Perinteinen kiinalainen lääketiede – laatinut Elina Hytönen
Yleistä
Perinteisen kiinalaisen lääketieteen teoreettinen perusteos kirjoitettiin noin kolmesataa vuotta eKr. Kiinalaisen lääketieteen perusteet ovat pysyneet samoina meidän päiviimme saakka, mikä tekee siitä maailman vanhimman yhä harjoitettavan lääketieteen.
Kiinalaisella lääketieteellä on oma filosofiansa ja teoriansa, joka on huomattavan erilainen kuin länsimaisella lääketieteellä. Sillä on oma fysiologiansa ja patologiansa, toinen ja erilainen diagnostiikka ja hoito, farmakologia, sairauksien ennaltaehkäisy ja terveyden ylläpidon näkemys. Sen lähestymistapaa voi luonnehtia sanalla synteettinen: se tarkastelee ihmistä kokonaisuutena, prosessina, jossa ulkoiset ja sisäiset syyt voivat aiheuttaa häiriöitä. Häiriöt ilmenevät oireina, jotka saadaan tietoon katselemalla, kuuntelemalla, koskettamalla ja kyselemällä. Kielen tarkastelu ja pulssin ottaminen kuuluvat näihin menetelmiin. Kun potilaan oireiden kirjo on koottu, on mahdollista määritellä, mikä häiriö on kysymyksessä.
Oireet saavat diagnostisen merkityksensä vasta suhteessa toisiinsa, kokonaisuuden osina: niinpä jokaisen ihmisen päänsärky on erilainen ja tarvitsee myös erilaisen hoidon, jokainen vilustuu omasta kokonaistilanteestaan käsin ja saa sen mukaisen hoidon, jokaisella on persoonalliset vatsavaivansa ja niihin persoonallinen hoito. Näin kiinalaisessa lääketieteessä käsitellään aina ihmistä kokonaisuutena, dynaamisena prosessina, tässä ja nyt. Kokonaisvaltaisuus tekee tästä lääketieteestä myös verrattoman ennaltaehkäisevän.
Hoitomenetelmät
Kiinalaisen lääketieteen peruskäsitteistöön kuuluu Qi, joka käännetään (huonosti) energiaksi. Qi virtaa ihmisessä kaikkialla, myös kanavissa eli meridiaaneissa, joilla sijaitsee valtaosa akupunktuurissa käytettävistä pisteistä. Meridiaanit ovat yhteydessä suuriin sisäelimiin, minkä lisäksi pisteillä on erityisominaisuuksia, joiden tunteminen on akupunktuurin tehokkaalle harjoittamiselle elintärkeää. Käyttämällä neulaa, moksibustiota eli lämmittämistä, painantaa, hieromista, mikro- tai kuivakuppausta, tulineulaa jne. säädellään elimistön ja psyyken tilaa ja pyritään korjaamaan havaitut häiriöt. Ruokavalioon ja elämäntapaan liittyvät neuvot kuuluvat normaalisti hoitoon.
Toinen kiinalaisen lääketieteen suuri linja on yrttilääketiede, johon syvällisesti perehtyneitä Suomessa ei vielä liene, vaikka toiveita tämänkin koulutuksen aloittamisesta on.
Akupunktuuri
Perinteisen kiinalaisen lääketieteen ja länsimaisen lääketieteen sairausnimikkeet ovat harvoin suoraan verrannollisia. Kiinassa tällä lääketieteellä on perinteisesti hoidettu kaikkia sairauksia, sillä on myös tehty kirurgisia toimenpiteitä. Tällä hetkellä Kiinassa ja länsimaissa tehdään runsaasti tutkimustyötä akupunktuurin tehon selvittämiseksi erilaisten länsimaisten sairausnimikkeiden kohdalla.
Suomessa lääkärit ovat käyttäneet akupunktuuria erilaisten toiminnallisten häiriöiden ja kiputilojen hoitoon. Tämä on tietenkin nähtävä arvokkaan menetelmän haaskauksena. WHO, joka on ottanut akupunktuuriin ja kiinalaiseen yrttilääketieteeseen hyvin myönteisen asenteen, on julkaissut listan akupunktuurihoitoon soveltuvista sairaustiloista; listassa on nimikkeitä yli neljäsataa. Erityisen soveltuviksi on katsottu monet hengitystiehyeiden sairaudet, silmien vaivat, suun sairaudet, gastro-intestinaaliset sairaudet eli hyvin monet ruoansulatuselinten sairaudet ja vaivat, neurologiset ja muskulo-skeletaariset häiriöt kolmoishermosärystä ja rakkovaivoista niveltulehduksiin ja reumaan. Gynekologiset vaivat reagoivat akupunktuuriin hyvin (kuukautishäiriöt, vaihdevuosivaivat, hedelmättömyys jne.), samoin miesten sellaiset ongelmat kuin eturauhasvaivat ja impotenssi. Lisäksi kokonaisvaltaisesti suunniteltu hoito kohdistuu aina myös ihmisen mielentilaan, hänen psyykeensä, rauhoittaen, virkistäen ja selkiinnyttäen, tarpeesta riippuen.
Kokonaisvaltaisuus
Yllä olevaan on aihetta lisätä etu, joka saavutetaan kiinalaisen lääketieteen kokonaisvaltaisuudella. Koska diagnoosi aina käsittää koko ihmisen, hoito voidaan suunnitella ja antaa vaikkei sairaudelle olisikaan nimeä. Näin voidaan ratkaista tiloja, jotka Iänsimaiselle lääketieteelle näyttäytyvät selittämättöminä. Samoin voidaan usein vaikuttaa vaikeiden sairauksien kulkuun ainakin kohentamalla yleiskuntoa ja mielialaa tai lievittämällä edes sen joitakin oireita.
Artikkeli: Provita Oy:n luontaistuotealan ammatillinen koulutus. Luonnonmukaisen terveydenhoidon kurssi (Lääkintäjärjestelmät. FM Marketta Hoogesteger. Ravitsemusterapeutti, MMM Marja Ruuti. 2016)