Perinteinen gastroenterologinen hoito ärtyvän suolen oireyhtymässä

Tämä artikkeli on ote Kaarlo Jaakkolan kirjoittamasta Ruoansulatus kuntoon ravitsemushoidolla -kirjasta, jonka voit ladata nyt ilmaiseksi kokonaisuudessaan tästä (HUOM! Edun arvo 35,90€) >>

Vatsakipu- ja turvottelupainotteisessa tautimuodossa pyritään kipuoireiden lievitykseen. Usein on määrätty lääkkeitä, jotka hillitsevätkin sileälihaksen supistelua maha-suolikanavassa ja näin voivat vähentää suoliperäisiä kipuja. Tällaisten lääkkeiden vaikutusmekanismi saattaa pahentaa ummetusta, ja muita haittavaikutuksia ovat suun kuivuus, näköhäiriöt, sydämen tykytys, heikotus ja virtsaamisvaikeudet. Myös ahdaskulmaviherkaihi ja virtsarakon tyhjennysvaikeudet ovat näiden valmisteiden suoranaisia vasta- aiheita.

Tuskatilaa lievittäviä psyykenlääkkeitä on toisinaan määrätty vatsavaivoihin.

Tämän ryhmän lääkkeet vaikuttavat suoraan keskushermostoon vähentäen stressiä.

Serotoniinin takaisinoton estäjiä (SSRI) käytetään paljon masennuksen, ahdistuneisuuden ja somatisaatiohäiriöiden hoidossa. Näyttö niiden tehosta ärtyvän suolen oireyhtymässä on toistaiseksi vähäistä. Niillä ei suolen häiriintyneeseen toimintaan ole todennäköisesti vaikutusta, mutta vatsakipuja ne voivat toisinaan lievittää.

Vatsan turvottelu on usein häiritsevä oire. Sen hoitoon ei ole perinteisessä gastroenterologisessa hoidossa tehokkaita lääkkeitä tiedossa. Sen sijaan maitohappobakteerien eli probioottien käytöstä on julkaistu lupaavia tuloksia. Uuden tutkimustiedon valossa on ilmeistä, että probioottivalmisteet helpottavat vatsan turvottelua ja ilmavaivoja. Niiden teho riippuu probioottikannoista, yhdistelmistä, mikrokapseloinnista ja valmisteiden probioottipitoisuuksista. Lactobacillien ja Bifidobakteerien yhdistelmää on pidetty tehokkaana.

Ripulipainotteiseen IBS-muotoon liittyvä ripuli ja toiminnallinen ripuli hoidetaan yleensä samojen periaatteiden mukaisesti. Ripuliin yleisesti käytetty lääkevalmiste (loperamidi) vähentää ripuliulosteita, mutta ei yleensä vähennä ärtyvän suolen oireyhtymään liittyvää vatsakipua. Se vähentää monilla potilailla esiintyvää herkkää gastrokolista (mahalaukku-paksusuoli) refleksiä, joka johtaa ruokailun jälkeiseen ulostuspakko-oireeseen.

Ummetuspainotteisen IBS:n hoidossa tärkeintä on riittävä ravintokuitumäärä päivittäin, runsas nesteiden nauttiminen ja liikunta. Ärtyvän suolen oireyhtymässä kuituvalmisteet lisäävät ulostemassaa ja nopeuttavat suoliston läpikulkuaikaa, jolloin uloste pehmenee ja suoli toimii tiheämmin. Myös suolen sisältöä lisäävä kuituvalmisteet, kuten psylliumia, joka on yleisnimitys Plantago-suvun -kasvin siemenille, joita käytetään limaa muodostavina rohdoksina. Omassa hoidossani useimmiten ovat riittäneet pellavansiemenrouheen ja kauraleseen kuidut annettuna marjaisessa pellavansiemenrouhevalmisteessa. On myös varauduttava siihen, että kuidun lisääminen voi aluksi pahentaa vatsan turvottelua ja ilmavaivoja. Silloin ummetusoireen hoidossa voidaan ottaa käyttöön osmoottiset laksatiivit kuten laktuloosi tai makrogoli.

Haluatko koko Kaarlo Jaakkolan tietopaketin aiheesta?

Kaarlo Jaakkolan kirjoittama Ruoansulatus kuntoon ravitsemushoidolla -kirja on ladattavissa nyt ilmaiseksi kokonaisuudessaan tästä >>

HUOM! Kun lataat kirjan ilmaiseksi TÄNÄÄN, niin etusi arvo on 35,90€!

Lataa kirja tästä>> 

© Mividata Oy ja Kaarlo Jaakkola