Tämä artikkeli on ote Marja Ruutin kirjoittamasta Terve maksa kirjasta.
Länsimainen ruokavalio edesauttaa hiljaisen tulehduksen kehittymistä useilla tavoilla. Moni kärsii ylipainoisena aliravitsemuksesta kaloripitoisen, mutta vitamiini- ja hivenaineköyhän ruoan takia. Ravinneköyhä ruoka aiheuttaa kaikenpainoisille ihmisille oksidatiivista stressiä eli haitallisia hapettumisreaktioita, koska elimistöstä puuttuu niiltä suojaavia antioksidantteja. Ravinteeton niukkakuituinen ruoka heikentää myös suolistomikrobistoa, jolla on tärkeä rooli suolen seinämien hyvinvoinnissa, ravinnon sulamisessa ja imeytymisessä, maksan terveydessä ja immuniteetin sekä inflammaation kehittymisessä.
Verisuonten seinämien bakteerit ja tulehdus liittyvät sydäntautienkin syntyyn. Verisuonten plakeista löytyy bakteerien DNA-jäämiä ja bakteeriperäisiä aineksia syöviä makrofageja. Valtimotauti saattaa alkaa verisuonen seinämän tulehduksesta, johon kertyy makrofageja. Nämä syöjäsolut nielevät verenkierrosta muuntuneita lipidejä, ja seinämästä alkaa vapautua inflammaatiota edistäviä välittäjäaineita, sytokiineja. Keho yrittää paikata tilannetta kehittämällä verisuonen seinämään plakkia, joka kuitenkin saattaa revetä. Taas kehon korjausmekanismit yrittävät parhaansa, ja repeämään kehittyy suojaava hyytymä, joka kuitenkin saattaa tukkia verisuonen ja aiheuttaa infarktin. Oleellista tässä ketjureaktiossa ovat muuntuneet lipidit eli LDL-kolesteroli, joka on joko hapettunut tai glykoitunut. Hapettuminen tarkoittaa antioksidanttien puutteen aiheuttamaa rasvan härskiintymistä ja glykoituminen liian korkeaan verensokeriin liittyvää rasvojen ja proteiinien sokeroitumista.
Suoliston gramnegatiivisten bakteerien seinämistä siirtyy vereen myrkyllisiä endotoksiineja, lipopolysakkarideja (LPS), jotka ovat yksi tekijä suoliston, maksan ja muiden kudosten matala-asteisen tulehduksen synnyssä. Elimistön immuunipuolustuksessa toimivat keskeisesti ns. Tollin kaltaiset reseptorit (TLR), jotka reagoivat tulehduksen aiheuttajiin (kuten lipopolysakkarideihin) erittämällä sytokiineja, tulehduksen välittäjäaineita. LPS:n määrä veressä kertoo hiljaisesta tulehduksesta. LPS:n määrään taas vaikuttavat ruokavalio ja kaikki suoliston bakteerikantaa muuttavat tekijät ruoasta lääkkeisiin.
Tollin reseptoreja aktivoivat myös ruoan lektiinit kuten viljojen gluteeni ja maidon kaseiini, jotka tämän mekanismin kautta saattavat käynnistää inflammaation. Kasvinjalostuksen ja leivontamenetelmien takia nykyisessä leivässä saattaa olla gluteenia jopa 20 kertaa enemmän kuin ennen.
Eräässä kuukauden mittaisessa ruokavaliotutkimuksessa havaittiin tavallisen länsimaisen ruokavalion lisäävän huomattavasti plasman endotoksiinipitoisuutta verrattuna terveellisesti koostettuun ruokavalioon. Liikunnan puute ja runsasrasvainen ruokavalio pahentavat endotoksemiaa eli bakteerimyrkkyjen tulehdusta lisäävää vaikutusta. Liiallinen rasva sinänsä vaikuttaa haitallisesti mikrobikasvustoon, mutta lisäksi endotoksiinit kulkeutuvat tehokkaasti runsaan rasvan mukana verenkiertoon. Erityisen haitalliseksi tulehduksen aiheuttajaksi on havaittu ruoka, jossa on sekä kovaa rasvaa että nopeita hiilihydraatteja, esimerkiksi hampurilaisateria tai rasvainen pihvi perunasoseen kera tai voilla ja juustolla päällystetty patonki tai voilla leivottu viineri.
Plasman endotoksiinien ja metabolisen oireyhtymän oireiden välillä havaitaan selvä yhteys. Plasman suuria endotoksiinipitoisuuksia on todettu monissa yleisissä sairauksissa: sydäntaudit ja aivohalvaus, Alzheimerin tauti ja muistihäiriöt, diabetes, syöpä, autismi, autoimmuunisairaudet, krooninen väsymysoireyhtymä, fibromyalgia, reuma, nivelrikko ja maksakirroosi.
Ruokien säilyttäminen lisää bakteerikasvua ja endotoksiineja. Esimerkiksi pitkään seisseet idut, pilkotut sipulit ja juurikkaat ovat potentiaalisia runsaita endotoksiinilähteitä. Edellisen satokauden porkkanoissa piilee seuraavan kesän kynnyksellä terveysriski. Endotoksiinit voivat olla yksi syyllinen siihen, että jatkuva runsas teollisten elintarvikkeiden käyttö näyttää lisäävän inflammaatiota. Vasta valmistetussa perunalaatikossa bakteerien seinämien myrkyllisiä aineosia on vähän, mutta pari viikkoa varastoidussa einesruoassa runsaasti, vaikka varsinaista mikrobiologista pilaantumista ei havaita.
Kiinnostaisiko sinua lukea lisää aiheesta?
Tilaa Marja Ruutin uutuuskirja Terve maksa nyt -15% alennuksella koko tilauksen loppusummasta koodilla ”tervemaksa”!
Nopea ohje alennuksen käyttöön ostoskorissa:
Lisää teksti tervemaksa, kohtaan ”Kupongin koodi”.
Paina ”Käytä kuponki” -nappia ja alennus näkyy ostoskorissa.
© Mividata Oy ja Marja Ruuti