kasviksia. Useimmilla on kuitenkin ravintoainepuutoksia, jotka heijastuvat mm. maksan toimintaan. Silloin täytyy ensin miettiä ravinnon laatu ja tehdä tarpeelliset muutokset. Sitten otetaan tarvittaessa ongelmatilanteissa ja sairauksissa käyttöön ravintolisiä harkiten ja mielellään asiantuntijan opastuksella, varsinkin, jos on käytössä lääkkeitä.
Kiinnostaisiko sinua lukea lisää aiheesta?
Tilaa Marja Ruutin Terve maksa -kirja nyt -15% alennuksella alennuskoodilla ”tervemaksa”!
Lisää koodi ”tervemaksa” ostoskorissa kohtaan ”Kupongin koodi” ja paina ”Käytä kuponki” -nappia niin alennus astuu voimaan.
© Mividata Oy ja Marja Ruuti