Mitä vitamiinit ja kivennäisaineet ovat, miksi niitä tarvitaan ja miten niitä käytetään? Mitä on niasiini B3?
Tietomme vitamiineista sekä kivennäis- ja hivenaineista suojaravintoaineina ovat elintärkeitä. Huolehtimalla ravitsemuksesta voimme varmistaa hyvän terveyden ja parantaa vaivoja, mutta myös ehkäistä sairauksia ja ikääntymiseen liittyvää rappeutumista. Ruokien ravintoainekoostumus on heikentynyt ja siksi emme saa riittävästi vitamiineja, kivennäis- ja hivenaineita ravinnostamme.
Vitamiinit ovat epäyhtenäinen ryhmä orgaanisia ravintoaineita, joita tarvitaan välttämättä elimistössä tapahtuvien kemiallisten prosessien säätelyyn. Tärkeitä prosesseja ovat energian vapauttaminen ravinnosta, luuston kunnon ylläpito sekä hormonitoiminnan ohjailu.
Vitamiinit ovat orgaanisia eli eloperäisiä aineita, mikä tarkoittaa että ne ovat hiiliyhdisteitä. Elimistö ei pysty itse valmistamaan vitamiineja, joten ne on saatava ravinnosta tai vitamiinivalmisteista. Ilman kaikkia elintärkeitä vitamiineja emme pysy hengissä. Katsauksessa, joka käsitteli 150 Journal of the American Medical Associationissa julkaistua tieteellistä koetta, todettiin useiden tärkeiden vitamiinien puutteen voivan lisätä sydänsairauden, aivohalvauksen, joidenkin syöpien, synnynnäisten kehityshäiriöiden, osteoporoosin, luunmurtumien ja monien muiden kroonisten terveysongelmien riskiä.
NIASIINI B3 –nikotiiniamidi (eläinkunta), nikotiinihappo, vesiliukoinen
Antioksidanttinen niasiini B3 suojaa soluja hapettumisrappeumalta sekä osallistuu hiilihydraattien, rasvojen ja valkuaisaineiden aineenvaihduntaan.
Niasiini B3 puutostiloina tunnetaan mm. hermosto-ongelmia, huimaus, ärtyneisyys, pahoinvointi, unettomuus, päänsärky sekä kieli voi olla aristava. Pellagra, jossa oireena arka iho, ripulia ja masennusta ovat niasiini B3 puutostilaa. Puutos voi syntyä myös maissinsyöntialueilla (ei tryptofaania).
Niasiini B3 hyviä lähteitä ovat maksa, liha, kala, pähkinät, kokoviljatuotteet. Puutostilat suomalaisilla ovat harvinaisia. Elimistö muodostaa myös tarvitsemaansa niasiinia muokkaamalla ravinnon mukana saatua tryptofaania (aminohappo) niasiiniksi.
Lisätietoa Nikotiiniamidi – RavintolisäWiki
http://www.ravintolisawiki.fi/index.php?title=B3-vitamiini_eli_niasiini_eli_nikotiiniamidi
Ylläpidä ruoanlaitossa oikeita valmistustapoja – säästä vitamiinit!
Muistathan, että ruuan valmistus vähentää vitamiinien ja hivenaineiden osuutta, varsinkin vesiliukoiset vitamiinit kärsivät keittämisestä. Monet vitamiinit ja hivenaineet häviävät kuorten mukana!
Tämä artikkeli on Provitan koulutusmateriaalista. Tosiasiaa vitamiinien säilyvyydestä, luentomateriaali, Risto K. Lindholm