Tämä artikkeli on ote Kaarlo Jaakkolan kirjoittamasta Ruoansulatus kuntoon ravitsemushoidolla -kirjasta, jonka voit ladata nyt ilmaiseksi kokonaisuudessaan tästä (HUOM! Edun arvo 35,90€) >>
Nykyään IBS ymmärretään monimuotoisena sairaustilana, johon keskushermoston ja suolen merkittävät mekanismit vaikuttavat. Niihin kuuluvat muuttunut suolen motiliteetti eli supistelevuus, lisääntyneet suoliston tuntemukset, matala-asteinen limakalvon tulehdus, epänormaali aivo-suoliyhteys, joukko psykososiaalisia tekijöitä, ruoan sietohäiriöt ja suoliston pieneliöstön häiriötilat.
Suoliston motoriset häiriöt käsittävät koko mahasuolikanavan alueen. Diagnostiikassa kiinnitetään huomiota suolen toimintaan ja sen häiriöihin. Motoriikan häiriöt eivät selitä kaikkia muita oireita. Muutoksia on suoliston hermojärjestelmässä ja serotoniinin aineenvaihdunnassa.
Suoliston yliherkkyys on tyypillinen IBS:n piirre. Yliherkkyysoireita on koko mahasuolikanavan alueella. Kipukynnyksen arvioidaan muuttuneen ärtyneen suolen oireyhtymässä. Tuntohermotuksen häiriöitä on ilmeisesti suoliston tuntohermoissa, mutta myös aivojen toiminnassa.
Gastroenteriitti eli mahalaukun ja suoliston tulehdus on arvioitu riskitekijäksi, josta IBS kehittyy. Tavanomaisessa limakalvonäytteessä muutoksia ei todeta, mutta kun erikoisanalyyseissä tutkitaan immuunisoluja ja immunologisia merkkiaineita, paljastuu lieviä tulehduksellisia muutoksia. Pitkään jatkuneessa taudissa ääripäässä voi olla kyseessä edellä mainitusta ns vuotavan suolen oireyhtymä. Sen taustalla voi olla gluteenin sietohäiriöitä tai laktoosi-intoleranssi.
Haluatko koko Kaarlo Jaakkolan tietopaketin aiheesta?
Kaarlo Jaakkolan kirjoittama Ruoansulatus kuntoon ravitsemushoidolla -kirja on ladattavissa nyt ilmaiseksi kokonaisuudessaan tästä >>
HUOM! Kun lataat kirjan ilmaiseksi TÄNÄÄN, niin etusi arvo on 35,90€!
© Mividata Oy ja Kaarlo Jaakkola