Tämä artikkeli on ote Marja Ruutin kirjoittamasta Terve maksa kirjasta.
Yksi pahimmista luonnon ja maksan kuormittajista on muovi, joka leväperäisesti luonnon kiertokulkuun heitettynä palaa bumerangina käyttäjänsä elimistöön. Mitä tapahtuu aamiaisjuuston pakkaukselle, take away -kahvimukin kannelle, lounassalaatin muovirasialle, välipalasämpylän kääreelle, broilerisuikalerasialle, pakastevihannespussille, muovikasseille? Nämä muovit päätyvät lopulta omaan elimistöösi. Ne täyttävät maata ja meriä eivätkä koskaan maadu, mutta niistä liukenee kaikkialle kemikaaleja. Luonnolle täysin vieraat molekyylit horjuttavat luonnon tasapainoa ja näkyvät kaikkialla maapallolla eläinten elimistössä, myös ihmisen.
Paljonko sinun elimistössäsi on muovin kovetusainetta bisfenoli A:ta (BPA) tai pehmitysaineita ftalaatteja (DEHP), joita löytyy Lapin porojenkin lihasta? Saat karkean arvion miettimällä miten paljon ruokasi seisoo säilykepurkeissa ja muovikääreissä. Kääritkö aina juuston muovikelmuun, syötkö päivittäin muovirasiaan pakattua mikroruokaa tai jogurttia, käytätkö jatkuvasti muovilla vuorattuun purkkiin säilöttyä tonnikalaa, tomaattimurskaa, kookosmaitoa tai ananasviipaleita, sammutatko janosi muovipullovedellä? Muovia käytetään paljon sekä teollisuudessa pakkauksiin että kotitalouksissa ruokien suojaamiseen ja säilyttämiseen. Puhumattakaan kaikesta muusta muoviaineksesta, jota saatamme päivittäin imeyttää kehoon vaikkapa kengänpohjista. Siksi meistä kaikista löytyy muovia, joka ei ole haitatonta. On esimerkiksi viitteitä siitä, että DEHP on maksatoksinen ja edistää helikobakteerin mahalaukun seinämiä vaurioittavaa ja karsinogeenista vaikutusta.
Eräässä tutkimuksessa määritettiin tutkittavien virtsan BPA- ja DHEP -pitoisuudet. Sitten ryhmää kehotettiin kolmen päivän ajan välttämään kaikkia muovipakkauksia ja säilyttämään ruoka lasiastioissa. Virtsan BPA- ja DEHP -pitoisuudet alenivat 60 %. Tämä vinkki kannattaa ottaa käyttöön. Se kertoo selvin sanoin, että jokapäiväisessä elämässä voi ratkaisevasti alentaa omaa ja koko maailman kemikaalikuormaa. Lasin lisäksi teräs ja posliini ovat hyviä säilytysmateriaaleja, joissa ruoka myös säilyy pitempään raikkaana, ja makukin pysyy parempana.
Ftalaateille altistutaan jatkuvasti. Eläimillä ftalaatit aiheuttavat hedelmällisyyden laskua ja sukupuolielinten epämuodostumia. Samanlaisia vaikutuksia on havaittu ihmisillä, samoin yhteys keskivartalolihavuuteen, insuliiniresistenssiin ja käyttäytymishäiriöihin.
Kiinnostaisiko sinua lukea lisää aiheesta?
Tilaa Marja Ruutin Terve maksa -kirja nyt -15% alennuksella alennuskoodilla ”tervemaksa”!
Lisää koodi ”tervemaksa” ostoskorissa kohtaan ”Kupongin koodi” ja paina ”Käytä kuponki” -nappia niin alennus astuu voimaan.
© Mividata Oy ja Marja Ruuti