Tämä artikkeli on ote Marja Ruutin kirjoittamasta Terve maksa kirjasta.
Maailma on täynnä tutkimustietoa marjojen terveyttä edistävistä ja sairauksia ehkäisevistä vaikutuksista. Marjojen ravintotiheys on suuri eli niissä on paljon vitamiineja ja kivennäisaineita, mutta vähän energiaa. Marjojen hyvät vaikutukset johtuvat paljolti antioksidanttivaikutteisista polyfenoleista, joita marjoissa on enemmän kuin tavallisissa tuontihedelmissä. Suomen ja varsinkin maan pohjoisosan yöttömässä kesässä kasvaneissa marjoissa on ainutlaatuisen paljon terveysvaikutteisia fytokemikaaleja. Kasvia nämä kemialliset yhdisteet suojaavat liian valon haitoilta, ihmisen elimistössä samat aineet estävät haitallista hapettumista ja tulehduksia, myös maksassa.
Jokaista pientä marjaa ympäröivä kuori ja siemenet tarjoavat suuren määrän suolistoterveyttä edistäviä kuituja. Kuidun lisäksi marjojen antioksidantit tekevät hyvää suolistolle. Esimerkiksi mustikan antosyaanit imeytyvät osittain ja pääsevät kudoksiin läpäisten jopa veri-aivoesteen. Vaikka suuri osa jää imeytymättä, antosyaanit tuovat silti merkittävää hyötyä muuttamalla suolistobakteeristoa ja sen aineenvaihduntatuotteita. Nämä edulliset vaikutukset heijastuvat suolistosta myös maksan terveyteen.
VTT:n tutkimusten mukaan marjauutteet ehkäisevät ruokamyrkytyksiä ja suolistoinfektioita aiheuttavien bakteerien kasvua, mutta eivät haittaa hyviä bakteereita. Tehokkain tässä suhteessa on lakka ja seuraavaksi vadelma ja mansikka. Näissä marjoissa on ellagitanniinia, jota löytyy muista ruoka-aineista hyvin vähän. Varsinkin mustikka estää myös helikobakteerin lisääntymistä. Eläinkokeiden perusteella marjojen antosyaanit ja muut väriaineet vahvistavat maha-suolikanavan limakalvoa erilaisia ärsyttäviä tekijöitä vastaan. Suolen limakalvon terveys ja vahva hyötybakteerikanta ovat merkittäviä tekijöitä maksankin tulehdusten ehkäisyssä.
Turun yliopiston tutkimuksen mukaan marjojen säännöllinen käyttö parantaa maksan aineenvaihduntaa. Ryhmä lievästi ylipainoisia, terveitä naisia nautti viiden kuukauden ajan päivittäin 163 g eli pari desilitraa erilaisia marjoja ja marjavalmisteita: puolukkaa, tyrniä, mustikkaa ja mustaherukkaa pakasteina, jauheina, öljyinä ja leivän osana. Muuten ruokavalio oli sama kuin verrokkiryhmällä, jolla oli ruoassaan tavallinen pieni marjamäärä. Tutkittavien maksan aineenvaihduntaa kuvaavat ALAT-arvot laskivat tutkimusaikana merkittävästi eli 23 %. Lisäksi rasvan varastoitumista estävän adiponektiinihormonin määrä lisääntyi, ja elimistön matala-asteinen tulehdus vähentyi. Koehenkilöiden painossa ei tapahtunut muutosta, joten tulos kertoo, että vaikka paino ei putoaisi niin ruokavalion koostumuksen muutos vaikuttaa. Runsas, säännöllinen marjojen käyttö tervehdyttää maksaa.
Ruotsissa Lundin yliopistossa todettiin eläinkokeessa hiirten verensokerin, maksa-arvojen ja kolesterolin pysyvän hyvissä lukemissa runsasrasvaisesta ruokavaliosta huolimatta, kun ruokaan lisättiin puolukoita.
Marjojen tulehdusta ehkäisevät vaikutukset välittyvät ilmeisesti polyfenolien kautta. Ne estävät tulehdukseen liittyvien entsyymien syklo- ja lipo-oxygenaasien toimintaa ja tulehduksen välittäjäaineiden syntyä. Nämä entsyymit ovat keskeisiä myös kroonisissa maksasairauksissa. Marja-aroniauutteella tehdyssä tutkimuksessa todettiin tulehdusta ilmaisevan herkän CRP:n alenevan merkittävästi sydäninfarktipotilailla kuuden viikon käytön aikana. Väestötutkimuksista tiedetään, että polyfenolit yleisestikin yhdistyvät vähäisempään määrään kroonisia tulehduksellisia sairauksia. Polyfenolit eivät varastoidu vaan poistuvat elimistöstä, joten niitä on nautittava jatkuvasti.
Kiinnostaisiko sinua lukea lisää aiheesta?
Tilaa Marja Ruutin Terve maksa -kirja nyt -15% alennuksella alennuskoodilla ”tervemaksa”!
Lisää koodi ”tervemaksa” ostoskorissa kohtaan ”Kupongin koodi” ja paina ”Käytä kuponki” -nappia niin alennus astuu voimaan.
© Mividata Oy ja Marja Ruuti