Tämä artikkeli on ote Marja Ruutin kirjoittamasta Terve maksa kirjasta.
Ruokavalion lisäksi kaikki terveyttä ja hyvinvointia edistävät elämäntavat ja tukihoidot auttavat maksaa. Maksaa hoitaa kaikki mikä parantaa aineenvaihduntaa, vähentää myrkkykuormitusta tai rentouttaa ja tuo iloa. Tukihoitojen kanssa on muistettava sama kuin lääkkeitä käytettäessä: ilman elämäntapamuutoksia ne eivät kauas kanna.
Seuraava luettelo ei ole kaiken kattava, vaan tarjoaa vain esimerkkejä lukuisista mahdollisuuksista tukea kehon ja mielen hyvinvointia. Jokainen etsiköön ja löytäköön itselleen sopivimmat auttavat menetelmät. Ehkäpä tulevaisuudessa lääkärit tutustuvat koulutuksessaan luontaishoitoihin ja osaavat tarvittaessa ohjata potilaan paranemista edesauttavan terapeutin hoitoon.
Liikunta
Liikunta on ihmisen perustarve ja yksi terveyden tukipilareista. Liikunnan puute on yksi syy maksan rasvoittumiseen ja maksasairauksiin, joita sopiva liikunta osaltaan parantaa. Maksan ongelmat vievät ihmiseltä voimat, mutta oman jaksamisen puitteissa harrastettu liikunta palauttaa niitä vähitellen. Mieleisen liikuntamuodon löytäminen houkuttelee jatkuvaan harrastukseen ja säännöllistä liikettä keho kaipaa. Jos kuntosali ei houkuttele tai polvet eivät kestä juoksemista, kävele, tanssi, joogaa tai potki palloa lastenlasten kanssa. TV:n ääressä voisi istua jumppapallon päällä ja aina kännykkään puhuessa nousta seisomaan ja vetreyttää verenkiertoa varpaille nousuilla.
Sauvakävely vähentää tutkitusti maksan rasvoittumista. Sauvojen avulla syntyvä ripeä kävely ja vyötäröä maksan seudulta aktivoiva kiertoliike tehoavat sisäelinrasvoihin. Ilman muuta on selvää, että kaikki muukin liikunta vaikuttaa positiivisesti. Aerobinen liikunta (kävely, lenkkeily, pyöräily, uiminen) tehostaa verenkiertoa ja hapensaantia, jolloin maksakin toimii tehokkaammin. Voimaharjoittelu pitää yllä lihaksia ja aktiivista soluaineenvaihduntaa, joka heikkenee lihasten kuihtuessa ja vaikeuttaa painonhallintaa. Liikuntasuoritus ei välttämättä kuluta riittävästi energiaa painon alentamiseen, mutta aineenvaihduntaa aktivoiva vaikutus jatkuu liikuntasuorituksen jälkeenkin. Liikunnan suuri merkitys painonhallinnalle ja kokonaisterveydelle syntyy myös mielialavaikutuksesta: virkeänä ei tarvita lohtusyömistä eikä tee mieli pilata hyvää oloa roskaruoalla.
Ulkoiset hoidot
Ulkoiset hoidot kuten kääreet, hauteet, kylvyt ja voiteet tehostavat maksan toimintaa. Lääkelaastarit osoittavat, että iholle laitetut aineet kulkeutuvat ihon läpi. Tätä ominaisuutta on käytetty hyväksi luontaislääketieteessä kautta aikojen.
Maksan alueelle asetetusta yrttihauteesta, ”maksapakkauksesta”, imeytyy vaikuttavia aineita maksaan hoitaen lempeästi, mutta yllättävän tehokkaasti. Haude tehostaa maksan toimintaa ja helpottaa maksaan liittyviä ruoansulatusongelmia kuten ilmavaivoja ja ummetusta sekä sapen toimintaan liittyviä vaivoja.
Hauteeseen voidaan käyttää siankärsämöä, maarianohdaketta tai maksan hoitoon tarkoitettua yrttisekoitusta joko haudukkeena (vesiuutos) tai alkoholi- tai öljyuutteena. Kasta pieni pyyhe tms. kuumaan teehen tai yrttinesteeseen, väännä kuivaksi ja aseta oikean kylkikaaren alapuolelle maksan seudulle. Voit myös levittää noin 20 tippaa yrttiuutetta iholle ja asettaa päälle kuumaan veteen kastetun pyyhkeen. Peitä pyyhe muovikelmulla ja villahuivilla ja aseta vielä sen päälle lämpöpakkaus (esim. kauratyyny), jotta iho pysyy lämpimänä. Rentoudu antaen hauteen vaikuttaa parikymmentä minuuttia. Hoito saattaa hikoiluttaa ja joskus aiheuttaa päänsärkyä tai lievää pahoinvointia. Juo runsaasti raikasta vettä tai yrttiteetä hoidon jälkeen. Käytä laimeita uutteita, jos tiedät itsesi herkäksi ja vältä kokonaan yrttejä, joille olet yliherkkä. Tarvittaessa voit testata ainetta ensin kyynärtaipeeseen pienellä määrällä.
Erityisen lempeä hoito saadaan laittamalla kuivattua siankärsämöä kangaspussiin ja asettamalla kääre maksan seudulle. Tätä käärettä voi pitää pitkäänkin. Yrttipussi pysyy paikallaan esimerkiksi nikseistä parhaan eli sukkahousujen avulla. Myös jalka- tai kokovartalokylpyyn voidaan laittaa yrttiuutetta, -öljyä tai -hauduketta tai merisuolaa. Kylpy aktivoi aineenvaihduntaa, tehostaa verenkiertoa ja puhdistaa.
Palelevan ihmisen ruoansulatusta ja maksan toimintaa parantaa jo pelkkä aterian jälkeen vatsan seudulle asetettu lämpöpakkaus ja ruokalepo. Tätä ”ruoansulatuslääkettä” voi käyttää myös yrteille yliherkkä.
Hikoilu
Voimakas, ajoittainen hikoilu puhdistaa. Hikoilun tehostaminen lisää nesteaineenvaihduntaa ja kuona-aineiden poistumista. Puhdistavan hikoilun saa aikaan voimakas liikunta tai sauna. Hikoilua aiheuttavat myös tuliset mausteet. Muista kohtuus kaikessa ja kuuntele kehoasi. Liika kuumuus saunomisesta, mausteista , alkoholista tai tunteista pahentaa maksan ahdinkoa ja tulehdusta.
Kiinnostaisiko sinua lukea lisää aiheesta?
Tilaa Marja Ruutin Terve maksa -kirja nyt -15% alennuksella alennuskoodilla ”tervemaksa”!
Lisää koodi ”tervemaksa” ostoskorissa kohtaan ”Kupongin koodi” ja paina ”Käytä kuponki” -nappia niin alennus astuu voimaan.
© Mividata Oy ja Marja Ruuti