Joka kymmenennellä raskaana olevalla naisella veren sokeripitoisuus nousee niin paljon, että hänellä todetaan raskausdiabetes. Raskausdiabetes häviää yleensä synnytyksen jälkeen, mutta se lisää riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen myöhemmin ja jopa tyypin 1 diabetekseen. Raskausdiabetekselle altistavia tekijöitä ovat mm. ylipaino, suvussa taipumusta diabetekseen, yli 40 v ikä, suun kautta otettava kortikosteroidilääkitys, aikaisempi raskausdiabetes, munasarjojen monirakkulaoireyhtymä (PCO). Raskausdiabetekseen sairastuneella on suurentunut riski kohonneeseen verenpaineeseen 20 raskausviikon jälkeen tai raskausmyrkytykseen (pre-eklampsia).
Raskausdiabetestä hoidetaan terveellisellä ja monipuolisella ruokavaliolla, joka sisältää runsaasti kasviksia ja marjoja. Viljoina käytetään vain täysjyväviljoja. Riittävä ravintokuidun saanti on tärkeää. Lisäksi laadukkaat proteiinin ja rasvan lähteet ovat tärkeä osa ruokavaliota. Terveellisellä ruokavaliolla voidaankin vähentää mahdollisen insuliinin tarvetta. Lisäksi sopivasti liikuntaa myös raskauden aikana, jos raskauteen ei liity ongelmia.
Raskausdiabetes ei vaikuta vain äitiin, vaan myös sikiöön ja syntyvään lapseen. Sikiö saattaa ensinnäkin kasvaa suurikokoiseksi ja tästä saattaa seurata ongelmia synnytyksen yhteyteen. Lisäksi suurikokoisuus lisää riskiä lapsen hapenpuutteeseen. Kun raskausdiabeetikon lapsi syntyy, hänellä saattaa olla poikkeuksellisen alhainen verensokeri (hypoglykemia), jolloin vastasyntyneen aivojen energiansaanti voi häiriintyä. Vaikutukset ulottuvat myös myöhäisempään elämään, sillä raskausdiabeetikon lapsella on todettu olevan lisääntynyt riski ylipainoon, metaboliseen oireyhtymään ja veren glukoositasapainon häiriöihin verrattuna muuhun väestöön.
Tuleva äiti voi vaikuttaa elämäntavoillaan todella paljon riskiinsä sairastua raskausdiabetekseen. Tärkein ennaltaehkäisevä tekijä on terveellinen ruokavalio ja sopiva liikunnan määrä, joilla vaikutetaan myös verensokerin säätelyyn. Näillä on vaikutusta yleensä myös henkilön painoon. Kalorien laskemisen sijaan, kannattaa kiinnittää huomio ravinnon laatuun, sillä aitoa ravintorikasta ruokaa syömällä saa yleensä juuri sopivan määrän energiaakin.
Tämä artikkeli on Provitan Luonnonmukaisen terveydenhoidon kurssimateriaalista; Sisäeritys ja sukuelimet opintomoniste, tekijät Marketta Hoogesteger, Pia Rautio, Marja Ruuti, Susanna Juvonen