Tämä artikkeli on ote Kaarlo Jaakkolan kirjoittamasta Syöpäsairauksien ravitsemushoito tapausselostusten valossa -kirjasta
(Tämä osa kirjasta on lainaus Kaarlo Jaakkolan kirjoittamasta luvusta Syöpäsairaudet, kirjasta Terveen elämän salaisuudet osa 4 (WSOY 1989).)
Ravintotekijöiden vaikutus vastustuskykyyn
Ravintotekijät vaikuttavat monella eri tavalla vastustuskykyyn. Vaikutuksen luonne on riippuvainen kustakin ravintotekijästä. Eräät ravintotekijät vaikuttavat suoraan imukudosjärjestelmään. Ravintotekijän puutos voi muuttaa solujen kykyä tunnistaa vieras ärsyke. Toiset ravintotekijät vaikuttavat immuunisolujen lisääntymiseen. Syöjäsolujen aktiviteetti saattaa muuttua ravintotekijöiden vaikutuksesta. Ravintotekijät voivat muuttaa myös erityyppisten immuunisolujen yhteistyötä.
Ravitsemustila vaikuttaa myös immuunijärjestelmän mekanismeihin, jotka ovat erityisen tärkeitä syöpäpuolustuksessa: komplementtiin, tappajasoluihin, interferoneihin ja elimistön erilaisissa hälytystilanteissa tuottamiin välittäjäaineisiin. Ravintotekijä vaikuttaa epäsuorasti immunologisiin reaktioihin hormonituotannon ja hermoston säätelyn kautta. Ravinnon aminohappojen, vitamiinien, hivenaineiden ja kaikkien muiden välttämättömien ravintotekijöiden tasapainoinen saanti on edellytys, jotta elimistö tuottaisi oikeassa suhteessa immunovasteeseen osallistuvia vasta-aineita, entsyymejä ja välittäjä-aineita. Jonkin välttämättömän ravintotekijän riittämätön saanti saattaa olla syynä näiden aineiden tuotantohäiriöön.
Ravinnossa on myös lukuisia elimistölle vieraita kemiallisia aineita, jotka häiritsevät puolustusjärjestelmämme monimutkaisia hienoja toimintamekanismeja. Stressi ja muut elimistöön kohdistuvat rasitustekijät vaikuttavat monien eri mekanismien kautta puolustusjärjestelmäämme. Rasva-aineenvaihdunnassa keskeisen tärkeän entsyymin toimintahäiriö saattaa korjaantua poistamalla ravinnosta haitalliset rasvat (margariinit) ja vähentämällä tyydytettyjen rasvojen ja kolesterolin nauttimista ja lisäämällä hoitoon sinkkiä, magnesiumia ja B6-vitamiinia riittäviä määriä. Lisäksi tätä aineenvaihdunnan häiriötilaa voidaan korjata GLA-valmisteilla, jolloin elimistölle edullisten prostaglandiinien tuotanto jälleen tehostuu. Tätä ”oikotietä” on syytä käyttää samalla, kun tukihoidolla ja dieettineuvonnalla pyritään virittämään kyseisen entsyymin toiminta.