Mitä ovat antioksidantit?

Tämä artikkeli on ote Kaarlo Jaakkolan kirjoittamasta Ruoansulatus kuntoon ravitsemushoidolla -kirjasta, jonka voit ladata nyt ilmaiseksi kokonaisuudessaan tästä (HUOM! Edun arvo 35,90€) >>

Antioksidantti on kemiallinen yhdiste, joka estää toisten yhdisteiden hapettumista. Hapettuminen eli oksidatiivinen stressi on pilaantumisprosessi, kehon sisäinen ”ruostuminen”, jonka johdosta solujen rakenteita vaurioituu, tulehdusreaktioita käynnistyy, ennenaikainen ikääntyminen alkaa ja elinikäkin voi lyhentyä. Antioksidantit ovat avainasemassa soluvaurioiden ehkäisyssä ja korjauksessa. Ne osallistuvat myös tulehdusreaktioiden sammutukseen ja ovat siten välttämättömiä elimistön terveenä säilymiselle. Antioksidantit ”neutraloivat” tautien syntyyn vaikuttavia tekijöitä ja pystyvät korjaamaan suojajärjestelmien heikkoja kohtia.

Tavallisimpia antioksidantteja ovat A-, B-, C-, ja E-vitamiinit, ubikinoni sekä beetakaroteeni.

Tärkeitä hivenaineita ja mineraaleja ovat seleeni, mangaani, sinkki, magnesium, kupari, rauta, kromi, vanadiini, kalium, natrium ja kalsium. Antioksidantit tarvitsevat toisiaan pystyäkseen toimimaan mahdollisimman tehokkaasti. Esimerkiksi E- ja C-vitamiinit yhdessä estävät rasvojen hapettumista. E-vitamiini puolestaan edistää seleenin tehoa.

Antioksidanttihoidon tavoitteena on solujen rakenteiden suojaaminen ja tautitapahtumien pysäyttäminen ja vaurioiden korjaus.

Arviolta jopa 90 % rappeutumissairauksista johtuu osittain hapetusstressistä. Vapaita radikaaleja syntyy runsaasti elimistössä. Antioksidanttihoidolla pyritään rajoittamaan niiden liiallista muodostumista siinä määrin, että soluvaurioita ei syntyisi.

Ihmisen antioksidanttijärjestelmä auttaa soluja suojautumaan myrkyllisiä aineita ja vapaita radikaaleja vastaan. Useissa tilanteissa antioksidanttijärjestelmä ei ole riittävän tehokas. Silloin sitä on täydennettävä puuttuvilla ravintotekijöillä. Tätä täydentävää hoitoa kutsutaan antioksidanttihoidoksi.

Haluatko koko Kaarlo Jaakkolan tietopaketin aiheesta?

Kaarlo Jaakkolan kirjoittama Ruoansulatus kuntoon ravitsemushoidolla -kirja on ladattavissa nyt ilmaiseksi kokonaisuudessaan tästä >>

HUOM! Kun lataat kirjan ilmaiseksi TÄNÄÄN, niin etusi arvo on 35,90€!

Lataa kirja tästä>> 

© Mividata Oy ja Kaarlo Jaakkola