Nauti viljat täysjyväisinä

Tämä artikkeli on ote Marja Ruutin kirjoittamasta Terve maksa kirjasta.

taysjyvaviljaSuomi on perinteisesti toiminut rukiin ja kauran voimalla. Viljan käyttö on suuresti muuttunut niistä ajoista, kun joka talossa syötiin täysrukiista hapanleipää. Nykyinen leipä sisältää usein enemmän tai vähemmän valkoista vehnäjauhoa olipa se nimeltään täysjyväruisleipä, rouheleipä tai kauraleipä. Leseillä kuitupitoiseksi ja siirapilla tummaksi muutetun vaalean leivän kuoritulla jauholla on itsenäinen haitallinen vaikutus verensokeriin, suolistoon ja maksan sokeri- ja rasva-aineenvaihduntaan kuitulisistä riippumatta.

Leipä-, peruna- tai sokerivoittoisella ruoalla lihonut laihtuu ja maksankin rasva vähenee tehokkaasti viljattomalla sokerittomalla ruokavaliolla, varsinkin, jos taustalla on diabetes tai MBO tai niille altistavia geenejä. Aina ei tarvita täysin viljatonta ruokaa, vaan pari palaa aidosti täysrukiista leipää tai lautasellinen täysjyvähiutalepuuroa antaa hyvän ravinnelisän ilman haittoja. Sopivaan painoon päästyä voi ruokavalioon yleensä liittää kohtuullisen määrän täysjyväviljaa täydentämään kuidun, vitamiinien ja kivennäisaineiden saantia.

Leivän suurin ongelma on valkoisen jauhon lisäksi siinä, että sen käyttö ei pysy kohtuudessa ja sillä korvataan monipuolisia aterioita. Ärtyneessä suolessa ruis ja vehnä sulavat huonosti, ja antibioottien sekoittama suolisto hyötyy usein gluteenittomasta tai jopa viljattomasta ruoasta. Leivän 200 asteen lämpötilassa liisteröity tärkkelys sulaa huonommin kuin puuro tai muu 100 asteessa keitetty vilja, joten ”leivättömän pöydän” ääressä vatsa voi paremmin, ja ummetus, ripuli tai turvotus saattavat hävitä kokonaan.

Valkoiset jauhot ovat sokeriin verrattavia vaikutuksiltaan. Gluteenittomuus auttaa keliaakikkoa ja gluteeniyliherkkää, mutta maksan kannalta gluteenittomat vaaleat leivontajauhot ovat yhtä haitallisia kuin vehnäjauho. Runsas vehnätärkkelyksen, maissijauhon, riisijauhon ja perunatärkkelyksen käyttö altistaa insuliiniresistenssille, rasvan uudismuodostukselle ja maksan rasvoittumiselle.

Kiinnostaisiko sinua lukea lisää aiheesta?
Tilaa Marja Ruutin Terve maksa -kirja nyt -15% alennuksella alennuskoodilla ”tervemaksa”!

Tilaa tästä!

Lisää koodi ”tervemaksa” ostoskorissa kohtaan ”Kupongin koodi” ja paina ”Käytä kuponki” -nappia niin alennus astuu voimaan.

© Mividata Oy ja Marja Ruuti