Puolustavat antioksidantit

Tämä artikkeli on ote Marja Ruutin kirjoittamasta Terve maksa kirjasta.

Jokainen tarvitsee ravinnon antioksidantteja pitämään yllä kehon normaaleja toimintoja ja terveyttä. Haitallisia hapettumisreaktioita eli elimistön pilaantumista ja härskiintymistä ehkäisevät vitamiinit, kivennäisaineet, polyfenolit ja muut kasvikunnan tuotteiden fytokemikaalit ovat välttämättömiä myös maksan kaikille toiminnoille.

Tunnettuja ja paljon terveyslehdissä palstatilaa saavia antioksidanttilähteitä ovat vihreä tee, punaviini, tumma suklaa ja monenlaiset superfoodit. Näitä voi käyttää tai olla käyttämättä huomioiden, että mikään niistä ei ole välttämätön ja jokin niistä voi olla täysin sopimaton. Ehkä inhoat vihreän teen makua, tiedostat alkoholin haitat, tumma suklaa ei tarjoa nautintoa ja superfoodien alkuperä epäilyttää. Vihreässä teessä on toki paljon terveyttä edistäviä epigallokatekiineja, mutta vielä tärkeämpi tieto on, että kaikki luonnolliset ruoka-aineet, erityisesti kasvikset ja marjat sisältävät antioksidantteja. Riittävä määrä näitä terveyttä ylläpitäviä ainesosia saadaan syömällä ruokaa, josta niitä ei ole poistettu tai tuhottu. Punaviinin resveratroli-antioksidantti korvautuu hyvin puolukan ja karpalon vastaavilla ainesosilla. Kaakaopavuissa on antioksidantteja, mutta myös paljon allergisoivia ominaisuuksia ja kovaa rasvaa, joten aina se ei edistä terveyttä. Ulkomaiset superfoodit sisältävät paljon ravinteita, mutta usein myös torjunta-aineita, raskasmetalleja tai suomalaiselle yliherkkyyttä aiheuttavia vieraita ainesosia. Ne voi hyvin korvata kotimaisilla marjoilla, villivihanneksilla ja muilla kasviksilla.
tm_s193_72_563tm_s193_72_561
Päivittäisten aterioiden kokonaisuus ratkaisee, ei mikään yksittäinen aine, vaikka se sisältäisi kuinka paljon antioksidantteja. Miten paljon ruoassasi on antioksidanttiryöväreitä, jotka eivät tuo mukanaan mitään, mutta aiheuttavat haitallisia hapettumisreaktioita lisäten suojaravinteiden tarvetta? Taas kerran samat syntipukit eli sokerit, valkojauhotuotteet ym. nopeat hiilihydraatit, huonot rasvat ja prosessoidut ruoka-aineet kuluttavat elimistön antioksidanttivarastot tyhjiin ja altistavat hiljaiselle tulehdukselle.

tm_s193_72_564tm_s193_72_562Kaikkien kehon solujen tapaan maksasolutkin toimivat vain, kun saavat riittävästi vitamiineja, kivennäisaineita ja antioksidantteja käyttöönsä. Entsyymitoiminnot vaativat sujuakseen ennen kaikkea B-, C- ja E-vitamiineja, seleeniä, sinkkiä, kuparia, mangaania ja rikkiä.

Kiinnostaisiko sinua lukea lisää aiheesta?

Tilaa Marja Ruutin uutuuskirja Terve maksa nyt -15% alennuksella koko tilauksen loppusummasta koodilla ”tervemaksa”!

Lue lisää tästä >> 

Nopea ohje alennuksen käyttöön ostoskorissa:
Lisää teksti tervemaksa, kohtaan ”Kupongin koodi”.
Paina ”Käytä kuponki” -nappia ja alennus näkyy ostoskorissa.

© Mividata Oy ja Marja Ruuti